Lavrov: Na ka mbaruar durimi (3)

nga Hazal Yalın | Publikuar në Shk. 27, 2022, 2:22 a.m.

Po paraqes pjesën e fundit të përkthimit gati të plotë të përgjigjeve të Lavrovit ndaj pyetjeve në konferencën e djeshme për shtyp (14 janar 2022) në YDH.

Po paraqes pjesën e fundit të përkthimit gati të plotë të përgjigjeve të Lavrovit ndaj pyetjeve në konferencën e djeshme për shtyp (14 janar 2022) në YDH.

Kësaj radhe nuk e përktheva pyetjen dhe përgjigjen për marrëdhëniet e Rusisë me rusët jashtë vendit, si dhe për marrëveshjen për gjendjen e bashkimit midis Rusisë dhe Bjellorusisë (e cila, në fakt, zakonisht dhe shpesh keqkuptohet qëllimisht). Ky meriton një artikull të veçantë.

Unë jam më optimist për programin bërthamor të Iranit. Këtu ka një progres real, një dëshirë për të njohur shqetësimet konkrete midis Iranit dhe SHBA-së, për të ditur se si këto shqetësime mund të trajtohen në një paketë të përbashkët. Kjo mund të jetë vetëm një zgjidhje paketë si vetë "pazari i Iranit". Plani i përbashkët dhe gjithëpërfshirës i veprimit ishte një zgjidhje paketë. Aktualisht ka negociatorë me përvojë në Vjenë. Ata hynë në çdo detaj të materialit të intervistës dhe bënë përparim të mirë. Mendojmë se do të arrihet një marrëveshje. Për këtë, është e rëndësishme që partnerët tanë iranianë të jenë realistë në nivelin maksimal, të bashkëpunojnë me Agjencinë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike dhe që pjesëmarrësit perëndimorë të këtij procesi negociues të mos përpiqen të krijojnë një tension psikologjik duke hedhur iniciativa në media dhe publik në mënyrë periodike rreth kritikave dhe kërkesave të Iranit nga Irani. Në këtë pikë është e nevojshme “diplomacia e qetë” dhe kjo, e përsëris, funksionon. Situata, falë Zotit, u tejkalua kur Perëndimi parashtroi kushte që Irani të rinovonte programin e tij bërthamor, i cili përfshinte kufizime në programin e tij raketor (i cili nuk ishte në planin e përbashkët të veprimit gjithëpërfshirës [OKEP]) dhe kufizime në "sjelljen" e tij. në rajon. Ne ishim kategorikisht kundër [këtyre kushteve]. Do të ishte e pandershme që një qasje e tillë të mbizotëronte. Ajo për të cilën po flasim këtu është OKEP-i, i cili është ratifikuar në Këshillin e Sigurimit të OKB-së, siç është nënshkruar. D. Administrata Trump doli nga kjo marrëveshje, është e nevojshme të ringjallet marrëveshja siç është rënë dakord, pa përjashtim, në shtrirje të plotë, pa përjashtim. Në fund, u bë e qartë se kjo do të ishte qasja.

