Dugin dhe Kremlini

nga Hazal Yalın | Publikuar në Gus. 28, 2022, 1:11 p.m.

Çështja Dugin është e rëndësishme; Vrasja e vajzës së tij, Darya, tërhoqi sërish vëmendjen tek ai. Memorizimi është i zakonshëm në Turqi, pasi media përgjithësisht ushqehet nga perëndimi dhe nuk shkon përtej thashethemeve; ky atentat do të ndihmojë gjithashtu në rritjen e memorizimit të Duginit.

Vajza e Aleksandr Dugin, Darya, u vra kur bomba e vendosur në makinën e saj pranë Moskës shpërtheu në atentatin e dyshuar të babait të saj. Darya po kthehej nga një konferencë e mbajtur nga babai i saj i cili në fakt do të hipte në makinë së bashku me vajzën; por ai kishte kaluar në një automjet tjetër në momentin e fundit. Denis Pushilin, Presidenti i Republikës Popullore të Donetskut, fajësoi "terroristët ukrainas" për sulmin.

Janë dy “Aleksandr Dugin”. Njëri është aiqë e njohim, ndërsa tjetri  një historian shumë i mirë. Ai që e njohim është krejtësisht i parëndësishëm ideologjikisht dhe jashtëzakonisht eklektik nga pikëpamja filozofike. Çështja Dugin është e rëndësishme; Vrasja e vajzës së tij, Darya, tërhoqi sërish vëmendjen tek ai. Memorizimi është i zakonshëm në Turqi, pasi media përgjithësisht ushqehet nga perëndimi dhe nuk shkon përtej thashethemeve; ky atentat do të ndihmojë gjithashtu në rritjen e memorizimit të Duginit. Ajo që kam për të thënë, ashtu si fjalët e të tjerëve që thonë të vërtetën, nuk mund ta ndryshojë këtë situatë, por më hedh një përgjegjësi shkencore nga supet. Dugin është dikush për të cilin duhet shkruar. Por kjo kërkon kohë të gjerë; Prandaj, do të përpiqem t'i bëj "tezat" e mia shumë shkurt.

Gjëja më e rëndësishme është kjo: Dugin nuk ka asnjë rëndësi vendimtare politike, ideologjike apo filozofike para Kremlinit. Pretendimet se Putini është një "mentor" janë të gjitha të rreme. Të vërtetat që thotë ai i vendos në një kuadër teorik të studiuar mirë, bazuar në edukimin e tij të mirë dhe penën e fortë, por gjithsesi këto të vërteta janë të vërteta të përgjithshme; Kështu që ai nuk thotë asgjë të veçantë.

Megjithatë, syzet ideologjike të Duginit nuk japin imazhin e duhur edhe nëse ndonjëherë bien ndesh me të vërtetat politike. Dugin madje mund të mbështesë regjimin ukrainas me konceptin e tij ideologjik të "botës ruse", pasi ky koncept e lidh Rusinë me përkatësinë etnike, në këtë rast nuk ka më origjinë ruse sesa cinizmi Kievan. Në fakt, jo më kot ka pasur pretendime për marrëdhëniet e Duginit me fashistët ukrainas disa vite më parë.

Cili është ndryshimi midis "botës ruse" të Kremlinit dhe "botës ruse" të Duginit? Kur konceptet mbivendosen, ato duken se janë e njëjta gjë, por ka një ndryshim themelor, strukturor midis tyre.

Përkatësia etnike luan rolin kryesor në kuadrin ideologjik të Duginit. Të vërtetat klishe të thënë brenda këtij kuadri ideologjik ndonjëherë përshtaten në kuadrin politik të tërhequr nga Kremlini. Mjetet politike periodike; forma e saj varet nga kushtet objektive të një periudhe të caktuar historike. Megjithatë, Kremlini ka gjithashtu një kuadër të veçantë ideologjik. Në këtë kuadër, "etnosi" gjithmonë në formim luan një rol themelor, prandaj Rusisë ia atribuon të qenit rus dhe jo me origjinë ruse. Kjo është arsyeja pse Putini (kam shkruar për këtë në libër), për shembull, nënvizon rolin e kazarëve në formimin e identitetit rus.

Pra, përballemi me dy qëndrime të ndryshme ideologjike dhe këto qëndrime kanë edhe një thellësi filozofike. Kjo është një nga arsyet pse tek ne nuk kuptohet që gjithçka ndodh sipërfaqësisht. Askush nuk është sigurisht marksistë, por i pari është haptazi nacionalist (është një fjalë negative në Rusi) dhe i dyti është padyshim jo nacionalist; krijon një atmosferë politike që është patriotike ose mund të përkufizohet si e tillë. Nëse një etnos gjithnjë në zhvillim është baza e qëndrimit tuaj ndaj çështjes së kombësive, çdo përpjekje për ta ngrirë atë në etni është e rrezikshme. Prandaj, Kremlini e konsideron Rusinë shumëkombëshe dhe përkeqësimin e identitetit të saj rus si një kërcënim për shtetësinë (jo vetëm mekanizmin ekzistues shtetëror, por një qenie shtetërore).

Në këtë kuptim, Dugin është një asimilues i detyruar, Putin një asimilues natyral; Kundër “patriotizmit” të Putinit, nacionalizmi Dugin mund të marrë mbështetje periodike nga qeveria (kjo mbështetje është edhe e heshtur), por nuk mund të përcaktojë linjën politiko-ideologjike të qeverisë.

* * *

Nuk ka ende një deklaratë zyrtare se kush e ka kryer sulmin. Sidoqoftë, akuza e Denis Pushilin, Presidentit të Republikës Popullore të Donetskut, i cili fajëson "terroristët ukrainas" nuk është i parëndësishëm, pasi (megjithëse nuk u pranua pothuajse kurrë zyrtarisht) SBU kreu sabotime të shumta në Rusi, dhe për më tepër, dihet se i ka kryer jo vetëm që nga 24 shkurti, por prej vitesh. Prandaj, ka shumë të ngjarë që sulmi të jetë kryer me urdhër të regjimit të Kievit.

Sipas disa pretendimeve, Darya Dugina ishte një objektiv më e rëndësishme për regjimin e Kievit sesa babai i saj; kështu që sulmi mund të mos ketë qenë një aksident me atentat. Megjithatë, në këtë fazë, më i rëndësishëm është se kush ka sulmuar se sa kush është sulmuar dhe nuk ka asnjë të dyshuar përveç regjimit të Kevit. Kjo tregon gjerësinë e aktiviteteve përçarëse të SBU-së, cenueshmërinë e sigurisë, dhe rrjedhimisht rritjen e operacioneve të sigurisë së vendit.Burimi : Yakın Doğu Haber