Marrja e dronit izraelit nga Hamasi është një ndryshim rajonal i lojës

Publikuar në Shk. 23, 2023, 1:43 a.m.

Suksesi i Hamasit në kapjen e dronit izraelit duhet parë në kontekstin e bashkëpunimit të thellë midis Iranit Islamik dhe lëvizjes së rezistencës islamike palestineze që sundon Gazën. I vetmi vend mysliman që ofron mjete vetëmbrojtjeje për Palestinën pa kërkuar falje është Irani Islamik. Pra, mesazhi gjeopolitik i rrëmbimit të dronit në Gaza është mjaft i qartë.

Më 29 janar, kanali i lajmeve me bazë në Bejrut, Al-Mayadeen, deklaroi se "lëvizja palestineze e rezistencës, Hamasi rrëzoi dhe kapi një dron të vogël mbikqyrjeje nga distanca ushtarake të ushtrisë okupatore izraelite të dielën mbi Gaza ".

Raporti libanez iu referua imazheve që tregonin dronin e kapur izraelit dhe shpërndarjen e këtyre imazheve gjerësisht në mediat sociale.

Mediat e korporatave perëndimore nuk e publikuan këtë lajm për arsye të dukshme.

Mediat perëndimore rrallë japin lajmet që ekspozojnë dobësitë e Izraelit. Ose publikojnë lajme që e portretizojnë atë si një palë të cenueshme. Sepse një lajm i tillë gërryen frenimin e Izraelit, i cili është entitetit i armatosur më i mirë në rajon.

Regjimi sionist posedon një sasi të madhe armësh vdekjeprurëse, falë pajisjeve ushtarake dhe mbështetjes financiare nga Shtetet e Bashkuara. Ai gjithashtu prodhon armë dhe është një eksportues kryesor i armëve të tilla vdekjeprurëse.

Izraelit sionist i pëlqen të projektojë imazhin e të qenit një forcë ushtarake e pathyeshme për të nënshtruar dhe frikësuar regjimet arabe.

Mund të thuhet se ai ishte mjaft i suksesshëm në këtë mashtrim edhe në sytë e regjimeve arabe.

Fakti që disa prej këtyre regjimeve i janë dorëzuar Izraelit sionist përmes procesit të njohur si Marrëveshja e normalizimit apo Abrahamit është dëshmi e këtij fakti.

Megjithatë, shkalla e parandalimit të Izraelit u shfaq kur lëvizja e Rezistencës Islamike Libaneze Hezbollah mundi Izraelin në një luftë 33-ditore në vitin 2006.

Sado të bëhet propagandë, imazhi parandalues ​​i Izraelit nuk mund të riparohet më.

Realiteti sot është se Izraeli nuk mund të sulmojë Libanin për shkak të formulës së parandalimit që u shfaq pas vitit 2006.

Pra, pse lajmet e fundit nga Gaza janë një zhvillim kaq i rëndësishëm? Sepse pasqyron dinamikën më të gjerë të ndryshimit në balancën rajonale të fuqisë.

Nuk duhet harruar se rezistenca islamike palestineze vepron në kushte shumë të vështira.

Rezistenca përballet me presionin politik dhe ushtarak jo vetëm nga regjimet e NATO-s dhe Izraelit, por edhe nën bllokadën e pabesë dhe presionin politik nga regjimet autokratike në botën arabe.

Përballë kushteve të tilla që u imponohen palestinezëve, veçanërisht Gazës, çdo lëvizje tjetër e rezistencës do të ishte shembur ose kapitulluar dekada më parë.

Nëse Hamasi do të kishte rrëzuar një dron izraelit, ky incident nuk do të ishte konsideruar si një lajm kaq i madh apo një goditje e tillë për Izraelin e aparteidit.

Megjithatë, aftësitë teknologjike për të kapur një dron dhe për ta detyruar atë të ulet, janë tregues i një aftësie të avancuar ushtarake dhe inteligjente.

Prandaj, ajo që ka bërë Hamasi nuk është një arritje e parëndësishme.

Duhet theksuar se sistemi i avancuar i raketave balistike të Iranit, i cili rivizaton hartën e luftës së rajonit sot, filloi me përfitime edhe më modeste.

Suksesi i Hamasit në kapjen e dronit izraelit duhet parë në kontekstin e bashkëpunimit të thellë midis Iranit Islamik dhe lëvizjes së rezistencës islamike palestineze që sundon Gazën.

Nuk kishte gjasa që Hamasi i vetëm të mund të zhvillonte aftësitë e nevojshme teknologjike në Gazën e rrethuar, pa mbështetjen e Teheranit.

I vetmi vend mysliman që ofron mjete vetëmbrojtjeje për Palestinën pa kërkuar falje është Irani Islamik.

Pra, mesazhi gjeopolitik i rrëmbimit të dronit në Gaza është mjaft i qartë.

Tregimi i një droni izraelit të kapur nga Hamasi është një shenjë se dinamika e rajonit ka ndryshuar rrënjësisht.

Kushtet e fushës,n ë aspektin ushtarak, po barazohen gradualisht.

Në një kohë kur sponsorët e Izraelit janë të përfshirë në një luftë me Rusinë në prag të Evropës Perëndimore, lajmet për aftësitë e Hamasit ka të ngjarë t'i bëjnë elitat sioniste në Palestinën e pushtuar shumë të shqetësuar.

Në fund të fundit, përmes forcës ushtarake, Izraeli sionist vazhdon politikën e tij brutale kundër palestinezëve të paarmatosur.

Kështu po bie dalëngadalë epërsia ushtarake e Izraelit sionist.Burimi : Crescent International