Kur bëhet fjalë për programin raketor, sjelljen në rajon, qëndrimi ynë është ky: Të gjitha vendet e rajonit dhe vendet jashtë rajonit kanë shumë ankesa nga njëri-tjetri. Irani ka nga fqinjët arabë, dhe fqinjët arabë kanë nga Irani. Perëndimi, SHBA dhe vendet evropiane kanë pyetje se me çfarë po merret Irani. Ka vende që secili ka interesa jashtë kufijve të vet dhe ka një ndikim real në ngjarjet në Siri, Libi, Xhibuti, Jemen. Ne kërkuam që puna në OKEP të mos dilte jashtë kuadrit të detyrës për rivendosjen e këtij plani. Ne thamë se pranojmë se ka probleme të tjera që shqetësojnë vendet e rajonit dhe kolegët e tyre jorajonalë në një shkallë shumë më të gjerë dhe se edhe Irani e pranon atë. Le t'i diskutojmë këto probleme në Gjirin Persik dhe më gjerë në kuadër të takimit të konferencës së sigurisë. Ndoshta në një zonë më të madhe se Gjiri. Jemeni, Iraku, të gjitha këto janë të ndërlidhura. Është një konferencë që bashkon iranianët dhe arabët, ku Irani nuk do të jetë temë e diskutimeve dhe ku secila palë do të vendosë shqetësimet e veta në tryezë. Raketat nuk janë vetëm në Iran. Prodhimi i raketave arabe po zhvillohet gjithashtu. Ka shqetësime për Jemenin, Sirinë, Irakun, shumë pika të tjera të nxehta midis vendeve të tjera që po shkaktojnë konflikte në një mënyrë ose në një tjetër. Ky është koncepti ynë. ... Vjeshtën e kaluar mbajtëm një konferencë shkencore me pjesëmarrjen e politologëve dhe ekspertëve nga vendet potenciale pjesëmarrëse. Aktualisht vazhdon procesi i përfundimit të ri-zbatimit të OKEP-it. Ne besojmë se kjo nismë nuk mund të anashkalohet. Kolegët tanë iranianë kanë propozime të ngjashme për vendet e Gjirit Persik. Iranianët treguan qëndrimin e tyre me iniciativën e Hormuzit. Por koncepti ynë është më i gjerë, sepse parashikon tejkalimin e kuadrit të grupit të vendeve në kufi me Gjirin Persik dhe pjesëmarrjen e pesë anëtarëve të përhershëm të Këshillit të Sigurimit të OKB-së, Lidhjes së Shteteve Arabe, Bashkimit Evropian.

Çështja e zgjerimit të CSTO (Collective Security Treaty Organization). Gjithçka është e shkruar në statutin e CSTO. Ata që dëshirojnë të marrin pjesë duhet të aplikojnë me këtë kërkesë. Në një vit e gjysmë të fundit, krerët e shteteve kanë nënshkruar Protokollin që ndryshon statutin; në përputhje me rrethanat, do të krijohen institucione të përbashkëta dhe vëzhguese të ndryshme nga anëtarët e plotë. Ky informacion u dërgua në vendet përkatëse. Ka interes për të prishur marrëdhëniet me CSTO. Ne do t'ju tregojmë gjithashtu se si u zhvillua ky proces. ...

 

[Pyetja e gazetarit iranian: Presidenti i Iranit S. E. Reisi do të vizitojë Rusinë. Çfarë mendoni për rëndësinë e kësaj vizite në drejtim të vazhdimit të forcimit të marrëdhënieve mes vendeve tona?]

