Rusia, lufta e klasave, imperializmi, spiritualiteti dhe Irani

nga Ramin Mazaheri | Publikuar në Mars 24, 2022, 8:26 p.m.

Nëse Rusia nuk arrin ta kuptojë këtë, rezulton se rusët janë aq intelektualisht të mbërthyer sa Perëndimi: nëse konflikti në Ukrainë ka të bëjë vetëm me urrejtjen ndaj Rusisë, atëherë ata i janë nënshtruar të njëjtit "botëkuptim të politikës së identitetit perëndimor", duke bërë "racë". " baza e diskursit të tyre politiko-ekonomik. lufta, imperializmi dhe [Revolucioni Islamik] i vitit 1979 "ndoshta ne kemi nevojë për moral moral në politikat tona socio-ekonomike?" Të gjitha këto janë lente që dolën midis 1917 dhe 1991 dhe janë refuzuar nga udhëheqja aktuale ruse.

Putini sigurisht nuk dëshiron të flasë sinqerisht për socializmin – ai as nuk është i gatshëm të pranojë arritjet e tij në Rusi, pasi socialistët, ndryshe nga Perëndimi, nuk janë vetëm rivalë ideologjikë, por edhe realë politikë: Partia Komuniste është partia kryesore opozitare në parlamenti rus. Është e qartë se Demokracia Liberale Perëndimore ka ende shumë kundërshtarë në Rusi.

Por pikërisht kjo është arsyeja pse Putini qëndron në një vend politikisht absurd dhe kontradiktor: A dëshiron ai të kundërshtojë kundërsulmin befasues të Demokracisë Liberale Perëndimore ndaj Rusisë me "më shumë Demokraci Liberale Perëndimore në Rusi"? Kjo është e palogjikshme, kështu që nuk do të funksionojë, dhe ja pse:

Putini në thelb po thotë se Rusia dëshiron që Irani të zgjedhë rrugën e rrezikimit të drejtpërdrejtë të një lufte të gjithanshme të sanksioneve, por... pa ndikimin e 1917? Kjo nuk do të funksionojë. Në vitin 1979, liderët politikë iranianë ishin të vetëdijshëm për Marksizmin, Leninizmin dhe Maoizmin, dhe ata gjithashtu e dinin se Demokracia Liberale Perëndimore ishte një model i tmerrshëm ekonomik dhe politik, dhe kështu mund ta çonte ekonominë në një shkallë që ndoshta vetëm Koreja e Veriut - ose Kuba — mund të kapërcejnë.ata nacionalizuan. Kjo është mënyra e vetme për të anashkaluar sanksionet!

Ajo që Rusia propozon në përgjigje të kundërsulmit të Perëndimit është me të vërtetë radikale për ta, në kuptimin që preferencat ekonomiko-politike të Demokracisë Liberale Perëndimore, dhe kështu shumë orientime ruse pas vitit 1991, u përmbysën plotësisht. Nuk mendoj se Rusia e kupton se sa radikale është ajo që po propozon të bëjë në përgjigje të sanksioneve, sa kërkon një rishikim të plotë në termat politikë dhe interpretimin e historisë. A është Putin i gatshëm të përqafojë të kaluarën politike dhe ekonomike të BRSS?

Ajo që është e sigurt është se nëse Rusia është një përgjigje ndaj luftës së sanksioneve të Perëndimit, sovranitetit dhe pavarësisë së saj reale; dmth, në një artikull që meriton shumë më tepër vëmendje, nëse ai dëshiron të ndjekë rrugën e Iranit, siç e kam shtruar këtu për herë të parë - duke pasur parasysh se Rusia tani është 54% më e sanksionuar se Irani, i cili më parë ishte vendi më i sanksionuar. - atëherë duhet të kuptojë se ky qëllim nuk mund të arrihet me metoda perëndimore liberaldemokrate. Demokracia liberale perëndimore është kundër sovranitetit dhe mbështet luftën e klasave të grupit globalist 1%.

Po, BE-ja nuk vendos sanksione ndaj karburanteve fosile ruse, por Franca ka njoftuar se nuk do të dëshirojë më gazin rus pas vitit 2027. Sanksionet e BE-së dhe implikimet e tyre janë serioze.

Rruga iraniane çoi në sovranitet – dhe ndoshta edhe një Marrëveshje Bërthamore të nënshkruar de fakto, e cila mund të jetë provë e mëtejshme e zgjedhjes së tyre të saktë. Sepse Irani mbështetet në një fuqi ekonomike dhe struktura të fuqisë politike krejtësisht të ndryshme (dmth. revolucionare) nga ajo e Demokracisë Liberale Perëndimore. Rusia nuk mund të mposht një fushatë sanksionesh me ndihmën e strukturave liberale demokratike perëndimore – dhe ky është, natyrisht, një sistem për të mbrojtur oligarkët.

A ka Rusia oligarkë? Sigurisht që ka, por sipas Liberal Demokratëve Perëndimorë në perëndim të Rusisë, “oligarkët” ekzistojnë vetëm në Rusi, ata nuk ekzistojnë kurrë në Perëndim! Kjo është një marrëzi e hapur. Duke dëgjuar perëndimorët, do të mendonit se "oligarkët" duhet të jenë vetëm në një rajon në Siberi! Por oligarkët nuk do të ndihmojnë kundër sanksioneve; janë shpronësime masive; kontrollet e çmimeve, kufijtë e fitimit, planifikimi qendror, etj. ata kurrë nuk do të pranojnë.

Nëse Rusia vazhdon të përballet me Perëndimin "me mënyrën iraniane", ajo ose do të bëjë një revolucion në mendim ose do të dështojë. Demokracia Liberale Perëndimore nuk do t'i shpëtojë, siç u tha rusëve në 1991.

Ndoshta përgjigjja antikapitaliste e Putinit ndaj luftës së sanksioneve të Perëndimit është thjesht bllof? Apo ndoshta një botë e re po shfaqet, e udhëhequr nga Kina-Rusia-Irani?

Por fakti që askush në Perëndim nuk mund ta kuptojë lehtësisht fushatën intelektuale të Rusisë për luftën tregon një problem madhor. Rusia duhet të mendojë dhe të flasë sinqerisht në aspektin politik dhe unë rekomandoj që të fillohet me "denazifikim". Kjo, mendoj, domosdoshmërisht do t'i krahasojë ato me çështje më të mëdha, si për shembull se si qëndrimi "zbatoni sanksionet dhe le të shohim" domosdoshmërisht sjell ndryshime shumë revolucionare (ose ndoshta një kthim në revolucionarizëm për Rusinë).

Nëse Rusia nuk arrin ta kuptojë këtë, rezulton se rusët janë aq intelektualisht të mbërthyer sa Perëndimi: nëse konflikti në Ukrainë ka të bëjë vetëm me urrejtjen ndaj Rusisë, atëherë ata i janë nënshtruar të njëjtit "botëkuptim të politikës së identitetit perëndimor", duke bërë "racë". " baza e diskursit të tyre politiko-ekonomik. lufta, imperializmi dhe [Revolucioni Islamik] i vitit 1979 "ndoshta ne kemi nevojë për moral moral në politikat tona socio-ekonomike?" Të gjitha këto janë lente që dolën midis 1917 dhe 1991 dhe janë refuzuar nga udhëheqja aktuale ruse.Burimi : Medya Şafak / The Saker

Ramin Mazaheri

Ramin Mazaheri është kryekorrespondent në Paris për PressTV dhe jeton në Francë që nga viti ...