Sipas një analisti izraelit, është e pashmangshme që 'makthi i 7 tetorit' të përsëritet, këtë herë me tmerr nga veriu

Publikuar në Nën. 16, 2023, 6:48 a.m.

Një nga këshilltarët kryesorë strategjikë të Izraelit, Ayalet Frish bëri vlerësime dhe parashikime të jashtëzakonshme. Sipas këtyre vlerësimeve, Nasrallah po fsheh atutë nga kundërshtari i tij dhe këmbëngulja për shkatërrimin e Hamasit e bën të pashmangshëm një 'përmbytje të re të 7 Tetorit', këtë herë nga veriu.

Pamja e shfaqur pas Përmbytjes së Al-Aksa me 7 tetor, nuk bën të mundur që të bëhen parashikime të shëndosha. Në fushë ka një konfuzion serioz. Ndërsa masakrat e Izraelit në Gaza dënohen ashpër nga i gjithë opinioni publik botëror, shkalla e mbështetjes që mund të vijë nga veriu nëpërmjet dorës së Hezbollahut, përveç përpjekjeve të Rezistencës së Gazës, është një temë diskutimi.

Lidhur me këto diskutime, Ayalet Frish, një nga këshilltarët kryesorë strategjikë të Izraelit, bëri vlerësime dhe parashikime të jashtëzakonshme. Një ekspert me më shumë se dy dekada përvojë në marrëdhëniet me publikun, komunikimin dhe markën, Frish është i njohur ndërkombëtarisht për punën e tij si strateg kryesor dhe oficer komunikimi për ish-kryeministrin dhe presidentin e Izraelit, Shimon Peres, për më shumë se një dekadë para, gjatë dhe pas presidencës së tij dhe kjo karrierë i bën vlerësimet e tij të jashtëzakonshme.

Sipas lajmeve në Al Ahed News, në kuadër të fotos së shfaqur pas Përmbytjes së Al-Aksa me 7 tetor, Ayalet Frish i përgjigjet pyetjes së shpeshtë të pyetur se çfarë përmasash rreziku mund të lindë për Izraelin nga veriu, pra, nga dora e Hezbollahut, duke bërë një parashikim shumë të qartë. Ju paraqesim tekstin përkatës të lajmit:

"Unë besoj se Sekretari i Përgjithshëm i Hezbollahut, Sayyed Hassan Nasrallah po i fsheh atutë e tij nga kundërshtari i tij. Duke deklaruar se numri i raketave balistike dhe të drejtuara nga Hezbollahu është shumë më i madh sesa mund ta imagjinoni, eksperti strateg Ayelet Frish shtoi se raketat jo vetëm që synojnë fshatrat veriore nën pushtimin 'izraelit', por po ashtu kanë kapacitet për të shkaktuar shkatërrim të paparashikueshëm me saktësi dhe më shumë aftësi shkatërruese, në 'Tel Aviv' dhe Haifa, qendrat kryesore urbane të pranisë 'izraelite'.

"Pas 7 tetorit, nuk ka asnjë udhëheqës 'izraelit' që mund të qëndrojë prapa strategjisë së kontrollit dhe të mbijetojë çdo raund [sulmesh]."

Duke shtuar se koncepti i mbrojtjes dhe sigurisë në Izrael është shkatërruar, Frish theksoi se ngjarjet e 7 tetorit mund të ndodhin përsëri. "Pas 7 tetorit, asnjë nënë në komunitetet veriore të 'Misgav Am, Metula ose Kiryat Shmona' nuk mund t'i vinte e qetë fëmijët e saj në gjumë duke e ditur se armiku në veri [Hezbollahu] ndan të njëjtin objektiv. Më 7 tetor e kuptuam tablonë e qartë. Hezbollahu, ashtu si Hamasi, po bën plane dhe po përgatit terrenin jo vetëm për të nisur sulme të mëdha raketore kundër “Izraelit”, por edhe për të përhapur frikën në “fshatrat” “izraelite”.

Ai vazhdoi duke thënë se ne kemi parë një 'të keqe' të lëshuar në jug që nuk mund ta imagjinonim dhe kjo është pikërisht axhenda e Hezbollahut.

​Sipas ekspertit, "Izraeli" nuk duhet të provokojë një luftë me dy fronte derisa të eliminojë kërcënimin e Hamasit në Gaza, por bota duhet të përgatitet për domosdoshmërinë e pashmangshme të luftës së ardhshme në veri.

Duket se ekspertët izraelitë janë më të vetëdijshëm sesa bota islame për kërcënimin që paraqet Rezistenca ndaj tyre. Sipas kësaj qasjeje, Izraeli ose do të tërhiqet pas një pike të caktuar, ose do të rrezikojë të përballet me kërcënimin që mund të vijë nga veriu. Sipas ekspertit izraelit, nëse ndodh e dyta, kjo do të jetë një përmbytje e dytë e 7 tetorit në Al-Aksa (të cilën ata e përshkruajnë si një makth). Kjo kërkon shtrimin e pyetjes: 'Cili do të jetë rezultati për Izraelin, i cili në të parën u trondit në themelet e tij?'Burimi : İntizar