Garda Revolucionare iu afrua shumë S-400 me Baver-373 të prodhuar në vend / Irani gjithashtu njoftoi se ka prodhuar raketën e tij të parë balistike hipersonike

Publikuar në Nën. 16, 2022, 12:42 a.m.

Komandanti i Forcave të Aviacionit dhe Hapësirës të Ushtrisë së Gardës Revolucionare Islamike, Gjenerali Emir Ali Hajizadeh, tha të enjten (sot) se Irani ka zhvilluar raketën e tij të parë balistike hipersonike vendase. "Kjo raketë e re është e aftë të tejkalojë të gjitha sistemet e testimit të mbrojtjes raketore dhe mendoj se nuk do të ketë teknologji që mund t'i rezistojë asaj për dekadat e ardhshme."

Duke zbuluar versionin më të ri të sistemit të tij të mbrojtjes raketore vendase, Baver (Bavar)-373, Irani është një hap më afër sistemit të armëve anti-ajrore S-400 të prodhuar nga Rusia.

Gjatë provës së bërë, një objektiv fiks i zbuluar në një distancë prej më shumë se 450 km nga radari i optimizuar i sistemit raketor u godit në një distancë prej rreth 300 km.

Gama e zbulimit të radarit të sistemit Baver-373, i cili funksionon me lëndë djegëse të ngurtë dhe testohet për herë të parë, është rritur nga 350 km në 450 km, dhe diapazoni i shikimit të radarëve është rritur nga 260 km në 400 km. Sistemi i mbrojtjes ajrore me rreze të gjatë Baver-373 është i aftë të zbulojë deri në 100 objektiva, të gjurmojë 60 prej tyre dhe të shenjëstrojë gjashtë prej tyre njëkohësisht.

Një veçori dalluese i Baver-373 është sistemi i lëshimit vertikal me lëshues katror, ​​i cili përdoret kryesisht për mbrojtjen ajrore në anijet luftarake. Gama e raketave të sistemit u rrit nga 200 km në 300 km, dhe lartësia e angazhimit u rrit nga 27 km në 32 km.

Sistemi i mbrojtjes ajrore Baver përdor tre lloje të ndryshme raketash për të goditur objektivat në lartësi të ndryshme dhe mund të godasë objektivat në një lartësi prej 43,000 këmbësh vetëm pesë minuta pas gjuajtjes.

Irani njoftoi gjithashtu se ka prodhuar raketën e tij të parë balistike hipersonike.

Komandanti i Forcave të Aviacionit dhe Hapësirës të Ushtrisë së Gardës Revolucionare Islamike, Gjenerali Emir Ali Hajizadeh, tha të enjten (sot) se Irani ka zhvilluar raketën e tij të parë balistike hipersonike vendase.

Agjencia e lajmeve Tasnim citoi Hadjizaden si vijon: " Kjo raketë e re është e aftë të tejkalojë të gjitha sistemet e testimit të mbrojtjes raketore dhe mendoj se nuk do të ketë teknologji që mund t'i rezistojë asaj për dekadat e ardhshme."

Hadjizadeh vuri në dukje se raketa e zhvilluar është "një zgjidhje për shkatërrimin e sistemeve antiraketë të armikut" dhe se "zhvillimi i armëve të tilla korrespondon me një hap të madh në prodhimin e raketave".

Komandanti i Forcave Ajrore të Gardës Revolucionare Islamike njoftoi në gusht se "Irani së shpejti do të zbulojë një raketë të re strategjike, me teknologji hipersonike".

Emir-Ali Hajizadeh tha edhe gjatë manovrave 17 të Profetit të Madh, stërvitjes së fundit të madhe të Gardës Revolucionare,  se "raketat balistike të prodhuara nga Irani fituan aftësi manovruese dhe kjo situatë e bëri pothuajse të pamundur ndalimin e tyre".Burimi : Medya Şafak