Miti i Hiroshimës: Krimet e luftës dhe gënjeshtrat në historinë ushtarake të Amerikës

nga Gary G. Kohls | Publikuar në Gus. 19, 2023, 1:26 a.m.

Në një vizitë personale te presidenti Truman disa javë para bombardimeve, Gjenerali Dwight D. Eisenhower i kërkoi atij të mos përdorte bomba atomike. Në një intervistë të dhënë për Newsweek në vitin 1963, Eisenhower kishte thënë: "Nuk ishte e nevojshme t'i godisje ata me atë gjë të tmerrshme. Përdorimi i bombave atomike, vrasja dhe terrorizimi i civilëve, madje pa bërë përpjekje për të negociuar, ishte një krim i dyfishtë."

6 gusht 2013 shënon 68 vjetorin e bombardimit të Hiroshimës. Të gjitha faktet në lidhje me këtë ngjarje janë censuruar dhe mitizuar shumë që kur amerikanët e lodhur nga lufta festuan ditën e fitores ndaj Japonisë 10 ditë më vonë.

Mësimet e mjerueshme të historisë të mësuara nga mësues jo frymëzues/të mërzitshëm të historisë (shumica prej tyre skocezë) vijnë nga libra patriotikë dhe shumë të censuruar që përshkruajnë si të ndershme dhe me përkushtim gjithçka që ushtria britanike dhe amerikane bënë gjatë luftës dhe në anën tjetër, si barbare, gjithçka që bënë armiqtë e tyre. Kushdo që ishte në të njëjtën klasë me mua do të binte pas propagandës së pasluftës në librat tanë të historisë. Përfundimin e "lavdishëm" të luftës kundër japonezëve e mësuam nga këto libra.

Sigurisht, unë tani e di që më dhanë informacione të rreme të formuara nga militaristët (dhe historianë të ndryshëm ultrapatriotë) që kishin legjitimuar luftën, veçanërisht gjenerali Douglas MacArthur. MacArthur kishte arritur të sillte censurë të plotë mbi atë që ndodhi në të vërtetë në Pikën Zero. Një nga gjërat e para që bëri pasi mori detyrën si regjent i Japonisë ishte konfiskimi dhe/ose shkatërrimi i të gjitha provave fotografike që dokumentonin pasojat e tmerrshme të bombardimeve atomike të Hiroshimës dhe Nagasakit.

Në vitin 1995, Instituti Smithsonian po përgatitej të zhvlerësonte disa mite të ashtuquajtura patriotike 50-vjeçare duke nisur një ekspozitë të ndershme, historikisht të saktë mbi bombat atomike. Pas reagimit të zemëruar, të organizuar dhe reaksionar nga grupet e veteranëve të luftës së krahut të djathtë dhe grupet e tjera patriotike (përfshirë kongresin e dominuar nga GOP i Newt Gingrich, i cili kërcënoi të ndalonte fondet federale ndaj Institutit), Smithsonian-it iu desh të censuronte të gjitha pjesët e papëlqyeshme, por të rëndësishme sa i përket përmbajtjes së historisë. Pra, edhe një herë, ne po shihnim grupe të motivuara politikisht që ndryshonin historinë reale në mënyrë drastike, sepse ata kishin frikë nga shfaqja e të vërtetave historike "jopatriotike" të cilat do të lëkundnin besimin e amerikanëve mesatarë ndaj udhëheqësve tanë. Mu ashtu si censura totale mediatike e vendosur ndaj shkatërrimit të kontrolluar të tre ndërtesave të Qendrës Botërore të Tregtisë më 11 shtator të vitit 2011, duke shkaktuar vdekjen e mijëra njerëzve të pafajshëm dhe duke lëshuar qen lufte në Afganistan. (për dokumentacionin mbi këtë pretendim shih www.ae911truth.org ).

Sigurisht, historianët Smithsonian kishin armë në kokë, por në përleshje, mediat kryesore të kontrolluara nga korporatat - dhe rrjedhimisht publiku - nuk arritën të mësonin këtë pikë të rëndësishme historike: Lufta mund të kishte përfunduar në pranverën e vitit 1945 pa bombat atomike të hedhura në verë; prandaj, për mijëra marinsa dhe ushtarë të SHBA-së, Okinawa mund të mos ishte një gjakderdhje. Në të njëjtën kohë, nuk do të kishte nevojë për ndërhyrje tokësore të Amerikës në Japoni - kjo është baza e fushatës propagandistike që justifikon përdorimin e bombave atomike kundër popullatës civile të pambrojtur, e cila korrespondon me përkufizimin ndërkombëtar të krimeve të luftës dhe krimeve kundër njerëzimit.