Kjo është një vizitë shumë e rëndësishme. Është koha për të rifreskuar kontaktet në nivelin më të lartë. Marrëdhëniet tona me Republikën Islamike të Iranit kanë qenë tradicionalisht të ngushta dhe të rregullta; por edhe ata kanë rënë viktimë e infeksionit të ri me koronavirus. Liderët folën me telefon. Kontakti ballë për ballë është shumë më konstruktiv sesa biseda pa u parë. Duke marrë parasysh ndryshimin në administratën iraniane, është e nevojshme të bëjmë një inventar të agjendave tona dhe të kuptojmë se në cilat drejtime po ruajmë vazhdimësinë. Në çështjet ekonomike, ka një axhendë të pasur në planin e dyfishtë. Por kur ka një sasi të madhe projektesh bashkëpunuese, më shumë vëmendje ndaj detajeve është thelbësore. Qeveria po punon. Kontributin e tij do ta japë edhe komisioni ndërqeveritar i kryesuar nga ministrat e energjisë. Natyrisht, kemi pyetje për politikën ndërkombëtare; si OKEP-i, situata në Gjirin Persik në tërësi (kemi folur për këtë me mjaft hollësi pak më parë), puna jonë e përbashkët në OKB dhe organizata të tjera ndërkombëtare, në veçanti Organizata për Ndalimin e Armëve Kimike dhe organet e tjera. Në këtë pikë, Irani është pjesë e partneritetit tonë që mbron parimet e së drejtës ndërkombëtare, marrëveshjet universale (jo të dakorduara ngushtë). Teherani mbron rolin qendror të OKB-së dhe është pjesëmarrës në grupin e miqve në mbrojtje të Kartës së OKB-së. Ne kemi marrëdhënie të ngushta për një sërë çështjesh rajonale. Sigurisht, në Siri. Së bashku me fqinjët tanë turq jemi pjesëmarrës të “formatit të Astanës”. Unë e konsideroj këtë një shembull shumë të mirë se si ne mund të bashkohemi (në pozicione që nuk përputhen me njëqind për qind), siç ishte rasti në vitin 2018, dhe që të tre vendet mund të krijojnë në mënyrë pragmatike një platformë ku sirianët mund të ndihmojnë në fillimin e një procesi politik. Kjo "treshe e Astanës" ndihmoi në formulimin e dokumentit që përshkruante bisedimet në Kongresin Popullor Sirian në Soçi. "Tresha" (për ta thënë më butë) mobilizoi gjithashtu negociatorët e OKB-së, të cilët kishin "përgjumur" duke mos bërë asgjë në këtë fazë për gati një vit. “Procesi i Astanës” ka inkurajuar bisedimet që po zhvillohen aktualisht në Gjenevë, por jo pa probleme. ...

 

[Pyetje: Kohët e fundit, lëvizjet e reja shoqërore, në këtë kontekst, "etika e re" janë bërë dominuese në Perëndim. Jemi dëshmitarë se shkencëtarët dhe kulturorët e respektuar janë viktima të “kulturës së anulimit”, pasi idetë dhe pikëpamjet e tyre nuk përshtaten në kuadrin e kësaj “etike të re”. Në SHBA, ky proces përkoi gjithashtu me një ndarje të dhimbshme tashmë ekzistuese midis demokratëve dhe republikanëve. Si i qaseni ju rrymave të tilla?]

 

"Etika e re"? Kishte edhe një të re "të vjetër"? Gjatë kohës që jetoja atje, çfarëdo që nënkuptohej nga kjo, mbizotëronte "etika e vjetër". Unë e pranoj që Zoti e krijoi njeriun. Si në rryma të ndryshme në krishterim, edhe ne, në fetë e tjera botërore, në islam, judaizëm, budizëm etj. kanë të njëjtat vlera në dispozicion. Kjo trashëgimi mijëravjeçare e paraardhësve tanë të besimeve të ndryshme pasqyron mençurinë e njerëzimit në mënyrë të përqendruar. Tani është e rrezikshme ta bësh atë jo vetëm objekt dyshimi, por edhe objekt shkatërrimi. UNESCO dhe organizatat e tjera humanitare duhet t'i përmbahen rreptësisht statuteve të tyre, të shkruara në etikën tradicionale, klasike. ...

Në vitin 2021, Presidenti rus V. Putin vizitoi Nju Delhin. ... Presidenti rus V. Putin dhe kryeministri indian N. Modi patën bisedime të dobishme. Ne i kushtojmë një vlerë të lartë marrëdhënieve tona. Jo më kot këto quhen partneritete strategjike veçanërisht të privilegjuara. Ne do ta zhvillojmë atë plotësisht.

Ekziston edhe treshja Rusi-Indi-Kinë (RIK). ... RIK-ja flitet pak, por është një organ shumë me ndikim. Ministrat e Jashtëm janë takuar pothuajse 20 herë që nga themelimi i RHK-së. ... Rusia, India dhe Kina, BRICKS dhe Organizata e Bashkëpunimit të Shangait. Duke filluar nga 1 janari, të tre vendet do të bëhen së bashku anëtarë të Këshillit të Sigurimit të OKB-së për dy vjet. ... Ekziston një dialog i drejtpërdrejtë midis Indisë dhe Kinës për shumë çështje, duke përfshirë sigurinë. Ekziston një deklaratë e partneritetit strategjik midis Indisë dhe Kinës. Nëse RIK mund të jetë e dobishme në forcimin e atmosferës së besimit, ne do ta mbështesim atë në mënyrë aktive. ...

