SPECIALE: Rrëfen komandanti i Hezbollahut që luftoi me gjeneralin Sylejmani në Irak / Amerikanët nuk luftuan me ISIS-in

Publikuar në Shk. 2, 2023, 2:11 a.m.

Historia e operacionit ushtarak që çoi në mposhtjen e ISIS-it filloi me takimin në mes të Sylejmanit dhe Sekretarit të Përgjithshëm të Hezbollahut, Hassan Nasrallah në Bejrut. Nasrallah vendosi të ftojë në një takim në Damask një grup oficerësh të Hezbollahut të vendosur në Siri dhe Liban.

Kasim Sylejmani, komandanti iranian i Forcave Elitare Quds të Korpusit të Gardës Revolucionare Islamike (IRGC), luajti një rol të rëndësishëm në nisjen e rezistencës irakene kundër pushtimit amerikan dhe më pas kalifatit të vetëshpallur të ISIS.

Historia e operacionit ushtarak që çoi në mposhtjen e ISIS-it filloi me takimin në mes të Sylejmanit dhe Sekretarit të Përgjithshëm të Hezbollahut, Hassan Nasrallah në Bejrut. Nasrallah vendosi të ftojë në një takim në Damask një grup oficerësh të Hezbollahut të vendosur në Siri dhe Liban. Atje ata do të takoheshin për të përcaktuar se si të ndihmonin irakianët të mposhtin ISIS-in.

Në një intervistë ekskluzive me The Cradle, një prej këtyre oficerëve, një komandant i lartë ushtarak i Hezbollahut që shoqëroi Sylejmanin dhe luftoi me të në shumë luftëra, ndau disa nga detajet e kësaj historie. Ne përdorëm emrin "Sacid" për të mbrojtur anonimitetin e tij.

The Cradle: Me shfaqjen e ISIS-it, emri i Kasim Sylejmanit filloi të shfaqet më shumë si në botë ashtu edhe në rajon. Megjithatë, aktivitetet e tij në Irak kishin filluar shumë kohë më parë. Cili ishte roli i gjeneral Sylejmanit në rezistencën irakiane kundër pushtimit amerikan?

Sacid: Haxhi Kasim, komandanti i Forcave Quds në IRGC, ishte një veteran i luftës Iran-Irak dhe e njihte mirë Irakun. Kur amerikanët pushtuan Irakun, disa formacione që vepronin kundër regjimit të Sadam Hyseinit u kthyen për t'i rezistuar pushtimit dhe kërkuan ndihmë nga Haxhi Kasim. Edhe ai u përgjigj shpejt. Ai ndihmoi në organizimin e këtyre grupeve, ngriti kampe trajnimi për ta dhe personalisht mbikëqyri sigurimin e mbështetjes, pajisjeve dhe armëve për grupet irakiane të rezistencës.

The Cradle: Pas zgjerimit të kontrollit të ISIS, Sylejmani filloi të shfaqet më shpesh në publik. Në një nga fjalimet e tij, Nasrallah tha se Hezbollahu ishte në ballë të frontit, së bashku me ata që ishin me të. Cilat ishin detyrat që Sylejmani i dha Hezbollahut dhe zyrtarëve të tij të terrenit, udhëzimet e dhëna nga Nasrallahu si dhe objektivat e vendosura?

Sacid: Pas takimit midis Haxhi Kasim dhe Seyyid Nasrallah, u vendos që të ftohej një grup prej 12 deri në 13 anëtarë të stafit të Hezbollahut në një takim me Haxhi Kasim në Damask. Aty i njoftoi se do të shkonin në Irak për të ndihmuar vëllezërit tanë në rezistencën irakiane, duke u transmetuar përvojat e fituara në rezistencën kundër pushtimit izraelit dhe luftës siriane.

Këta individë, duke përfshirë edhe komandantët operativë, posedonin mjeshtëri të ndryshme. Të gjithë u habitën kur morën vesh se misioni i tyre sapo kishte filluar dhe se duhej të shkonin menjëherë në Bagdad. Disa kërkuan leje për të sjellë sendet e tyre personale ose për t'u thënë lamtumirë familjeve të tyre, por Haxhi Kasimi këmbënguli që disa prej tyre të shkonin me të në Bagdad po atë natë, ndërsa të tjerët do ta takonin atje së shpejti.