Inteligjenca amerikane e dinte se japonezët po kërkonin mënyra për t'u dorëzuar me dinjitet disa muaj përpara se Truman të urdhëronte djegien e Hiroshimës dhe kjo ishte në dijeni të plotë të administratës së Presidentit Truman.

Të dhënat e inteligjencës të zbuluara në vitet 1980 treguan se planet e emergjencës për një pushtim në shkallë të gjerë të SHBA (i cili ishte planifikuar për më 1 nëntor 1945 më së voni) do të ishin të panevojshme. Që në prill të vitit 1945, Japonia po përpiqej për negociata paqeje përmes ambasadorit të saj në Moskë.Truman i dinte këto zhvillime sepse SHBA-ja kishte thyer kodin japonez vite më parë dhe të gjitha mesazhet ushtarake dhe diplomatike të Japonisë po bllokoheshin.Më 13 korrik 1945, Ministri i Jashtëm Togo tha: "Dorëzimi i pakushtëzuar (heqja dorë nga çdo sovranitet, veçanërisht rrëzimi i Perandorit) është e vetmja pengesë për paqen."

Truman dhe këshilltarët e tij dinin për këto përpjekje dhe lufta thjesht mund të përfundonte përmes diplomacisë, me kompromisin e një pozicioni sundues simbolik të pasluftës për pozicionin e perandorit Hirohito, i cili shihej si një hyjni në Japoni. Ky lëshim i arsyeshëm - në dukje i palogjikshëm - fillimisht u refuzua nga Shtetet e Bashkuara, të cilat kërkuan dorëzim të pakushtëzuar në Konferencën e Kazablankës në 1943 midis Roosevelt dhe Churchill, dhe më vonë në Konferencën e Potsdamit midis Trumanit, Churchillit dhe Stalinit. Japonezët ende kërkonin një paqe të ndershme përmes negociatave.

Edhe Sekretari i Luftës Henry Stimson kishte thënë: "Pyetja e vërtetë nuk ishte nëse dorëzimi mund të arrihej pa përdorimin e bombave, por nëse një rrugë tjetër diplomatike dhe ushtarake mund të kishte rezultuar në dorëzim të mëhershëm. Në pranverën e vitit 1945, një pjesë e madhe e kabinetit japonez ishte me të vërtet gati të pranonte kushtet për të cilat ra dakord përfundimisht." Me fjalë të tjera, Stimson mendoi se Shtetet e Bashkuara po e zgjasin luftën në mënyrë të panevojshme.

Pasi Japonia u dorëzua, MacArthur lejoi që perandori të qëndronte në vend si udhëheqës shpirtëror i Japonisë; ky ishte i vetmi kusht që bëri që udhëheqja japoneze të refuzonte kushtet poshtëruese të "dorëzimit të pakushtëzuar".

Pra, për të kuptuar se çfarë po ndodh prapa skenave, duhen përgjigjur dy pyetje themelore:

1) Pse SHBA nuk pranoi kërkesën e vetme të Japonisë për dorëzim (që perandori të qëndrojë)?

2) Pse u përdorën bomba atomike kur fitorja ishte tashmë e sigurt në Paqësor?

Menjëherë pas Luftës së Dytë Botërore, analisti ushtarak Hanson Baldwin shkroi:

"Ushtarakisht, japonezët ishin në një situatë të dëshpëruar ushtarake kur Deklarata e Potsdamit (deklarata që insiston në dorëzimin e pakushtëzuar të Japonisë) u lëshua më 26 korrik të vitit 1945."

Admirali William Leahy, ndihmësi kryesor ushtarak i Presidentit Truman, shkroi në kujtimet e tij me titull "Isha atje":

"Sipas mendimit tim, përdorimi i kësaj arme barbare në Hiroshima dhe Nagasaki nuk kishte asnjë mbështetje materiale në luftën tonë kundër Japonisë. Japonezët tashmë ishin mundur dhe ishin gati të dorëzoheshin për shkak të bllokadës detare efektive dhe bombardimeve të suksesshme me armë konvencionale. Sipas mendimit tim personal, si të parët që përdorëm këtë armë, ne adoptuam standardin etik të barbarëve të epokës së errët."

Ndërsa, gjenerali Dwight D. Eisenhower, në një vizitë personale te presidenti Truman disa javë para bombardimeve, i kërkoi atij të mos përdorte bomba atomike. (Në një intervistë me Newsweek në 1963) Eisenhower kishte thënë:

“Nuk ishte e nevojshme t'i godisje me atë gjë të tmerrshme… ishte një krim i dyfishtë të përdorje bomba atomike pa u përpjekur as [për negociata], vrasja dhe terrorrizimit i civilëve.”

