Të mund të njohësh armikun edhe kur ai është i maskuar ose hyrja në sionizmin liberal

nga Öykü A. | Publikuar në Shk. 26, 2023, 3:26 a.m.

Sionizmi liberal i hap hapësirë ​​vetes në mënyrë sistematike, veçanërisht nëpërmjet OJQ-ve dhe mediave të ndryshme/mediave sociale.

Në ditët që lam pas, ne kemi parë pushtues të protestojnë kundër qeverisë së Netanyahut në rrugët e Palestinës së pushtuar, dhe disa madje edhe shpalosnin flamurin palestinez.

Kur protestat e tyre përfunduan, ata u kthyen në 'shtëpitë' e tyre, të cilat u ishin vjedhur palestinezëve dhe u ishte hequr e drejta e pronarëve të tyre palestinezë për t'u kthyer. Si duhet ta vlerësojmë të gjithë këtë dhe ku duhet të qëndrojmë për këtë çështje? Artikulli që po lexoni synon t'i shpjegojë këto.

Para së gjithash, duhet të bëjmë të qartë se qëllimi kryesor i Sionizmit Liberal në Palestinën historike është; vazhdimi i pushtimit të territoreve të '48-ës.

Duke parë se me kalimin e viteve, fushatat reklamuese që Izraeli u përpoq të ndiqte me slogane të tilla si "e vetmja demokraci në rajon" e humbën efektivitetin e tyre, se nuk mund të tregtohet më në publikun botëror me fjalë të tilla dhe se forma ekspansioniste dhe ekstremiste e Sionizmit nuk është më e qëndrueshme, sionistët liberal po veprojnë me shqetësimin për të mos e humbur një shtet me shumicë hebreje.

Sionizmi Liberal i hap hapësirë ​​vetes në mënyrë sistematike, veçanërisht nëpërmjet OJQ-ve dhe mediave të ndryshme/mediave sociale.

Në këtë pikë, ne do të flasim për tre institucionet kryesore të Sionizmit Liberal, me qendër në SHBA: ‘J Street’, ‘New Israel Fund’ (NIF) ve ‘Foundation for Middle East Peace’ (FMEP) 

J Street është një lobi 'Liberal Sionist' që e përshkruan veten si "një kornizë politike për amerikanët që favorizojnë Izraelin, paqen dhe demokracinë". Do të ishte e dobishme të citohej pjesa e mëposhtme nga faqja e tyre e internetit për të arritur një opinion më të plotë për institucionin:

“Ne besojmë se palestinezët kanë të drejtë të marrin pjesë, edhe si anëtarë, në organizata, institute dhe kongrese në të cilat ata janë pranuar. Duke pasur parasysh perspektivat e pasigurta dhe të paqëndrueshme të arritjes së qëllimit të një zgjidhjeje me dy shtete, e cila është thelbësore për mbijetesën e Izraelit si një atdhe demokratik për popullin hebre, ne mendojmë se pjesëmarrja palestineze në forume të tilla do të kontribuojë në mbështetjen ndërkombëtare për një zgjidhje me dy shtete. Në të njëjtë kohë, do të ndihmojë në detyrimin e palestinezëve që t'u përmbahen përgjegjësive të shtetësisë në fusha kyçe si siguria, qeverisja dhe të drejtat e njeriut.”[1]

‘New Israel Fund’, është një institucion me lidhje të ngushta me "J Street" dhe lavdëron "J Street" për "mbështetjen e vizionit të një "Izraeli" demokratik në mënyrë paqësore me fqinjët e tij.[2]

I shqetësuar për të ardhmen e Izraelit, se kjo e ardhme do të rrezikohet nga pozicione të jashtëzakonshme, NIF përdor një gjuhë që sillet rreth fjalëve 'pluralizëm për Izraelin', 'barazi', 'mundësi aksesi për pakicat' me qëllimin përfundimtar të ndërtimit dhe mbajtjes së një shoqërie që jeton në paqe me veten dhe fqinjët e tij.

Në të njëjtën kohë, NIF është në koalicion të drejtpërdrejtë me 'J Street', mes organizatave të tjera Liberale Sioniste.[3]

Ndërsa, ‘Foundation for Middle East Peace’ (FMEP) është një financues në shkallë të gjerë që ofron fonde për shumë OJQ dhe media të famshme palestineze dhe "izraelite", duke përfshirë edhe NIF.

Disa nga OJQ-të dhe mediat/organizatat e mediave sociale të financuara nga FMEP janë: The IMEU, B’Tselem, Al Shabaka, Adalah, +972 Magazine, If Not Now, Al Haq, Defense for Children International - Palestine, Visualizing Palestine, Palestine Legal, Jewish Voice for Peace.[4]

Filozofia e financimit të FMEP nuk përmend Palestinën historike, të drejtën e kthimit të refugjatëve palestinezë që nuk kanë të drejtë kthimi. Përmendet se vetëm palestinezët, përveç atyre që u dëbuan nga Palestina në vitin 1948 dhe 1967, duhet të qëndrojnë në Palestinë.

