Dokumentet e zbuluara të Pentagonit zbulojnë zbehjen e ndikimit global të SHBA-së

Publikuar në Prill 29, 2023, 2:30 a.m.

Dokumentet konfidenciale të Pentagonit të cilat janë zbuluar në internet javët e fundit zbulojnë një rënie të mprehtë të ndikimit global të Uashingtonit. As institucionet amerikane nuk mund ta mohojnë këtë fakt. Fakti që regjimet e pabaza si Egjipti dhe Emiratet e Bashkuara Arabe tregojnë vullnetin politik për të shpërfillur interesat e Amerikës është një shenjë se bota po kalon nëpër ndryshime të rëndësishme.

Dokumentet konfidenciale të Pentagonit që janë zbuluar në internet javët e fundit zbulojnë një rënie të mprehtë të ndikimit global të Uashingtonit.

As institucionet amerikane nuk mund ta mohojnë këtë fakt.

Kanali i lajmeve me bazë në Bejrut, Al Mayadeen raportoi se disa ditë pasi u zbuluan dokumentet e Pentagonit, drejtori i CIA-s, William Burns tha në një fjalim në Institutin Baker, se: “Shtetet e Bashkuara nuk janë më i vetmi fëmijë i madh në bllokun gjeopolitik dhe pozicioni ynë në tavolinë nuk ka garanci.”

Kjo deklaratë e Burns është një tregues i qartë se Shtetet e Bashkuara nuk kanë më fuqinë e nevojshme për të lidhur vasalët e tyre tradicionalë të domenit me qëllimet e tyre strategjike gjeopolitike.

Mendoni dy vende, Egjiptin dhe Emiratet e Bashkuara Arabe, regjimet e të cilëve deri vonë kanë ndjekur me përkushtim urdhrat e Uashingtonit.

Rrjedhjet zbulojnë se regjimi i Abdel Fattah el-Sisi në Egjipt po planifikon të furnizojë me raketa Rusinë dhe po e kthen këtë biznes pas shpinës së Amerikës.

Nuk është për t'u habitur që një diktator joparimor si El-Sisi po përpiqet të fitojë para shtesë dhe të fitojë pikë politike pas shpinës së Amerikës. Sigurisht, një sjellje e tillë mund të pritet nga tiranët e pamëshirshëm oportunistë, të cilët SHBA i quan aleatë.

Megjithatë, ajo që është e qartë është se SHBA-së i mungon kapaciteti për të ushtruar presion mbi regjimin e Sisit.

Një tjetër grusht shteti ushtarak në Egjipt do të ndante në fraksione të vetmin aleat 'të besueshëm' amerikan mes arabëve. Kjo do të destabilizojë gjithashtu kufirin e Egjiptit me Palestinën e pushtuar, ku regjimi i paligjshëm sionist është rrënuar nga konfliktet e brendshme.

Një zhvillim i tillë mund të nxisë gjithashtu një kryengritje popullore që do të inkurajonte ndërhyrjen ruse dhe do të sillte në pushtet forcat armiqësore ndaj interesave imperialiste të Uashingtonit.

Këto kushte ofrojnë një mjedis të sigurt për regjimin e Sisit për të luajtur një lojë të dyfishtë.

Në këtë rast, do të jetë e vështirë edhe për regjimet perëndimore të ushtrojnë presion ekonomik kundër diktaturës së drejtuar nga Sisi.

Egjipti po përballet me një situatë katastrofike ekonomike; Mjetet e luftës ekonomike, të tilla si sanksionet ose ndërprerja e kredive, mund ta afrojnë regjimin Sisi më afër Kinës ose të çojnë në kolapsin e regjimit.

Pasoja të tilla do të komplikojnë më tej pozitën globale të Amerikës.

El-Sisi dhe pasuesit e tij e dinë se qëndrimi i tyre në pushtet është jetik për mbijetesën e Izraelit sionist.

Prandaj, asnjë elitë politike perëndimore nuk do të guxonte të komprometonte interesat strategjike të Izraelit dhe të bënte presion serioz mbi Sisin.

Për më tepër, situata ekonomike dhe politike e shumë vendeve perëndimore është mjaft e paqëndrueshme.

Për këtë arsye, elitat politike perëndimore nuk mund t'ia lejojnë vetes t'i ekspozohen presionit të lobit sionist për shkak të dinamikës së tyre të brendshme, pra sepse kjo do të rrezikojë fuqinë e tyre.

Edhe në rastin e Emirateve të Bashkuara Arabe, levat amerikane duket se janë dobësuar ndjeshëm.

Shtetet e Bashkuara nuk kanë asgjë konkrete për t'i ofruar Abu Dhabit për t'i dhënë fund bashkëpunimit të inteligjencës dhe ekonomisë me Rusinë.

Sundimtarët e Emirateve të Bashkuara Arabe e kuptojnë se Uashingtoni është i paaftë të përmbysë regjimin e tyre ose të vendosë sanksione që do të ndikojnë në ekonominë e tyre.

Kushtet ekonomike globale janë shumë të paqëndrueshme dhe Dubai është bërë një arterie e rëndësishme tregtare për aktivitetet ekonomike të Perëndimit në Azinë Perëndimore dhe Afrikën e Veriut.

Nëse regjimet perëndimore ushtrojnë presion mbi Emiratet e Bashkuara Arabe ekonomikisht, kjo do të minojë pozicionet e tyre ekonomike dhe logjistike në Azinë Perëndimore dhe Afrikën e Veriut.

Abu Dhabi është gjithashtu i vetëdijshëm se ka një kartë çmimi të naftës për të luajtur kundër vendeve perëndimore.

Fakti që regjimet e pabaza si Egjipti dhe Emiratet e Bashkuara Arabe tregojnë vullnetin politik për të shpërfillur interesat e Amerikës është një shenjë se bota po kalon nëpër ndryshime të rëndësishme.Burimi : Crescent International