Kevin Barrett: Revolucioni Islamik i Iranit e çoi lëvizjen antikoloniale në një nivel më të lartë

Publikuar në Shk. 19, 2024, 7:43 a.m.

"Bashkë me sovranitetin politik, ekonomik dhe ushtarak, Revolucioni Islamik në Iran synonte edhe sovranitetin kulturor. Fantazma e kombeve islamike që zgjoheshin me madhështinë e trashëgimisë së tyre dhe dilnin me vendosmëri nga orbita perëndimore, i tmerroi neo-kolonialistët, të cilët nisën një strategji të 'rrethimit' për të parandaluar përhapjen e modelit iranian."

Akademiku amerikan thotë se Revolucioni Islamik iranian e çoi lëvizjen globale antikoloniale në një nivel më të lartë dhe e përkufizon Revolucionin si një simbol të luftës për një rend botëror të drejtë dhe shumëpolar.

Në intervistën e tij me web faqen Press TV, Dr. Kevin Barrett, një ekspert i studimeve islamike që jeton në SHBA, shqyrtoi shkaqet dhe pasojat e Revolucionit që ndodhi nën udhëheqjen e Imam Khomeinit në vitin 1979.

Dr. Barret thekson se Revolucioni Islamik nuk ishte vetëm një lëvizje politike, por edhe një zgjim kulturor dhe shpirtëror, në të cilin iranianët hodhën poshtë jo vetëm grushtin e hekurt të regjimit Pahlavi, por edhe kontrollin mbytës të Perëndimit.

Dr. Barret u shpreh se: "Revolucioni Islamik në Iran ishte një refuzim i Perëndimit, dhe veçanërisht i neo-kolonializmit amerikan. Iranianët synonin t'i jepnin fund dominimit të huaj ushtarak, ekonomik dhe kulturor mbi vendin e tyre dhe të vendosnin sovranitetin e vërtetë."

“Ndryshe nga lëvizjet e mëparshme antikoloniale që huazuan idealet perëndimore të sekularizmit dhe demokracisë, ky revolucion mbrojti në mënyrë unike një kthim në vlerat fetare indigjene të vendit dhe kërkoi pavarësi politike dhe ekonomike, si dhe vetëvendosje kulturore”.

Akademiku dhe autori i famshëm amerikan nënvizon se kjo situatë u jep dridhje neokolonialistëve të cilët e shohin modelin iranian si një kërcënim ngjitës për dominimin e tyre global.

Dr. Barret vazhdon kështu:

"Revolucionet e mëparshme antikoloniale kishin huazuar slloganët e kolonialistëve për liri, demokraci dhe barazi. Vala e rebelimit që përmbysi qeveritë koloniale evropiane në Azi dhe Afrikë deri në vitet 1960 bazohej në idetë e huazuara perëndimore, veçanërisht në humanizmin laik dhe marksizëm. Shumë nga këta ish-revolucionarë antikolonialë kundërshtuan hapur kulturat tradicionale fetare të kombeve të tyre. Qofshin komunistët kinezë që kundërshtojnë konfucianizmin apo Qemalistët anti-islamikë, shumë nga këta revolucionarë huazuan orientimet antitradicionale dhe antifetare të lëvizjeve radikale perëndimore. Edhe Revolucioni Algjerian, që është revolta paradigmatike antikoloniale e viteve 1950 dhe 1960, u dominua kulturalisht nga sekularizmi kolonial, megjithëse i shërbeu Islamit."

"Revolucioni Islamik në Iran, i udhëhequr nga Imam Khomeini, e çoi lëvizjen antikoloniale 'në nivel më të lartë' duke refuzuar sekularizmin perëndimor dhe duke mbrojtur një kthim në vlerat fetare indigjene."

"Bashkë me sovranitetin politik, ekonomik dhe ushtarak, Revolucioni Islamik në Iran synonte edhe sovranitetin kulturor. Fantazma e kombeve islamike që zgjoheshin me madhështinë e trashëgimisë së tyre dhe dilnin me vendosmëri nga orbita perëndimore, i tmerroi neo-kolonialistët, të cilët nisën një strategji të 'rrethimit' për të parandaluar përhapjen e modelit iranian."

Përfundimi i shpejtë i ndikimit amerikan

I pyetur se si ndikoi Revolucioni i vitit 1979 në marrëdhëniet në mes të Iranit dhe SHBA-së, Dr. Barret u shpreh se: "Revolucioni shkaktoi një fund të papritur të ndikimit amerikan dhe kjo situatë nxiti përpjekjet e mëvonshme për të dobësuar dhe përmbysur rendin e sapokrijuar."

"Përpara Revolucionit, Amerika e kishte bërë Iranin e Shahut vasal model në Azinë Perëndimore. Përmbysja e Mossadegh nga CIA në vitin 1953 e solli Iranin nën kontrollin de facto të SHBA-së dhe elementët ushtarakë, inteligjencë dhe financiarë të SHBA-së mund të lëviznin lirshëm në vend. Revolucioni i vitit 1979 i dëboi amerikanët nga vendi dhe natyrisht që shtetit amerikan nuk i pëlqente të dëbohej nga shteti i tij vasal më i rëndësishëm në Azinë Perëndimore."