Kryetarja e FMEP Lara Friedman e quan këtë çështje "konflikti izraelito-palestinez". Në një intervistë në fillim të vitit 2021, Friedman tha: "Një pjesë e madhe e punës së FMEP është të mbështesë organizatat që mbështesin zgjidhjen me dy shtete, negociatat dhe të drejtat palestineze."[5]

Kjo treshe[6] ka sukses të infiltrojë Sionizmin Liberal në pothuajse të gjitha masat mbështetëse palestineze me OJQ-të dhe mediat/organizatat e mediave sociale që ato mbështesin, sepse OJQ-të e përmendura dhe organizatat media/media sociale kritikojnë Izraelin dhe politikat e 'Izraelit' dhe madje i japin mbulim të gjerë masakrave të Izraelit në Bregun Perëndimor.

Vlen gjithashtu të përmendet se kur shikojmë shembullin e The IMEU, shohim se kjo strukturë financohet drejtpërdrejt edhe nga RBF (Rockefeller Brothers Fund) përveç FMEP,[7] është e qartë se një strukturë e tillë nuk mund të ketë shqetësime për përfundimin e pushtimit të Palestinës.

Po ashtu, pak para botimit të këtij artikulli, u zbulua.një projekt i udhëhequr nga një agjenci private e inteligjencës e quajtur Smith International (ASI) përmes konsullatës britanike në Jerusalemin Lindor, ku disa vite më parë, nën maskën e 'kërkimeve akademike', nga shërbimi i inteligjencës britanike u kryen intervista në kampet e refugjatëve në Jordani, Liban dhe Bregun Perëndimor për të mësuar dhe manipuluar përmes spiunazhit idetë e Palestinezëve.

Qëllimi i projektit ishte të monitoronte kritikat ndaj 'Izraelit' dhe politikës së jashtme perëndimore. Një nga institucionet e përfshira në projekt është një ‘think tank’ mbi 'ekstremizmin' i quajtur 'Instituti për Dialogun Strategjik', i financuar nga SHBA, Anglia, disa qeveri evropiane dhe Bashkimi Evropian. Organizata gjithashtu ka partneritete me lobe 'izraelite' të lidhura me propagandën anti-palestineze, të tilla si 'Anti-Defamation League’ dhe ‘B’nai B’rith. Ajo që duam të theksojmë këtu është Samar Batrawi nga ekipi i projektit.

Barawi është anëtar i Al Shabaka i financuar nga 'FMEP'. Ai konfirmoi se ishte i lidhur me projektin; por vetëm në procesin fillestar; Ai ka deklaruar se ka shkruar draftin e hulumtimit paraprak, nuk ka qenë në fazën e intervistimit dhe nuk ka qenë nënshkrimi i tij në raportin përfundimtar. Ai shtoi gjithashtu se nuk ka komunikuar me konsullatën britanike gjatë procesit dhe se nuk e dinte që të intervistuarit palestinezë nuk ishin në dijeni të përfshirjes së qeverisë britanike. Megjithatë, është e sigurt se ai është i vetëdijshëm për faktin se është palestinez, njohuritë e tij për Palestinën dhe kërkimet që ka bërë janë faktorët që forcojnë dorën e 'Adam Smith International' në procesin e marrjes së kontratës nga qeveria britanike.

Në këtë kontekst, është jetike të njihet diskursi Liberal Sionist. Gjëja e parë që bie në sy në OJQ-të dhe mediat/organizatat e mediave sociale të mbështetura nga koalicioni me këtë treshe është viktimizimi i tyre ndaj palestinezëve. Viktimizimi sjell natyrshëm me vete injorancën ose përjashtimin e rezistencës së armatosur.

Palestinezët që punojnë brenda OJQ-ve dhe mediave/organizatave të mediave sociale të sipërpërmendura të financuara nga Liberalet Sionist po kthehen nga njerëz që përpiqen për qëllimin e pavarësisë në njerëz të dhënë pas karrierës që veprojnë të varur nga fondet.

Lexuesit do ta hamendësojnë lehtësisht se ata janë përkrahës të revolucioneve me ngjyra në Azinë Perëndimore dhe në mbarë botën brenda axhendës së Sionizmit Liberal.