 

[Me Irakun] Ne kemi një histori të gjatë miqësie. Marrëdhëniet ekonomike janë gjithashtu të mira për momentin. Kompanitë tona operojnë në Irak. Jemi mirënjohës që janë krijuar kushte të favorshme për ta. Sa më i qëndrueshëm të jetë Iraku, aq më të sigurt do të jemi në zhvillimin e marrëdhënieve dypalëshe. Ne duam që miqtë tanë irakianë të jetojnë në paqe. ...

Çështja kurde në Siri është një nga pengesat në rrugën e bisedimeve të plota. Ka kurdë në Komitetin Kushtetues, por ata nuk përfaqësojnë të gjitha organet kurde. Një pjesë e atyre që kanë mbetur jashtë procesit kushtetues janë në orientimin e SHBA-ve, e disa janë në orientimin e fqinjëve turq. Kur D. Trump, ish-presidenti amerikan, njoftoi se trupat amerikane do të largoheshin nga Iraku, Forcat Demokratike Siriane na u afruan menjëherë me një kërkesë për të vendosur një dialog me Damaskun. Sapo SHBA ndërruan mendje, edhe kjo kërkesë u zhduk. Sigurisht, jeta. Politikanët kurdë duhet të kenë horizonte më të gjera. Ju duhet të shihni perspektivat. Nuk ka dyshim se nuk janë amerikanët ata që do të përcaktojnë fatin e Sirisë. Ata, si vendet e tjera të botës, riafirmojnë angazhimin e tyre ndaj integritetit territorial të Republikës Arabe Siriane, si në të kaluarën. Por në fakt, ata po “përforcojnë” tendencat separatiste në lindje të Eufratit.

Kontaktet tona, duke përfshirë z,Ahmedin dhe kolegët e tij, synojnë t'u shpjegojnë atyre domosdoshmërinë e fillimit të një diskutimi serioz me Damaskun për kushtet në të cilat kurdët do të jetojnë në shtetin sirian. Në këtë drejtim, ka një kufizim në qeverinë siriane. Ata nuk harruan se kurdët kishin mbajtur një qëndrim antiqeveritar në fazat e mëparshme. Por diplomacia nënkupton edhe kapërcimin e së kaluarës dhe ndërtimin e marrëdhënieve për të ardhmen. Përvoja e Irakut, Erbilit dhe rajonit autonom kurd është e nevojshme këtu. Unë shkova në Erbil dhe Bagdad dy vjet më parë. Unë e mbështeta në mënyrë aktive tendencën për të kontaktuar. Kurdët irakianë dhe sirianë i kanë ato. Kurdët e Irakut duhet t'i përcjellin në mënyrë më aktive përvojat e tyre vëllezërve të tyre sirianë.

I takon popullit irakian të vendosë se si do të vlerësohet situata në Irak pas zgjedhjeve. Është një aspekt i çështjes për të cilën po flasim sot; Siguria në Gjirin Persik dhe më gjerë në rajon. Sot, ne shohim se amerikanët po përpiqen të bëjnë jo vetëm Sirinë, por edhe Irakun një fushë beteje kundër Iranit dhe interesave të tij.

Paralele interesante. Ka ushtarë të huaj në tokën irakiane. Kur Presidenti i Kazakistanit, K. Tokayev, aplikoi në CSTO për dërgimin e paqeruajtësve, nga Uashingtoni u ngritën kërkesa që në fillim të operacionit për të shpjeguar pse Nursultani kishte ftuar forcat e Organizatës. Për më tepër, Rusia duhej të largohej sapo Kazakistani të thoshte "faleminderit". Kazakistani tha kështu dhe CSTO doli me Rusinë. Pra, kur do të largohen amerikanët nga Iraku? Jo vetëm që irakianët nuk i ftuan, por parlamenti i Irakut vendosi gjithashtu se ishte koha që ata të ktheheshin në shtëpi. Siç thuhet, të gjithë janë të barabartë përveç më të barabartëve. Bëhet fjalë se si sillen dhe çfarë qëndrimesh tregojnë kolegët tanë perëndimorë.