Grupi i parë fluturoi për në Bagdad me të njëjtin aeroplan me Haxhi Kasimin dhe e kaloi natën e parë në shtëpinë e Abu Mahdi al-Muhendis (kreu i ndjerë i Forcave të Mobilizimit Popullor irakian / Hashd al-Shaabi). Më pas erdhën pjesa tjetër dhe numri i tyre arriti në rreth 30. Haxhi Kasim ndau personalisht rolet dhe detyrat e të gjithëve dhe tha:

“Ju të gjithë keni marrë pjesë në operacione të mëdha kundër Izraelit dhe tekfiristëve në Siri. Ajo që kërkohet prej jush është t'ua transmetoni përvojat tuaja vëllezërve tanë irakianë dhe t'u tregoni atyre të njëjtin shpirt që keni shfaqur gjatë luftës kundër izraelitëve dhe mbrojtjes së faltores së Seyyide Zejnebit (vendi i varrosjes së nipit të Profetit Muhamed (a.s.) jashtë Damaskut).”

E thënë thjesht, ky ishte misioni i tyre.

Pas shpërndarjes së detyrave, të gjithë shkuan në vendet e caktuara për ta.

Kjo ishte përpara fetvasë së Sayyid Ali al-Sistani, autoriteti më i lartë shiit në Irak, më 13 qershor 2014, i cili çoi në krijimin e Hashd al-Shaabi për të kundërshtuar kontrollin e ISIS-it mbi pjesën më të madhe të vendit.

Në atë kohë, përveç ISIS-it, kishte edhe struktura të tjera të armatosura [të lidhura me grupin terrorist], si Këshilli Ushtarak, i cili përfshinte edhe grupe të tjera si Revolucioni 1920, Brigadat Selahaddin, Brigada Resulullah, Brigada Al-Qaqaa, grupet e Partisë Baath etj., si dhe organizata të ndryshme militante. Në atë kohë, ISIS kishte pushtuar qytetin e Mosulit dhe po zgjeronte kontrollin e tij kryesisht në perëndim të Bagdadit pasi iu afrua qytetit të Samarrës.

The Cradle: Mediat perëndimore dhe të Gjirit Persik mbështetën narrativën se Sylejmani po zbatonte axhendën e Iranit në Irak. Ju keni punuar ngushtë me të. A është kjo e vërtetë? Cili ishte qëllimi i tij kryesor në mbrojtjen e Irakut dhe fitoren kundër ISIS-it dhe organizatave të tjera terroriste?

Sacid: Kjo pyetje duhet t'u drejtohet irakianëve. Besoj se kushdo që kërkon të zbatojë një axhendë personale nuk do të shkojë aq larg sa të rrezikojë jetën e tij. Shumë herë Haxhi Kasimi ishte në ballë të grupeve sulmuese dhe mund të vdiste në çdo moment.

Për shembull, ai ishte në një nga Hummers që hapi rrugën për në Samarra. Nuk mendoj se axhenda e Iranit në Irak është të hapë rrugën drejt një qyteti dhe kjo kërkon rrezikimin e jetës së një udhëheqësi si Haxhi Kasim.

Misioni i tij ishte të vinte kapacitetin e plotë të Republikës Islamike të Iranit dhe vetvetes në shërbim të qeverisë irakiane. Në të gjitha takimet e tij me irakenët, ai u thoshte atyre:

"Vendimi është i juaji. Ne jemi këtu vetëm për të ndihmuar dhe ju mund të kërkoni që kushdo që nuk i bindet urdhrave tuaj të largohet menjëherë."

Madje edhe në nivelin e sjelljes nuk ishte e mundur të dallohej nga asnjë prej luftëtarëve të tjerë.

The Cradle: Kemi dëgjuar që Sylejmani quhej "Njeriu i llogoreve". A do të thotë kjo se ai ishte personalisht në fushë në disa beteja? Na flisni në lidhje me këtë.

Sacid: Mund të them se Haxhi Kasım ishte personalisht i pranishëm në të gjitha luftërat. Mori pjesë në heqjen e rrethimit të qytetit të Amirlit më 31 gusht 2014. Rrethimi i këtij qyteti, të banuar nga turkmenët shiitë, filloi pas rënies së Mosulit në korrik të vitit 2014. Militantët e ISIS-it kishin pushtuar të gjitha fshatrat përreth Amirlit, duke e izoluar qytetin dhe duke e privuar atë nga uji, ushqimi dhe ilaçet për 80 ditë.