"Izraelitët" që punojnë në OJQ-të dhe mediat/organizatat e mediave sociale liberale të financuara nga sionistët ndërtojnë karrierë përmes masakrave ndaj të cilave palestinezët janë të ekspozuar. Në të njëjtën kohë, ata vlerësohen nga qarqe të ndryshme si "izraelitë" që kritikojnë Izraelin, e kënaqin ndërgjegjen e tyre me një lloj "virtyti" të rremë dhe natyrisht nuk kanë ndërmend t'i japin fund pushtimit të Palestinës historike; për shembull, ne shohim se Rebecca Vilkomerson, ish-kryetare e Jewish Voice for Peace, është një kolone.

Nëse arrijmë ndoshta në karakteristikën më të rëndësishme që duhet të përmendim gjatë shqyrtimit të diskursit liberal sionist, ky është theksi mbi 'barazinë' dhe 'të drejtat e njeriut'.

Lufta palestineze nuk është çështje e 'të drejtave të njeriut'; nuk mund të ulet në këtë nivel. Lufta palestineze është çështje dekolonizimi dhe “Dekolonizimi është gjithmonë një fenomen i dhunshëm”.[9]

Në këtë kontekst, ne duhet të vlerësojmë përhapjen e qëllimshme të fjalës 'aparteid' nga sionizmi liberal, jo pushtimin e Izraelit, por racizmin e tij. Po, 'Izraeli' si një projekt kolonial sionist është racist me plotë kuptimin e fjalës. Muri i Bregut Perëndimor është një mur i Aparteidit; por problemi themelor nuk është se 'Izraeli' është racist, por se 'Izraeli' ekziston. Qëllimi i luftës palestineze nuk është të jetojë "në baza të barabarta" me pushtuesin e saj, por të largojë pushtuesit nga Palestina. Është e qartë se sionizmi liberal po përpiqet ta largojë luftën palestineze nga vija e pavarësisë me qasjen e tij për të drejtat, siç e përmendëm në rreshtat e mësipërm, kur shikojmë gjerësinë e masave që mund të arrijë, mund të thuhet se është pjesërisht e suksesshme vendosja e këtij perceptimi në pavetëdijen e njerëzve.

Përveç kësaj, kur marrim parasysh se sionizmi është në thelb një kult supremacist, është e qartë se qasja e të drejtave, ideja e të jetuarit në baza të barabarta me arabët në të njëjtin shtet, do ta mposhtin Sionizmin Liberal; Në këtë pikë do të kuptohet pse sionistët liberalë këmbëngulin në ringjalljen e idesë së një “zgjidhjeje me dy shtete”.

Mes gjithë kësaj, për fat të keq, harta e Palestinës është reduktuar vetëm në një model bluze ose një varëse. Në këto kushte, përgjegjësia jonë është të demaskojmë Sionizmin Liberal dhe ta ekspozojmë atë sa më mirë që mundemi, dhe gjithmonë të kemi parasysh pse filloi lufta palestineze.

[1]  Web Faqja Zyrtare J Street / Policy - “Palestinian Approaches to International Organizations” (https://jstreet.org/policy/palestinian-approaches-to-international-organizations/#.Y9mkFnYzZPZ)

[2] Web Faqja Zyrtare NIF, 1 Maj 2014, “New ‘Israel’ Fund Statement: Rejection of J Street from Conference of Presidents” (New Israel Fund Statement: Rejection of J Street from Conference of Presidents)

[3] Web Faqja Zyrtare NIF, 24 Qeshor 2019, “Ten Organizations Launch New Progressive ‘Israel’ Network” (Ten Organizations Launch New Progressive Israel Network | New Israel Fund (NIF))       

[4] Web Faqja Zyrtare FMEP, “Our 2023 Grantees” (https://fmep.org/our-grantees/)

[5] Web Faqja Zyrtare FMEP, 5 Shkurt 2021, “Canada Talks ‘Israel’ Palestine: Interview with Lara Friedman (https://fmep.org/resource/canada-talks-israel-palestine-interview-with-lara-friedman/)

[6] Si lexim i mëtejshëm për ata që duan të mësojnë më shumë rreth kësaj treshe dhe burimit që kemi përdorur: Jisr Collective, 10 Nëntor 2021, “Insidious Normalization: The Case of 6 NGOs” (https://jisrcollective.com/pages/insidious-normalization-the-case-of-the-6-ngos.html)

[7] Web Faqja Zyrtare Rockefeller Brothers Fund. (https://www.rbf.org/grantees/institute-middle-east-understanding)

[8] The Electronic Intifada, 1 Shkurt 2023, “Revealed: British government spied on Palestinian refugees” (https://electronicintifada.net/content/revealed-british-government-spied-palestinian-refugees/37111)

[9] Fanon, Frantz, Të mallkuarit e tokës (2021). (Perkth. Şen Süer) Istanbul:Botimet e  Komunikimit, (Botimi Origjinal i Librit 1961) s 41.Burimi : Yakın Doğu Haber