Pse SHBA-ja është nervoze për aleancën Iran-Rusi-Kinë?

Publikuar në Jan. 26, 2022, mesnatë

Presidenti kinez Xi Jinping e shprehu këtë gjatë vizitës së tij në Iran në vitin 2016, duke thënë se “Irani është partneri më i madh strategjik i Kinës në rajon”. Ai i dha Teheranit një status që e zbeh Arabinë Saudite, me investimet e Kinës prej qindra miliarda dollarësh dhe marrëveshje të mëdha tregtare.

Al-Mayadeen: Uashingtoni është vërtet nervoz për aleancën Iran-Rusi-Kinë. Cilat janë arsyet për këtë?

Analisti Nizar Abboud: Kjo është një luftë jo vetëm për Lindjen e Mesme, por edhe për Azinë. Aleanca Kinë-Iran-Rusi shkatërron shpresën e Shteteve të Bashkuara për të fituar kontrollin në Azi.

Ky zgjerim i NATO-s drejt lindjes në Ukrainë, Gjeorgji e të tjera, i nisur pas rënies së Bashkimit Sovjetik, u ndal nga një digë e padepërtueshme, një breshëri e gjatë, që shtrihej nga kufijtë perëndimorë të Rusisë deri në Kinë dhe Oqeanin Paqësor.

Prandaj, Irani luan një rol të rëndësishëm strategjik. Presidenti kinez Xi Jinping e shprehu këtë gjatë vizitës së tij në Iran në vitin 2016, duke thënë se “Irani është partneri më i madh strategjik i Kinës në rajon”. Ai i dha Teheranit një status që e zbeh Arabinë Saudite, me investimet e Kinës prej qindra miliarda dollarësh dhe marrëveshje të mëdha tregtare. Ka bashkëpunim mes Kinës dhe Mbretërisë së Arabisë Saudite edhe në fushën e teknologjisë bërthamore dhe prodhimit të raketave. Megjithatë, pavarësisht gjithë kësaj, marrëdhëniet Kinë-Saudi nuk arritën nivelin e partneritetit strategjik.Burimi : middleeastobserver.net