Shpresojmë që zgjedhjet e mbajtura do të ndihmojnë stabilitetin politik në të ardhmen për zgjidhjen e çështjeve rajonale dhe se asnjë nga vendet jorajonale nuk do t'i imponojë një preferencë Irakut dhe fqinjëve të tij me të cilët të bashkëpunojë. Kjo ka të bëjë edhe me çështjen e zgjedhjes së lirisë së aleancës. Kur Uashingtoni flet për të mos blerë armë nga Rusia, për të mos negociuar me Iranin apo ndonjë vend tjetër, është një shkelje e drejtpërdrejtë e lirisë së zgjedhjes, jo vetëm aleancave, por partnerëve elementar. ...

[Pyetje nga Dojd, kryetrajneri i mediave liberale properëndimore në Rusi: Ju kujtuat "kamasutra" kur flisnit për partnerët perëndimorë në fund të vitit të kaluar. Në fillim të këtij viti, ju papritmas filluat të flisni për "impotencë". Çfarë ndodhi në natën e Vitit të Ri?]

Unë mendoj se asgjë nuk ka ndryshuar. Me impotencë, e kisha fjalën për Bashkimin Evropian. Ne e nisëm konferencën për shtyp me Bashkimin Evropian dhe në fund po flasim sërish për të. Po flisja për masën në të cilën mund të negociohej me Bashkimin Evropian, deri në çfarë mase mund të përmbushte atë që ishte rënë dakord. I dhashë shembuj. Nuk ka shumë kohë që me vendimin e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, Bashkimi Evropian ka bërë ndërmjetësues mes Beogradit dhe Prishtinës. Në vitin 2013 është rënë dakord për një dokument për themelimin e Unionit të Komunave Serbe në Kosovë. Prandaj, serbët ishin të pajisur me të drejta serioze autonomie në çështjet kulturore, njerëzore, gjuhësore dhe arsimore në veri të Kosovës, në marrëdhënie të veçanta me Serbinë. Kjo është e ngjashme me shumën e të drejtave të dhëna për Republikat e Donetskut dhe Luganskut në memorandumet e Minskut. Bashkimi Evropian u përfaqësua si në Kosovë ashtu edhe në Donbas nga Gjermania dhe Franca në "formatin e Normandisë". Aty dhe aty dokumentet e miratuara nuk plotësohen në mënyrë të njëanshme. Konkretisht, nga pala e Prishtinës në Kosovë dhe nga regjimi i Kievit në marrëveshjet e Minskut.

Por ata japin zero reagim ndaj të gjithë bisedave tona se BE-ja duhet të punojë drejt realizimit të asaj që vë forcën, talentin dhe përpjekjen e saj. Në lidhje me marrëveshjet e Minskut, ata thonë se Rusia duhet të përmbushë "pesë parimet" e përcaktuara nga F. Mogerini, përfaqësuesja e lartë e BE-së për politikën e jashtme dhe të sigurisë në atë kohë: Marrëdhëniet midis Bashkimit Evropian dhe Rusisë do të normalizohen kur Rusia të përmbushë Minskun. marrëveshjet. Gjithashtu mund të thuhet, metaforikisht, se kjo është një “skizofreni politike”. Sepse marrëveshjet e Minskut nuk kanë të bëjnë me Rusinë; Në lidhje me Kievin, Donetsk, Lugansk. Ata në Kiev po thonë vazhdimisht, në nivele të ndryshme, se nuk do të flasin zyrtarisht me këto republika. Kur tërheqim vëmendjen e gjermanëve dhe francezëve për këtë, francezët na thonë: nuk ka asgjë në marrëveshjet e Minskut që do ta detyronte Kievin të takohej me këta njerëz.