Dr. Barrett vuri në dukje gjithashtu përpjekjet e pandërprera të Uashingtonit për të dobësuar ose përmbysur qeverinë e re në Teheran, nga mbështetja e luftës së Sadam Huseinit kundër Iranit deri te financimi i terrorizmit anti-Iran dhe vendosja e sanksioneve:

"Ata filluan menjëherë intrigat për të minuar dhe, nëse është e mundur, për të përmbysur Revolucionin, dhe nëse nuk munden, për të parandaluar përhapjen e tij. Lëvizja e tyre e parë ishte provokimi dhe armatosja e Irakut të Sadam Huseinit dhe mbështetja e luftës së imponuar ndaj Iranit."

“Që nga dështimi i luftës së imponuar në vitet 1980, e deri më tani, SHBA-ja ka financuar terrorizmin anti-Iran, duke sulmuar ekonominë iraniane me sanksione dhe masa të tjera dhe ka planifikuar të rrethojë Iranin me baza amerikane në përputhje me planet neokonservatore-sioniste për të tërhequr SHBA-në në luftë kundër Iranit”.

Burim frymëzi për të shtypurit

Akademiku amerikan tha po ashtu se valët e Revolucionit arritën shumë përtej dhe ndikuan në marrëdhëniet e Iranit me fqinjët e tij dhe se kishte frikë se do të apelonin tek disa qeveri arabe për popullin e tyre, duke e parë modelin e Iranit si një kërcënim të mundshëm.

"Ky shqetësim i shtyu ata të kërkonin mbështetjen e Shteteve të Bashkuara dhe Izraelit dhe thelloi tensionet rajonale. Sundimtarët sauditë, si udhëheqësit e tjerë rajonalë, kishin frikë se popullit të tyre mund t'u dukej tërheqës modeli i Republikës Islamike. Prandaj, sauditët dhe monarkitë e tjera të Gjirit, si dhe diktaturat ushtarake rajonale si Egjipti, kërkuan ndihmë nga Shtetet e Bashkuara dhe madje edhe nga sionistët kundër të ashtuquajturit kërcënim iranian."

Megjithatë, Dr. Barrett na kujton se bota tani po shkon drejt multipolaritetit dhe se kjo do të thotë se aktorët rajonalë kanë filluar të shohin përfitimet e sovranitetit të pavarur, si në rastin e Iranit.

Dr. Barrett thotë se: "Ndërsa bota po bëhet multipolare, vendet në rajon kanë filluar të shohin se do të ishte më mirë të ishin plotësisht sovrane si Irani, duke vendosur marrëdhënie tregtare me fqinjët e tyre dhe në vend që të strehohen nën ombrellën amerikano-sioniste, të zgjedhin mosmarrëveshjet në mënyrë diplomatike dhe jo ushtarake. Ndërsa 'diplomacia e vërtetë' e Rusisë dhe veçanërisht e Kinës, që synon bashkëpunimin paqësor, zëvendëson 'diplomacinë e rreme' të SHBA-Sionistëve, duke synuar luftën dhe destabilizimin e pafund, vendet e rajonit kanë filluar të humbasin frikën që kishin nga Irani Islamik."

Akademiku amerikan po ashtu u shpreh se: "Revolucioni Islamik u bë një simbol global i rezistencës anti-imperialiste dhe frymëzoi lëvizje të ndryshme që i rezistonin shtypjes në të gjithë rajonin", duke shtuar se: "Edhe lëvizjet anti-imperialiste në Amerikën Latine, megjithëse të largëta gjeografikisht, u frymëzuan indirekt nga lufta e Iranit për vetëvendosje."

"Hezbollahu dhe lëvizje të ngjashme në Irak si dhe Ansarullahu i Jemenit janë të frymëzuara drejtpërdrejt nga modeli revolucionar i Iranit. Po ashtu, disa lëvizje të majta pro sovranitetit anti amerikane - imperialiste në Amerikën Latine u frymëzuan gjithashtu nga Revolucioni Islamik, megjithëse më pak drejtpërdrejt. Në fakt, pothuajse të gjitha lëvizjet anti -  imperialiste të botës kanë marrë të paktën njëfarë frymëzimi nga Revolucioni i vitit 1979."

Qëndrueshmëri përballë vështirësive

Dr. Barrett deklaroi se qëndrueshmëria e Iranit ka ndikuar që vendi të shfaqet si një burim frymëzimi për Boshtin e Rezistencës së Azisë Perëndimore dhe aleancën BRICS.