Në vendimin e administratës Truman për të përdorur bombat kontribuan një sërë faktorësh.

1) Shtetet e Bashkuara kishin investuar kohë të mëdha, investime mendore dhe monetare (2 miliardë dollarë në vitin 1940) për të prodhuar tre bombat dhe nuk kishte asnjë prirje – dhe asnjë guxim – për të ndalur vrullin.

2) Udhëheqja ushtarake dhe politike e Shteteve të Bashkuara - siç bëjnë shumë amerikanë të zakonshëm - kishte një dëshirë të pabesueshme për hakmarrje për shkak të Pearl Harbor. Nuk kishte dhembshuri në mendësinë e ushtrisë amerikane apo masës pro-luftës, dhe veprimet e ndërmarra kundër Hiroshimës dhe Nagasakit u pranuan nga ata njerëz që dinin vetëm versionin e dezinfektuar të sigurisë kombëtare të ngjarjeve – pa u bërë asnjë pyetje.

3) Materiali i zbërthyeshëm në bombën e Hiroshimës ishte uraniumi. Bomba e Nagasakit ishte një bombë plutoniumi. Kurioziteti shkencor ishte një faktor i spikatur që e shtyu projektin drejt përfundimit. Shkencëtarët e Projektit Manhattan (dhe menaxheri i projektit të ushtrisë amerikane, gjenerali Leslie Groves) thanë: "Çfarë do të ndodhte nëse një qytet i tërë do të vihej në shënjestër me një bombë të vetme uraniumi?" "Po bomba me plutonium?" Ai kërkonte përgjigje për pyetjet e tij.

Vendimi për të përdorur të dyja bombat u mor para gushtit 1945. Nëse eksperimentimi shkencor do të vazhdonte, pranimi i dorëzimit të Japonisë nuk do të ishte një opsion. Sigurisht, intervali treditor midis dy bombave ishte brutalisht i shkurtër nëse qëllimi i bombës së Hiroshimës ishte të impononte dorëzimin e menjëhershëm. Aftësitë e komunikimit dhe transportit të Japonisë ishin në rrëmujë dhe askush, madje as ushtria amerikane dhe, natyrisht, as komanda e lartë japoneze nuk e kuptuan plotësisht se çfarë po ndodhte në Hiroshima. (Projekti Manhattan ishte aq i fshehtë sa edhe gjenerali Douglas MacArthur, i cili komandonte një skenë të tërë të Paqësorit, u mbajt jashtë rrethit deri pesë ditë para Hiroshimës.)

4) 90 ditë pas Ditës së Fitores në Evropë (8 maj), rusët shpallën synimin e tyre për të shkuar në luftë me Japoninë, e cila do të përkonte me 8 gusht, dy ditë pas bombardimit të Hiroshimës. Në të vërtetë, Rusia i shpalli luftë Japonisë më 8 gusht dhe po përparonte në Mançuria kur Nagasaki u dogj deri në tokë. Shtetet e Bashkuara nuk donin që Japonia t'i dorëzohej Rusisë apo të ndante plaçkat e luftës.

Rusia së shpejti do të bëhej superfuqia e vetme – dhe armiku i së ardhmes – përveç Shteteve të Bashkuara; për këtë arsyje, u dhanë "mesazhet" e para të kërcënimit bërthamor të Luftës së Ftohtë. Rusia me të vërtetë mori shumë më pak nga plaçkat e luftës sesa ajo kishte parashikuar, dhe të dy superfuqitë u zhytën menjëherë në një dilemë të Luftës së Ftohtë, duke çuar në një garë përvëluese të armëve bërthamore dhe në perspektivën e zhdukjes totale të racës njerëzore. Ajo që ndodhi më pas ishte falimentimi i ndërsjellë moral dhe financiar në të dy vendet gjatë dy brezave të furisë ushtarake.

Sipas vlerësimeve, në bombardimet në Hiroshima vdiqën menjëherë  80,000 civilë të pafajshëm dhe 20,000 ushtarë të rinj japonezë të paarmatosur. Qindra mijëra të tjerë vdiqën nga djegiet e dhimbshme, sëmundja nga rrezatimi, kanceri i gjakut, anemia dhe infeksionet e pashërueshme shkurtuan jetën e atyre që mbetën. Pasardhësit e fëmijëve të të mbijetuarve u prekën gjithashtu nga sëmundjet e frikshme të shkaktuara nga rrezatimi, kanceri dhe vdekja e parakohshme dhe kjo vazhdon edhe sot.

Një tjetër fakt i turpshëm që është mbuluar është se 12 kapitenë të marinës amerikane, ekzistenca e të cilëve është e njohur mirë nga komanda amerikane, vdiqën në burgun e Hiroshimës në ditën fatale.