Duke iu kthyer mediave, ne iu drejtuam kolegëve tanë francezë kur tre kanale televizive u mbyllën në Kiev. Ata thanë se ishin pro lirisë së fjalës, por se këto kanale televizive u mbyllën sipas ligjeve të Ukrainës. Kjo është mjaft shembullore. Ne duam që BE-ja të luajë një rol të pavarur. Një shembull tjetër për Ukrainën. Ishte BE ajo që garantoi marrëveshjen mes V. Yanukovych dhe opozitës në shkurt 2014. Opozita “pështyu” në këtë marrëveshje të nesërmen në mëngjes. Brukseli ra në heshtje; tani disa njerëz kanë filluar ta quajnë këtë grusht shteti jo si një grusht shteti, por si një "proces demokratik".

Ne duam marrëdhënie normale me Bashkimin Evropian, nuk i prishem ato. Le të vendosë vetë BE-ja se sa e gatshme është për t'i rikrijuar ato. Nëse e gjithë kjo do të bëhet mbi bazën e respektit të ndërsjellë, siç themi gjithmonë, mbi bazën e kërkimit të ekuilibrit të interesave, ne nuk do të jemi pengesë. ...

Ushtrimet mbahen rregullisht në trojet tona. Stërvitje ka pasur në perëndim të Federatës Ruse dhe tani është paralajmëruar një inspektim i papritur në kufirin lindor të vendit tonë. Këto janë punët tona, vendimet tona. Kur pajisjet ushtarake dhe forcat ushtarake grumbullohen në kufijtë e Rusisë, amerikanët dërgojnë dhjetëra mijëra, britanikët qindra ushtarë të tyre, mijëra pajisje ushtarake. Duhet të dimë se këto pajisje janë grumbulluar në Balltik, në Poloni, në vende të tjera që mund të zgjidhin drejtpërdrejt problemet në territorin e Federatës Ruse me lloje të caktuara të armëve. Nuk do të përpiqem të kërkoj kuptimin e fshehur. Ne gjithmonë reagojmë ndaj kërcënimeve të shfaqura për sigurinë e Federatës Ruse.

Mirëpresim oferta. Ata na premtuan se do të na e dorëzonin brenda një jave, plus ose minus. Ne i paralajmëruam partnerët tanë, kryesisht amerikanët, se kjo është një paketë, jo një menu. Është pikërisht paketa për të cilën po flasim sot në lidhje me çështjen e lirisë për të zgjedhur aleancën tuaj. Është e pamundur ta ndash këtë element nga formula e përgjithshme e sanksionuar më e lartë e pandashmërisë së sigurisë dhe papranueshmërisë së forcimit të sigurisë së dikujt në kurriz të sigurisë së të tjerëve. Kjo është pothuajse ajo që është. Kolegët tanë bënë sugjerime: Të diskutojmë masat e besimit, çarmatimin, të jemi transparent, të flasim dhe t'i tregojmë njëri-tjetrit për ushtrimet. Së pari, në një kohë kur kjo ishte e përditësuar, NATO e injoroi propozimin tonë. Gati tre vjet më parë u propozua një marrëveshje nga Shtabi ynë i Përgjithshëm për shtyrjen e stërvitjeve në një distancë të dakorduar nga linja e kontaktit Rusi-NATO. Së dyti, u propozua gjithashtu një marrëveshje për distancën maksimale të konvergjencës për avionët luftarakë dhe luftanijet e Rusisë dhe NATO-s. Thjesht u injorua. U injorua edhe iniciativa e Presidentit të Rusisë V. Putin për një moratorium të ndërsjellë për vendosjen e raketave me rreze të mesme dhe të shkurtër nga toka me kusht verifikimi.

