Pse Izraeli e kundërshton fuqishëm marrëveshjen bërthamore me Iranin?

Publikuar në Shta. 11, 2022, 12:16 a.m.

Këto dallime nuk kufizohen vetëm në JCPOA, por më tepër kanë të bëjnë me vlerësimin e kërcënimeve me të cilat përballet Izraeli. Për derisa zyrtarët aktual izraelitë theksojnë atë që ata e quajnë kërcënim iranian, shumë figura me ndikim në Izrael, duke përfshirë ish-zyrtarë ushtarakë, besojnë se kërcënimi më i madh me të cilin përballet Izraeli është mungesa e solidaritetit të brendshëm, e jo ​​JCPOA.

David Barnea, kreu i Mossad, ka paralajmëruar kundër marrëveshjes bërthamore të Iranit të vitit 2015, në një stuhi të përpjekjeve diplomatike me Bashkimin Evropian, Iranin dhe Shtetet e Bashkuara për të ringjallur marrëveshjen bërthamore.

Në një vlerësim të rrallë publik nga media në gjuhën hebraike, spiuni izraelit tha se ringjallja e marrëveshjes bërthamore të vitit 2015, e njohur zyrtarisht si Plani i Përbashkët Gjithëpërfshirës i Veprimit (JCPOA), ishte "shumë i keq për Izraelin" dhe nënkuptonte një "katastrofë strategjike" për Tel Avivin.

Barnea përsëriti pretendimet që shihen shpesh në nivelet politike izraelite se Tel Avivi nuk do t'i nënshtrohet kushteve të një JCPOA të ringjallur dhe do të veprojë në çdo mënyrë që e sheh të arsyeshme për të kundërshtuar kërcënimin e pretenduar të paraqitur nga Irani.

“Mossad po përgatitet dhe e di se si ta largojë këtë kërcënim”, tha Barnea. "Nëse ne nuk veprojmë, Izraeli do të jetë në rrezik," tha ai.

Të dielën, Barnea udhëtoi për në Uashington për të marrë pjesë në takimet me dyer të mbyllura mbi JCPOA. Megjithatë, përpara se të largohej nga Izraeli, ai mori kritika nga kryeministri izraelit Yair Lapid, i cili bëri të qartë dallimet e opinioneve midis liderëve izraelitë se si të vepronin ndaj qëndrimit të Izraelit ndaj JCPOA.

Këto dallime nuk kufizohen vetëm në JCPOA, por më tepër kanë të bëjnë me vlerësimin e kërcënimeve me të cilat përballet Izraeli. Për derisa zyrtarët aktual izraelitë theksojnë atë që ata e quajnë kërcënim iranian, shumë figura me ndikim në Izrael, duke përfshirë ish-zyrtarë ushtarakë, besojnë se kërcënimi më i madh me të cilin përballet Izraeli është mungesa e solidaritetit të brendshëm, e jo ​​JCPOA.

Në një intervistë të rrallë të përbashkët televizive, pesë ish-shefat e shtabit të ushtrisë izraelite - Ehud Barak, Gabi Ashkenazi, Benny Gantz, Moshe Ya'alon dhe Gadi Eisenkot - folën për Kanal 12 të Izraelit për përpjekjet e tyre prej dekadash kundër programit bërthamor të Iranit. Sipas Times of Israel, shumica ranë dakord se një kolaps i kohezionit të brendshëm social përbënte një kërcënim më të madh për Izraelin se sa Irani të bëhej një shtet i pragut bërthamor.

Ya'alon tha se "një kërcënim i brendshëm ekzistencial ka ekzistuar" kundër Izraelit prej vitesh, në vend të një kërcënimi konvencional ekzistencial.

Eisenkot dhe Barak ranë dakord me të, dhe Gantz dhe Ashkenazi nuk kundërshtuan.

Eisenkot tha se gjëja që e vë Izraelin në rrezik është mungesa e solidaritetit në shoqërinë izraelite. Barak u pajtua, duke thënë se "të gjithë shefat e gjallë të shtabit, pothuajse të gjithë shefat e Mossad-it dhe të gjithë shefat e gjallë të Shin Bet bien dakord për këtë".

Barak shtoi se të gjithë njerëzit që janë brenda apo në krye të aparatit të sigurisë e kuptojnë se sot ekziston një kërcënim më serioz për të ardhmen e Izraelit sesa Irani, Hezbollahu apo Hamasi. Gjithashtu, Barak e përmblodhi situatën si “Ky kërcënim është ai që është brenda nesh – rreziku i humbjes së harmonisë së brendshme, humbjes së solidaritetit të brendshëm dhe rrëshqitjes në një situatë me fanatikë nga njëra anë dhe me ata që kanë humbur besimin te Sionizmi nga ana tjetër. ”

Pavarësisht se pranojnë se kërcënimi më i madh për Izraelin vjen nga brenda, jo nga Irani, zyrtarët izraelitë vazhdojnë të mbulojnë dobësitë e tyre të brendshme duke sulmuar JCPOA. Të dielën, kryeministri izraelit lëshoi ​​një breshëri të re kritikash kundër marrëveshjes bërthamore, duke e quajtur atë "të keqe" për Izraelin.

Lapid u tha gazetarëve; "Kjo marrëveshje është një marrëveshje e keqe. Nuk ishte e mirë kur u nënshkrua në 2015. Sot rreziqet e natyrshme janë edhe më të mëdha. Është më afër afatit dhe Irani është në një vend teknologjikisht të ndryshëm," tha ai.Burimi : Tehran Times