Për të larguar rrethimin, Haxhi Kasim ishte në ballë të kolonës sulmuese, ndërsa në Hummer, ku ai po udhëtonte, shpërtheu një mjet shpërthyes. Kjo pritë e frikshme kishte vrarë dy nga ata që ishin afër dhe i kishte plagosur të dy.

Diçka e ngjashme ndodhi edhe në betejën e Jurf as-Sahr në tetor të vitit 2014. Kjo është një zonë gjeografike shumë komplekse për palën sulmuese, pasi pemët e dendura të palmave që e rrethojnë shërbejnë si mbulesë për forcat mbrojtëse. Ishte gjithashtu një rajon shumë i rëndësishëm nga pikëpamja strategjike dhe ishte një pikë fundore ku ISIS mund të arrinte në qytete të shenjta si Qerbelaja dhe Naxhafi.

Me gjithë ofensivën që zgjati për dy javë, forcat sulmuese nuk arritën të kalonin rrugën dhe të arrinin në bregun e lumit deri sa mbërriti Haxhi Kasimi. Ai kërkoi të sillnin një Hummer të blinduar në bregun e lumit, rreth tre kilometra larg. Arritja atje praktikisht nënkuptonte çlirimin e zonës nga kthetrat e ISIS-it. Ai donte të eksploronte zonën, kështu që u ngjit në argjinaturën, e cila ishte nën zjarr nga armët me forcë mesatare.

Njëri prej nesh i tha: "A dëshiron që të vdesim?", ndërsa ai u përgjigj: “Nuk dua të vdesim, dua të hapim rrugën”. Ebu Muntazeri, komandanti operativ i ushtrisë së Bedrit, i tha: "Unë e rregullojë këtë", ndërsa Haxhi Kasimi u përgjigj: "Unë do të jem me ty". Megjithatë, Ebu Muntazeri këmbënguli që ai të përparonte me një grup ushtarësh dhe që Haxhi Kasimi t'i bashkohej më vonë.

Më pak se dhjetë minuta më vonë, Haxhi Kasim vendosi të niset. Sapo kaluam rrugën, Jurf as-Sahr doli si me magji jashtë kontrollit të ISIS-it. Në të njëjtën mënyrë, në betejën e Duhulije në dhjetor 2014, Haxhi Kasim këmbënguli të shoqëronte një të ri me motoçikletë për të eksploruar zonën e kontrolluar nga ISIS. Pas pastrimit të rrugës midis Bagdadit dhe Samarrës nga terroristët, kjo betejë shënoi një hap të madh përpara në luftën kundër ISIS-it.

The Cradle: Ka nga ata që pretendojnë se Sylejmani po luftonte përkrah Shteteve të Bashkuara, duke siguruar mbulim ajror për amerikanët ndërsa ai ishte në terren. Sa është i vërtetë ky pretendim?

Sacid: Amerikanët nuk morën pjesë në asnjë operacion për çlirimin e Irakut nga ISIS. Në betejën e Tikrit në mars 2015, Hashd al-Shaabi kishte përfunduar përgatitjet e tyre për çlirimin e qytetit, por amerikanët ndërhynë në qeverinë irakiane për të parandaluar Hashd al-Shaabi për kryerjen e sulmit.

Kryeministri Haider al-Abadi vendosi të vendosë forcat anti-terroriste dhe policinë federale për operacion dhe avionët amerikanë bombarduan objektivat brenda qytetit. Kur forcat qeveritare hynë, nuk mundën të përparonin larg dhe doli se bombardimet amerikane nuk i kishin bërë shumë dëme ISIS-it.

Si rezultat, qyteti nuk mund të çlirohej para se Hashd al-Shaabi të bashkohet me luftën. Ushtria amerikane nuk ka siguruar mbulim ajror për asnjë nga operacionet e Hashd al-Shaabi dhe nuk ka marrë pjesë në asnjë operacion për çlirimin e Irakut nga ISIS.

The Cradle: Pas mposhtjes së ISIS-it, u shfaq një narrativë e përhapur që ia atribuonte fitoren koalicionit të udhëhequr nga SHBA dhe kërkonte ta paraqiste Sylejmanin si një terrorist ndërkombëtar. Cila është historia e vërtetë?