Sot, pas bisedimeve në Gjenevë, ata janë të gatshëm të bisedojnë për të tri çështjet (shtyrja e stërvitjeve, përcaktimi i masave shtesë, shmangia e incidenteve aksidentale, raketat me rreze të mesme dhe të shkurtër). Do të thotë se kur na kanë injoruar, nuk na kanë marrë seriozisht. Nëse ata po fillojnë ta bëjnë këtë tani, faleminderit. Ne thjesht do të jemi të kënaqur. Por ata duhet të kuptojnë se çelësi i gjithë kësaj është garancia se NATO nuk do të zgjerohet drejt lindjes. Gjithçka tjetër do të përshtatet në një marrëveshje të përgjithshme, por kështu duhet të jetë marrëveshja. Amerikanët tregojnë drejt NATO-s dhe thonë se Shtetet e Bashkuara do të ishin të lumtur të bisedonin me ne për çështjet që diskutuam, por Uashingtoni ka aleatë. Nuk mendoj se është një paraqitje e drejtë e situatës. Ata thonë se nuk mund të marrin vendime pa aleatët e tyre. NATO në thelb është e nevojshme vetëm për Uashingtonin si një mjet për të pretenduar udhëheqjen e Perëndimit, vetëm për t'i mbajtur të gjitha në vazhdën e politikës dhe planeve të veta. Çështja e AUKUS-it tregon se sa SHBA i merr parasysh interesat e aleatëve të saj. Ju e dini se si reagoi Franca ndaj pazareve në prapaskenë të anglo-saksonëve.

Çështja "North Stream 2". Gjermania është gjithashtu një aleat i Shteteve të Bashkuara. Si merren parasysh interesat e Gjermanisë? Me një “kërriç” të madh. Gjermania është e detyruar të lutet të mos vendosë sanksione.

Amerikanët shkatërruan marrëveshjen OKEP pa u konsultuar me aleatët e tyre. Vetëm atëherë aleatët filluan të "këndojnë" se Amerika kishte të drejtë, se Rusia duhej të bënte diçka. Në marrëveshjen e qiellit të hapur, askush nuk u konsultua me askënd. Kështu që unë nuk shoh asnjë arsye bindëse pse Shtetet e Bashkuara nuk mund të luajnë një rol udhëheqës këtu. ...

[Pyetje: Kur lindi kërkesa për garancinë e sigurisë? Me çfarë kohe? Sepse kërkesa të tilla nuk ishin bërë në kohën e Bashkimit Sovjetik.]

Gjithmonë ka qenë. Kjo kërkesë për siguri u formulua në detyrimet politike të marra në nivelin më të lartë në vitet 1990, pas zhdukjes së Bashkimit Sovjetik. Kolegët tanë perëndimorë abuzuan dhe nuk i përmbushën këto detyrime politike. Në vitin 2009, kur kërkuam që garancitë e sigurisë të ndryshohen nga detyrime politike në detyrime ligjore dhe propozuam një dokument në këtë drejtim, na thanë: Nuk është ky shqetësimi ynë, garancitë ligjore të sigurisë japin vetëm anëtarët e NATO-s. Gjatë këtyre 30 viteve me rëndësi historike, ne kemi fituar njohuri të mjaftueshme se si duhet të veprojmë në vijim. Nga fjalët dhe premtimet politike nuk del asgjë. Siç ka thënë presidenti i Rusisë, ne kemi paraqitur dokumentet dhe këmbëngulim që shqetësimi ynë kryesor në lidhje me moszgjerimin e NATO-s është detyrimi ligjor i saj. Si përgjigje, shpresoj të marr diçka të prekshme jashtë debatit aktual në vazhdim se kjo është e papërshtatshme për Perëndimin. Të shohim se çfarë do të na japin “në letër”. Atëherë do të vendosim se sa të sinqertë ishin kolegët tanë perëndimorë në marrëdhëniet me Federatën Ruse jo në vitet 1990, por tani.Burimi : Yakın Doğu Haber