7 shtete evropiane paralajmërojnë se lidhjet me Izraelin do të preken nga aneksimi

Publikuar në Qershor 28, 2020, 1:26 p.m.

Shtatë shtete  evropiane paralajmëruan të mërkurën se çdo hap aneksi izraelit në territoret e okupuara palestineze do të dëmtonte lidhjet e tyre me Izraelin.

"Pas detyrimeve dhe përgjegjësive tona sipas ligjit ndërkombëtar, aneksimi do të ketë pasoja për marrëdhëniet tona të ngushta me Izraelin dhe nuk do të njihet nga ne," tha ambasadori francez në OKB në New York, Nicolas de Riviere në një deklaratë që lexoi në emrin e shtatë vendeve gjatë një takimi virtual.

Ky qëndrim është shprehur nga pesë vendet evropiane që tani janë anëtare të Këshillit të Sigurimit të OKB, Franca, Britania, Belgjika, Gjermania dhe Estonia. Anëtarët e rinj në hyrje të UNSC-së, Irlanda dhe Norvegjia, gjithashtu nënshkruan deklaratën.

"Ne të gjithë aktualisht gëzojmë një marrëdhënie të ngushtë me Izraelin dhe dëshirojmë të vazhdojmë të punojmë me Izraelin në një mënyrë konstruktive dhe gjithëpërfshirëse në frymën e miqësisë së gjatë që na lidh," tha de Riviere, por ai paralajmëroi që ato lidhje nuk do të vazhdojnë.

"Nëse ndonjë aneksim i Bregut Perëndimor, sado i madh apo i vogël të jetë i implementuar, do të përbënte një shkelje të qartë të ligjit ndërkombëtar, përfshirë këtu statutin e OKB, si dhe rezolutat e Këshillit të Sigurimit të OKB," tha de Riviere.

Aneksi do të dobësonte përpjekjet për paqe dhe do të dëmtonte sigurinë e rajonit, përfshirë atë të Izraelit, shtoi ai.

Ambasadori francez nënvizoi se shtatë vendet nuk do të njohin asnjë ndryshim në kufijtë para vitit 1967, për të cilat nuk u morën vesh gjatë bisedimeve midis palestinezëve dhe izraelitëve.

 Të shtatët folën pas takimit mujor të KS të OKB-së për Lindjen e Mesme, i cili përqendrohej pothuajse ekskluzivisht në planet e aneksimit të synuar të Izraelit, i cili është pjesë e planit të paqes të presidentit amerikan Donald Trump, i njohur gjerësisht si Marrëveshja e Shekullit.

Për të nënvizuar seriozitetin e çdo hapi aneksimi, sekretari i përgjithshëm i OKB Antonio Guterres dhe sekretari i përgjithshëm i Lidhjes Arabe Ahmed Aboul Gheit bënë paraqitje të rrallë në takim për të hedhur poshtë planin e paqes Trump dhe për të bërë thirrje për një ringjallje të negociatave palestine-izraelite bazuar në kufijt para -1967 kufij.

Plani i Trumpit për një zgjidhje me dy shtete nuk bën asnjë referencë në ato kufij.