Fuqia raketore e Iranit mbi nivelin global, raketa hipersonike jo e re: Komandanti i lartë i IRGC

Publikuar në Nën. 21, 2022, 2:29 a.m.

Komandanti i Divizionit të Hapësirës Ajrore të Korpusit të Gardës së Revolucionit Islamik (IRGC) thotë se Irani ka fuqi të nivelit global të dronëve dhe tani është një pionier në teknologjinë e raketave.

Gjeneral brigade Amirali Hajizadeh po fliste në një ceremoni të së dielës, duke thënë se Irani qëndron në të njëjtin nivel me fuqitë globale për sa i përket mjeteve ajrore pa pilot dhe arritjet e tij në këtë fushë kanë sfiduar ushtritë e fuqishme të botës.

“Ka shumë arritje të tjera [ushtarake], të cilat do të zbulohen në kohën e duhur; për shembull, aftësia për të goditur armikun [objektivat] në një distancë prej 1500 kilometrash”, tha gjenerali i IRGC.

Hajizadeh shtoi se në aspektin e teknologjisë së raketave, Irani qëndron mbi nivelin global, duke shtuar, “Lajmi për raketën balistike hipersonike të avancuar, e cila u shpërtheu kohët e fundit ... dhe është në gjendje të manovrojë jashtë atmosferës nuk është asgjë e re, por ishte vetëm shpallur së fundmi.”

Ai shtoi se raketa hipersonike e Iranit përfaqëson një rritje të gjeneratës dhe armiqtë nuk do të jenë në gjendje të krijojnë një teknologji të re për ta kundërshtuar atë për shumë dekada në vijim.

Hajizadeh njoftoi zhvillimin e raketës balistike hipersonike të Iranit më 10 nëntor, duke thënë se ajo është e aftë të depërtojë në mburojat e sofistikuara të mbrojtjes ajrore dhe të godasë objektivat e përcaktuara.

"Raketa ka një shpejtësi të lartë dhe mund të manovrojë si brenda ashtu edhe jashtë atmosferës së Tokës," tha ai, duke shtuar, "Raketa e re mund të kalojë nëpër të gjitha sistemet e mbrojtjes raketore... Mund të synojë sistemet antiraketë të armikut, dhe prodhimi i tij shënon një hap të madh në zhvillimin e një gjenerate të re raketash”.

“Në fushën hapësinore, kohët e fundit ne ishim në gjendje të nisnim transportuesin satelitor Qaem 100, i cili funksionon me lëndë djegëse të ngurtë,” tha komandanti iranian, duke shtuar, “Ne do të vendosim satelitin e parë në orbitë gjatë vitit aktual, duke përdorur transportuesin Qaem 100. .”

Në fillim të këtij muaji, Forcat Ajrore të IRGC-së lëshuan me sukses transportuesin suborbital të karburantit të ngurtë me tre faza Qaem 100.

Qaem 100, i pari i këtij lloji i prodhuar nga shkencëtarët iranianë, është i aftë të vendosë satelitë me peshë deri në 80 kilogramë në orbitë 500 kilometra nga sipërfaqja e tokës.

Irani gjatë viteve të fundit ka pasur sukses në prodhimin dhe vënien në hapësirë satelitë të ndryshëm, si dhe lëshimin e transportuesve të ndryshëm.

Në fund të qershorit, Irani testoi për herë të dytë raketën e tij transportuese satelitore hibride-lëvizëse të zhvilluar në vend të quajtur Zuljanah për "qëllime të paracaktuara kërkimore".Burimi : Press Tv