Barrett vazhdoi kështu:

"Lufta më e madhe e Iranit Revolucionar ka qenë të mbijetojë përballë armiqësisë së pandërprerë të Perandorisë Amerikane dhe sionistëve të saj me ndikim. Për të ofruar mbështetje parimore për ata që luftojnë për mbijetesë dhe drejtësi, Irani ka krijuar një rrjet aleatësh rajonal dhe global. Duke vepruar kështu, Irani u bë shkëndija dhe burimi i frymëzimit jo vetëm për Boshtin e Rezistencës së Azisë Perëndimore, por edhe për aleancën BRICS, e cila po përpiqet të shpëtojë nga hegjemonia unipolare amerikane.

Dr. Barrett thekson se Irani ka qenë historikisht një superfuqi intelektuale dhe është i përkushtuar ndaj parimeve anti-obskurantiste që inkurajojnë edukimin masiv, veçanërisht në fushat e shkencës dhe teknologjisë:

"Irani ka qenë gjithmonë një superfuqi intelektuale. Kultura islame, të cilën Marshall Hodgson e pa si 'valën e parë botërore të globalizimit', në fakt ishte produkt i Iranit, po aq sa i Arabisë. Medresetë në Qom dhe vende të tjera në Iran kanë një traditë të pandërprerë të përsosmërisë dijetare që zgjatë me shekuj. Prandaj, nuk duhet të ishte befasi që Revolucioni Islamik doli nga një mjedis intelektual kaq pjellor. Për shkak se tradita dijetare islame në Iran është racionale, Republika Islamike promovon arsimin masiv, duke përfshirë arsimin e lartë në shkencë dhe teknologji. Si rezultat, po arrihen suksese që bien në sy."

Kevin Barrett vuri në dukje përparimin që Irani ka bërë në fusha të ndryshme që nga Revolucioni Islamik i vitit 1979, duke përmendur ato që ai shkroi disa vjet më parë për Iranin që renditet lart për sa i përket Indeksit të Zhvillimit Njerëzor (HDI). Autori theksoi se megjithëse Irani përballet me sanksione të rënda, ai ka arritur rritje të konsiderueshme në prodhimin e shkencës dhe teknologjisë dhe është veçanërisht i suksesshëm në sektorin e shkencave bërthamore.

"Shkenca iraniane ka arritur nivele konkurruese globalisht në shumë fusha. Shembuj të kësaj përfshijnë kiminë e hapësirës ajrore, shkencën kompjuterike, bioteknologjinë dhe shkencën mjekësore, fizikën dhe shkencat e materialeve, shkencën bërthamore dhe nanoteknologjinë."

​"Fondacioni Kombëtar i Shkencës i SHBA-së e ka renditur çuditërisht Iranin të parin globalisht në rritjen shkencore dhe teknologjike në vitet e fundit, duke pasur parasysh sanksionet brutale. Sipas The Times Higher Education, prodhimi i shkencës dhe teknologjisë iraniane u rrit me 340,000 për qind nga viti 1970 në 2008, duke përbërë më shumë se 1 për qind të prodhimit të përgjithshëm botëror dhe kjo e vendosi Iranin shumë përpara të gjitha vendeve në zhvillim, përveç Kinës, Indisë dhe Brazilit."

Barrett tha se që nga viti 2008, rritja e Iranit në prodhimin e shkencës dhe teknologjisë ka vazhduar me një ritëm mbresëlënës (shumë mbi mesataret botërore), duke filluar nga 10% në 25% në vit sipas masave të ndryshme dhe se sektori i shkencave bërthamore ka përparuar me një normë goditëse prej 8400% krahasuar me normën botërore prej 34%.

Akademiku amerikan deklaroi se "Irani ka bërë përparim të rëndësishëm në inxhinierinë e raketave dhe shkencat hapësinore dhe është bërë një nga 11 vendet në botë që ka mundur të bëjë lëshim në orbitë që nga viti 2009".

"Sot, mjeti lëshues satelitor i shpenzuar (SLV) Zulyanah transporton 200 kg ngarkesë në një orbitë prej 500 km, ndërsa Soroush SLV, që do të vijë menjëherë pas tij, së shpejti do të transportojë 8-15 tonë ngarkesë në hapësirë. Irani ka forcuar aftësinë e tij për të penguar sulmet e huaja duke zhvilluar aftësi të pavarura në shkencën e raketave dhe hapësirës."

Dr. Barrett kujtoi gjithashtu se pavarësisht shpenzimeve ushtarake relativisht të ulëta të Iranit, ushtria e tij ka zhvilluar një arsenal të fuqishëm raketash që mund të shkaktojë dëme të konsiderueshme në objektivat izraelite dhe amerikane.

"Megjithëse shpenzoi një pjesë të parave që arroganca perëndimore shpenzoi për ushtrinë e tij agresive, falë punës së shkencëtarëve dhe strategëve iranianë, Irani arriti të krijojë pengesë në fushën e mbrojtjes dhe t'i vendosë armiqtë e tij në një situatë të vështirë."Burimi : Press Tv