Dizengoff është fillimi: 'Vdekja e Izraelit do të fillojë nga këtu'

Publikuar në Prill 28, 2022, 2:57 a.m.

Sionistët nuk do të gjejnë më një vend të sigurt. Dëshmori Raad Hazem ka treguar se vdekja e entitetit "izraelit" do të vijë nga zemra e ekonomisë së tij dhe nga pika e themelimit të tij, Dizengoff, një kështjellë e fortifikuar me qendra sigurie dhe operacioni si dhe kamera.

"Të vjetrit vdesin dhe të rinjtë harrojnë." Kështu tha dikur David Ben-Gurion, kryeministri i parë i "Izraelit", duke shpresuar që Yafa të bëhej "Tel Aviv" në kujtimet palestineze.

Por ajo që Ben-Gurion nuk arrin të kuptojë është se populli palestinez nuk është tregtar apo skllevër i tillë. Ata janë një popull i lirë. Ata kanë një shpirt të quajtur Palestinë, një popull që e thith atë në çdo frymë që marrin dhe çdo lutje të mëngjesit në xhamitë e tyre.

Këtë e dëshmon koha dhe çdo përballje e planifikuar heroike. Qëllimi i çdo operacioni shpesh ka dimensione historike ose të sigurisë. Kështu ndodh edhe me Operacionin Dizengoff Street, i cili u zhvillua më 7 prill 2022. Ky operacion është pjesë e përpjekjeve të vazhdueshme për të çliruar dhe rimarrë plotësisht tokën palestineze nga lumi në det.

Pse Dizengoff?

Në fazat e hershme të planifikimit të krijimit të entitetit të përkohshëm pushtues, sionistët kërkuan kryesisht një pikënisje. 1911 ishte viti kur sionistja ruso-hebreje Meir Dizengoff, kryetare e komitetit të planifikimit për krijimin e Tel Avivit si kryeqytet të entitetit pushtues, i vuri sytë tokës së Jaffës. Ai e bëri rrugën që shkon nga pjesa jugore e Jaffës drejt portit të ashtuquajturën pikë qendrore të kryeqytetit.

Rezidenca e Dizengoff në Yafa u shndërrua në të ashtuquajturën Sallë të Pavarësisë, ku Ben-Gurion njoftoi krijimin e pranisë së përkohshme, kryeqyteti i së cilës ishte Tel Aviv.

Hapja e operacioneve Dizengoff u bë me aktin martir

Përballja me armikun, veçanërisht në nivelin palestinez, formoi bazën për rivendosjen e emrave origjinalë të rajoneve. Kjo ishte veçanërisht e vërtetë për muxhahedinin martir dhe inxhinierin Jahya Ayyaş, i cili udhëhoqi iniciativën ushtarake kundër uzurpatorit. Një nga aksionet e para në Dizengoff ishte operacioni martir i kryer nga luftëtari i Hamasit Saleh Suvai më 19 tetor 1994. Suvai nga qyteti i Kalkylya, i vendosur në një vijë horizontale përballë Jaffa-s, hipi në një autobus në një ndalesë në veri të sheshit Dizengoff dhe shpërtheu rripin e eksplozivit prej 20 kg në të. Në aksion u vranë 23 sionistë dhe 104 u plagosën.

Më pas u pasua nga një tjetër operacion martirik i kryer nga dëshmori i Gazës Ramiz Ubejd, një nga heronjtë e Lëvizjes Xhihadit Islamik, më 4 mars 1996. Ai duhej ta vendoste bombën diku në rrugën Dizengoff. Megjithatë, pengimi për të hyrë në një udhëkryq të populluar shpesh me sionistë, e detyroi Ramizin të shpërthejë para kohe eksplozivin, duke vrarë 13 sionistë dhe duke plagosur 125 të tjerë.

Një nga operacionet më të rëndësishme në Dizengoff u zhvillua më 1 qershor 2001, në klubin e natës ujore Dolphin. Said al-Hotary, një muxhahidin martir nga lëvizja e rezistencës islame të Hamasit, hodhi në erë veten në një kabare të mbushur me sionistë. Në aksion u vranë 21 “izraelitë” dhe 120 u plagosën.

Më 8 janar 2016, dy sionistë u vranë dhe pesë u plagosën në një sulm të armatosur të kryer nga muxhahidi i Hamasit Nashat Melhem në një lokal në rrugën Dizengoff.

7 Prilli 2022 ishte një datë e ndritshme kur heroi Raad Hazem sulmoi një turmë sioniste në rrugën Dizengoff dhe vrau një numër "izraelitësh". Armiku pranoi 8 të plagosur dhe 3 të vdekur, disa prej të cilëve konsiderohen në gjendje kritike për jetën.

Ç'pritet më tej?

Populli palestinez po bën një luftë ndërgjegjësimi që kërkon saktësi maksimale dhe profesionalizëm të lartë në planin dhe ekzekutimin, në një kohë kur ekzistenca e përkohshme vuan nga kërcënime të ndryshme ekzistenciale. Sidomos nga të rinjtë që nuk harrojnë se janë pronarët e vërtetë të tokës, edhe pse të moshuarit kanë emigruar. Këta të rinj fillojnë të mësojnë përmendësh emrat origjinalë arabë të qyteteve palestineze në barkun e nënës së tyre. Dhe Jaffa nuk do të jetë shembulli i fundit.

Sionistët nuk do të gjejnë më një vend të sigurt. Dëshmori Raad Hazem ka treguar se vdekja e entitetit "izraelit" do të vijë nga zemra e ekonomisë së tij dhe nga pika e themelimit të tij, Dizengoff, një kështjellë e fortifikuar me qendra sigurie dhe operacioni si dhe kamera.

Përkthimi: Medya ŞafakBurimi : Al-Ahed News / Medya Şafak