Sacid: Forcat e koalicionit nuk morën pjesë në asnjë operacion kundër ISIS-it. Forcat e koalicionit hodhën poshtë kërkesën e qeverisë së Nouri al-Maliki(ish-kryeministrit irakian),  për të ndërhyrë në organizatën terroriste dhe refuzuan të furnizonin ushtrinë irakiane me armë. Ushtria irakiane kishte vetëm katër tanke pa municion, të cilët përdoreshin vetëm si "dylbi të shikimit të natës".

E vetmja luftë në të cilën morën pjesë amerikanët ishte në Mosul. Për ne, rezistenca është rezistencë ndaj pushtimit, pavarësisht se kush është. Por për amerikanët, rezistenca është legjitime kur është kundër Presidentit Bashar Assad, ndërsa bëhet "terrorizëm" kur ndodh kundër Izraelit.

The Cradle: Cila ishte pika e kthesës në luftë që shënoi fillimin e humbjes së ISIS-it?

Sacid: Beteja e Bejxhit, e cila zgjati nga fundi i dhjetorit 2014 deri në fund të tetorit 2015, ishte një luftë fatale që i lejoi rezistencës të merrte kontrollin e autostradës nga Bagdadi në Bejxhi dhe ta përdorte atë si bazë për të nisur një ofensivë kundër Mosulit.

Rënia e Mosulit filloi kur Hashd al-Shaabi bllokoi rrugën midis Mosulit dhe Sirisë, duke parandaluar që furnizimet të arrinin te terroristët në qytet. Edhe pse amerikanët kontribuan në betejën për Mosulin, ata ishin përgjegjës për 99 për qind të humbjeve të pësuara nga forcat e rezistencës.

The Cradle: Si ishte përgjegjëse SHBA-ja?

Sacid: Shumica e viktimave tona u shkaktuan nga kamikazët. Ata vozitën plot me eksplozivë, makina të blinduara dhe mbuluan të gjithë rrugën në mënyrë që drejtuesit e tyre të mos mund ta shihnin rrugën. Ishin dronët që i drejtuan në shtigjet që duhej të ndiqnin dhe në këtë pikë nuk kemi parë kurrë avionë amerikanë apo pajisje amerikane të ndërhyrjes që t'i ndalojnë.

The Cradle: A ishte Hashd al-Shaabi i kufizuar vetëm për shiitët?

Sacid: Sigurisht që jo. Kishte dhe ende ka sunitë, të krishterë dhe jezidë.

The Cradle: Sot, ka rreth 5000 anëtarë të ISIS-it në burgjet e kontrolluara nga kurdët. A është e mundur të ringjallet organizata nëse ata ndihmohen për të ikur?

Sacid: Nëse kjo ndodh, do të zbulohet loja. Por në një vend si Iraku, 5000 është një numër i pamjaftueshëm. Mendoj se është e pamundur që ata të krijojnë qoftë edhe një emirat të vogël.

The Cradle: Pavarësisht rolit të Iranit në fitoren ndaj ISIS-it, shumë irakianë kanë ndjenja negative ndaj vendit. Pse është kështu kjo gjendje?

Sacid: Për shkak të mediave që fajësojnë Republikën Islamike për korrupsionin e përhapur në Irak. Me fjalë të tjera, me pretekstin se Irani mbështeti fillimisht qeverinë Nuri Maliki dhe më pas qeverinë Haydar Abadi.

Po, Irani mbështeti qeverinë irakiane, por nuk është përgjegjës për politikën e ndjekur nga kjo qeveri. Me qëllim që të kthej irakianët kundër Iranit, mbështetësit e SHBA-së në Irak kanë bërë përpjekje të mëdha në media për ta mbajtur Iranin përgjegjës për të gjitha gabimet e bëra nga politikanët irakianë.

The Cradle: Cila mendoni se ishte arsyeja e vrasjes së Soleimanit në tokën irakiane?

Sacid: Ata [SHBA] e ndjenin se prania e Haxhi Kasimit do t'i pengonte ata të arrinin fitoren mbi ISIS-in. Ashtu si Haxhi Abu Mahdi al-Muhendis ishte një pengesë e madhe për të njëjtin projekt në Irak, dëshmori Sylejmani ishte një pengesë e madhe për projektin amerikan në Azinë Perëndimore.Burimi : The Cradle