Qendra Kulturore Islame e Nju Jorkut (+ Video)

Publikuar në Shk. 17, 2021, 2:15 a.m.

Qendra Kulturore Islame e Nju Jorkut është një xhami dhe një qendër kulturore Islame në East Harlem, Manhattan, New York City.

Ishte xhamia e parë dhe qendra fetare e ndërtuar posaçërisht për komunitetin musliman në rritje të Nju Jorkut.

Dizajni i tij përfaqëson traditat e pasura dhe të larmishme myslimane në një kontekst bashkëkohor, duke u mbështetur në përdorimin e parimeve gjeometrike që formulojnë bazën e fjalorëve arkitektonikë islamikë dhe modernë.

Qendra përfshin një xhami, hapësirë ​​për mbledhje dhe minare. Duke ndjekur ligjin fetar, salla e lutjeve është e orientuar drejt Mekës, një rrotullim prej 29 gradësh nga rrjeti ortogonal i Manhatanit. Një sistem strukturor prej katër çatmash çeliku kryqëzues mbështet kupolën e xhamisë dhe lejon një sallë të brendshme pa kolonë.

Një lojë midis granitit të ngurtë dhe elementeve diafane të qelqit karakterizon pjesën e jashtme dhe të brendshme të ndërtesës. Drita hyn në ndërtesë në pika të ndryshme - përmes shiritave të vendosjes së xhamit në fasadë, përmes një xhami të zbuluar nën kupolë dhe përmes dritareve me gërvishtje me modele qeramike të skuqura - për të theksuar një përparim nëpër hapësirë.

 Burimi : IQNA