Pra, versioni zyrtar i miratuar nga Departamenti i Luftës për përfundimin e luftës së Paqësorit përmbante një grup të ri mitesh që gjetën vendin e tyre në listën e gjatë të miteve që udhëheqësit tanë të opinionit nga korporatat, ushtria, politika dhe media u tregonin vazhdimisht amerikanëve. Ndër realitetet e tjera të censuruara është ajo që ndodhi në të vërtetë me ndërhyrjet dhe pushtimet ushtarake amerikane në Korenë e Veriut, Iran, Vietnam, Laos, Kamboxhia, Liban, Granada, Panama, Filipine, Kili, El Salvador, Nikaragua, Guatemala, Honduras, Haiti, Kolumbi, Kuvajt, Irak, Afganistan, etj. Kësaj liste mund t'i shtohen shumë operacione të fshehta dhe komplote vrasjesh të fshehta të Pentagonit/CIA-s në pjesën tjetër të botës, në të cilat ka baza ushtarake amerikane në 150 vende (lejet për këtë merren përmes kërcënimeve për ryshfet ose sanksione ekonomike).

Por, shumica prej nesh janë ende të lidhur nga patriotizmi "qoftë kështu apo ashtu, ky është vendi im" i dobët i elitave të korporatës multi-miliardere që përfiton nga luftërat(dhe politikanët e tyre, udhëheqësit ushtarakë dhe drejtuesit e mediave të punësuar prej tyre), e cila pret që ne të besojmë në mitet egoiste që thonë se ata punojnë vetëm për paqen, drejtësinë, barazinë, lirinë dhe "e bëjnë botën të sigurt" për kapitalizmin grabitqar, si dhe e bëjnë vetën të duken si të këndshëm.

Edhe pse është e vërtet që ushtria amerikane mundi despotin duke paguar si çmim ushtarët dhe veteranët e vdekur dhe të plagosur (në trup, mendje dhe shpirt) amerikanë, shpesh arsyet për të shkuar në luftë janë të njëjta me ato të "komunistëve të pabesë", "rebelëve" antiamerikanë dhe "luftëtarëve të lirisë" të cilët duan që ne Yankee-të të kthehemi në shtëpinë që i përkasim.

6 dhe 9 gushti 1945 janë vetëm dy shembuj të shpëlarjes së trurit që manifestohet në të gjitha axhendat politike të “luftës totale”, të cilat shoqërohen gjithmonë në mënyrë të pashmangshme me masakra të etiketuara si “viktima civile” ose “zjarr miqësor”, duke errësuar realitetin.

Tashmë mund të jetë tepër vonë për të shpëtuar dhe për të rikthyer në jetë Amerikën humane, paqebërëse që dikur e njihnim dhe e donim. Mund të jetë tepër vonë për të kundërshtuar efektivisht rrëmbimin e demokracisë liberale nga korporatat në Amerikë. Mund të jetë tepër vonë për të mposhtur me sukses elitat sunduese arrogante dhe lakmitare që po e çojnë me egoizëm botën tonë drejt shkatërrimit. Grushti i shtetit cilindrik, të cilin unë e quaj "Fashizmi Miqësor Amerikan", mund t'i ketë arritur tashmë qëllimet e tij.

Por mund të ketë ende disa shpresa. Në vend që të heshtë përballë luftërave të provokuara nga luftënxitësit në mbarë planetin (me mbështetjen e mprehtë të Pentagonit, industrisë së armëve dhe qenushëve të tyre në Kongres), ndërgjegjja publike duhet të fillojë të mësojë të gjitha faktet e historisë, pavarësisht shqetësimit (mospërputhjes njohëse) që do të ndjejmë kur të vërtetat nuk mund të mohohen më.

Ne duhet të fillojmë të rrëfejmë krimet e shumta të luftës që Amerika ka kryer në emrin tonë. Dhe më pas, duhet të dalim në rrugë, të protestojmë hapur dhe të refuzojmë me guxim të bashkëpunojmë me ata që e kanë kthyer Amerikën në një shtet mashtrues kriminal që ka të ngjarë të jetë në shënjestër të shkatërrimit nga miliarda viktima që vuajnë jashtë kufijve tanë, ngjashëm me atë që ndodhi me Gjermaninë naziste dhe Japoninë fashiste.

Të bësh gjënë e duhur për ndryshim në emër të të gjithë njerëzimit, në vend që të përjetësosh stilin e jetesës amerikane të mbiprivilegjuar, të bazuar në konsumim të tepërt dhe të paqëndrueshëm, do të jetë një fillim i dinjitetit të vërtetë, patriotizmit të vërtetë dhe paqes së vërtetë.Burimi : Global Research