Russia Today: Takimi i Khameneit dhe Putinit nuk ishte vetëm një takim i dy figurave politike / Modeli shtetëror i Iranit është një shpikje unike

nga Petr Akapov | Publikuar në Gus. 8, 2022, 7:16 a.m.

Republika Islamike nuk është një kopje karboni e modeleve të huaja, perëndimore apo lindore, dhe është një shpikje unike iraniane. Është një model kompleks, i bazuar si në traditën (fetare dhe kombëtare) ashtu edhe në nocionin e formës së saktë të përfaqësimit të popullit dhe zbatimin e ligjit islam. Asnjë nga fuqitë e mëdha – dhe Irani është padyshim në mesin e tyre – nuk e ka treguar këtë lloj zgjuarsie në ndërtimin e një lloji të ri shteti në vitet e fundit. Vendi i fundit që pati një përvojë të ngjashme ishte Bashkimi Sovjetik.

Ndërsa rëndësia e Turqisë në çështjet rajonale dhe globale (si nga mbështetësit ashtu edhe kundërshtarët e forcimit të lidhjeve dypalëshe) kuptohet mirë, roli i Iranit është nënvlerësuar për shumë vite. Më saktë, vlerësohet krejtësisht gabim. Arsyeja është e thjeshtë. Komuniteti ynë i ekspertëve me fokus perëndimin e ka parë gjithmonë Iranin kryesisht përmes prizmit të udhëhequr nga Amerika: një vend mashtrues, mullahë me raketa dhe një dëshirë për bomba bërthamore, teokraci, një regjim shtypës, një kërcënim sigurie për Lindjen e Mesme dhe botën, fanatikë islamikë etj. Në përgjithësi, ajo u perceptua si një lloj vrime lindore që nuk mund të krahasohej me Perëndimin e zhvilluar, të shkolluar dhe të pasur.

Dhe më e rëndësishmja, afrimi me Iranin është në interesat strategjike të Rusisë. Sepse ne nuk kemi vetëm një vend me 86 milionë banorë, trashëgimtar i qytetërimeve të mëdha, por edhe një nga kombet më të fuqishme shpirtërisht në botë. Irani është një vend vërtet sovran që shkon në rrugën e tij, kërkon format e veta të organizimit shtetëror dhe shoqëror, mbron interesat e tij kombëtare dhe nuk i nënshtrohet asnjë presioni të jashtëm.

Kjo është pikërisht ajo që po bën Rusia, por ne ende nuk e kemi përfunduar plotësisht procesin. Dhe nuk ka të bëjë vetëm me përvojën dhjetëvjeçare të Iranit për të jetuar dhe zhvilluar nën sanksionet perëndimore. Bota e vjetër, ku Perëndimi mund të pengojë dhe kërcënojë në mënyrë të konsiderueshme vendet që nuk i dëshiron, është një gjë e së kaluarës. Më e rëndësishmja, Irani ka arritur të gjejë formën e vet të strukturës dhe marrëdhënieve shoqërore me një formulë që shpreh plotësisht identitetin dhe aspiratat e tij kombëtare.

Republika Islamike nuk është një kopje karboni e modeleve të huaja, perëndimore apo lindore, dhe është një shpikje unike iraniane. Është një model kompleks, i bazuar si në traditën (fetare dhe kombëtare) ashtu edhe në nocionin e formës së saktë të përfaqësimit të popullit dhe zbatimin e ligjit islam. Po, ka problemet dhe gabimet e veta, por ka mbijetuar në kushtet më të vështira të jashtme. Asnjë nga fuqitë e mëdha – dhe Irani është padyshim në mesin e tyre – nuk e ka treguar këtë lloj zgjuarsie në ndërtimin e një lloji të ri shteti në vitet e fundit. Vendi i fundit që pati një përvojë të ngjashme ishte Bashkimi Sovjetik.

Përvoja iraniane nuk është drejtpërdrejt e zbatueshme për Rusinë, por qëllimet për një strukturë shoqërore ideale dhe mbrojtjen e shtetit të drejtësisë, mishërimin e saj dhe mbrojtjen e idealeve të njerëzve; Ëndrra që liderët duhet të jenë të ndershëm, të fortë në shpirt dhe të ndiejnë përgjegjësinë e tyre para njerëzve dhe Zotit është afër rusëve.

Kjo është arsyeja pse ky takim i pestë i Putinit me Udhëheqësin Suprem të Republikës Islamike të Iranit, Khamenei, nuk është vetëm një bisedë midis dy shtetarëve shumë me ndikim dhe me përvojë, por edhe një takim i dy njerëzve që kanë më shumë për të folur përveç problemeve dhe sfidave globale. Sepse nëse dy vende si Rusia dhe Irani shkojnë në rrugët e tyre shpirtërore dhe kombëtare, atëherë do të shkojnë së bashku. Dhe kështu secili prej tyre do të bëhet më i fortë dhe nuk do t'i përgjigjet më vetëm sfidave nga Perëndimi, por së bashku ata do të ndërtojnë një botë të re në të cilën popujt tradicionalistë mund të jetojnë me metodat dhe ligjet e tyre.Burimi : Russia Today