Italia mbështet marrëveshjen e Iranit

Publikuar në Maj 19, 2018, 12:34 a.m.

BE-ja  nuk do të shkelë interesat e saj, tha kryeministri italian, duke dhënë idenë e tij për tërheqjen e SHBA nga marrëveshja e Iranit dhe ri imponimin e sanksioneve mbi Teheranin.

"Marrëveshja e Iranit u nënshkrua për të parandaluar përhapjen e armëve bërthamore në zonën që është afër nesh; është e qartë se ne jemi pas pajtimit me SHBA. Natyrisht, ne nuk e mohojmë aleancën me SHBA. Por kjo nuk do të thotë se ne do të shkelim interesat tona me këmbë, "tha Paolo Gentiloni duke folur për Kanalin Televiziv Rai 1, në Sofje të Bullgarisë.

Para Planit të Përbashkët të Veprimit të Përbashkët (JCPOA), i njohur gjerësisht si Marrëveshja e Iranit dhe pas kësaj, Irani ka njoftuar në mënyrë të përsëritur se nuk ka dhe nuk ka ndërmend të zhvillojë armë bërthamore.

Qëndrimi i Italisë në lidhje me JCPOA nuk ka ndryshuar. Kryeministri italian i kishte bërë të ditur në mënyrë eksplicite se Roma, si Berlini dhe Parisi, mendojnë se KPPK duhet të mbahet.

Duke folur për qëndrimin e vendit të tij për sulmin në Siri të Shteteve të Bashkuara, Britanisë së Madhe dhe Francës, Gentiloni kohët e fundit i tha parlamentit italian:

"Ne nuk do të heqim dorë nga marrëveshja dhe besojmë që KPPJJ është e drejtë, sepse ne konsiderojmë se një nga diplomatët më të rëndësishëm vendimeve në vitet e fundit ".

Gjithashtu, pasi Presidenti i SHBA-ve Donald Trump la JCPOA më 8 maj, kryeministri italian shkroi  se marrëveshja duhet të mbahet, për aq sa ndihmon paqen dhe parandalon përhapjen e armëve bërthamore.Burimi : IRNA