Izraeli akuzon Amerikën për "dorëzimin ndaj Iranit"

Publikuar në Mars 17, 2022, 12:58 a.m.

Në negociatat bërthamore të mbajtura në Vjenë, qasja ndaj heqjes së sanksioneve kundër Iranit ndezi zemërimin në regjimin racist izraelit.

YDH- Agjencia iraniane e lajmeve Tasnim raportoi se në negociatat bërthamore të zhvilluara në Vjenë, çështja e heqjes së sanksioneve ndaj Iranit ka arritur në fazën e nënshkrimit, gjë që ka shkaktuar pasoja të mëdha në mediat izraelite në gjuhën hebraike.

Fjalët e kancelarit gjerman Olaf Scholz, i cili vizitoi territoret e pushtuara palestineze për t'u takuar me zyrtarët e regjimit racist izraelit, se nuk ishte e mundur të parandalohej marrëveshja bërthamore dhe se ata nuk mund të refuzonin marrëveshjen bërthamore me Iranin, patën ndikim të madh në mediat hebraike.

Kancelari gjerman Olaf Scholz thuhet se u tha zyrtarëve të regjimit: "Është koha për të thënë se është një zgjidhje e zbatueshme", duke iu referuar marrëveshjes bërthamore.

Transmetimi i televizionit Channel-12 në hebraisht, në lajmin e tij të titulluar "Dorëzimi i plotë", deklaroi se "Amerika së shpejti do të heqë sanksionet e vendosura ndaj Iranit".

Duke komentuar këtë çështje, gazetari izraelit Ehud Yaari tha: “Amerika do të heqë sanksionet që ka vendosur ndaj dhjetëra individëve dhe organizatave iraniane në vitet e fundit. Çështja që po negociohet aktualisht është heqja e sanksioneve amerikane kundër ushtrisë së Gardës Revolucionare iraniane”.

Televizioni izraelit Channel-12 deklaroi se “Diplomatët amerikanë dhe europianë pjesëmarrës në negociata kanë filluar të nxjerrin informacione në shtyp për procesverbalet e takimeve ku u arrit marrëveshja me Robert Malley, kreun e delegacionit amerikan”.

Televizioni izraelit Channel-12 raportoi se informacionet që ata morën nga Vjena tregonin se sanksionet e vendosura ndaj institucioneve kryesore ekonomike të Iranit ishin hequr.

Gabriel Niruniya, i cili shërbeu si oficer i Iranit në Departamentin e Shtetit deri sa u shkarkua gjatë administratës së Donald Trump, e përshkroi këtë marrëveshje si "dorëzimi përfundimtar i Amerikës".

Televizioni Channel-12 raportoi se Robert Malley kishte miratuar heqjen e sanksioneve të vendosura ndaj disa zyrtarëve iranianë, ndërsa të tjerët do të hiqen nga lista e sanksioneve amerikane.

Gabriel Niruniya tha se kjo marrëveshje, e cila përfshin heqjen e sanksioneve ndaj Iranit, do të nënshkruhet javën e ardhshme, pavarësisht luftës në Ukrainë.