Mbi një duzinë dijetarësh shiitë në paraburgim në Arabinë Saudite

Publikuar në Dhj. 26, 2020, 5:27 a.m.

Më shumë se një duzinë klerikësh myslimanë shiitë thuhet se po mbahen pas hekurave në vendet e paraburgimit në Arabinë Saudite, ndërsa regjimi i Riadit vazhdon me shtypjen e tij brutale kundër anëtarëve të komunitetit fetar në mbretëri.

Radioja al-Nour me bazë në Liban dhe në gjuhën arabe njoftoi të hënën se autoritetet saudite arrestuan së fundmi Shejh Husein al-Nimr, i cili është djali i Sheikut të ekzekutuar Nimr Baqr al-Nimr, në Lindjen e pasur me naftë dhe të populluar myslimanë  Shia të vendit.

Raporti shtoi se zyrtarët sauditë rrëfyen se e burgosën klerikun Shia dy ditë pas rrëmbimit të tij, duke vënë në dukje se arrestimi i tij çon në 16 numrin e klerikëve nga rajonet Katif dhe al-Ahsa të cilët aktualisht po mbahen në burg.

Radio stacioni Nour më pas tregoi emërat e tyre, Sayyed Hashim al-Shakhs, Hussein al-Radhi, Muhammad al-Habib, Sayyed Ja'far al-Alawi, Muhammad al-Ebad, Abdullatif al-Nasser, Badr Al Talib, Muhammad Zainuddin, Habib al-Khabbaz , Hassan Al Zayed, Samir al-Hilal, Abdul-Jalil Al-Athiyan, Abbas al-Mazani, Sayyed Khidr al-Awami dhe Abbas al-Saeed si klerikë të tjerë Shiitë Sauditë, burgosja e të cilëve është konfirmuar nga regjimi i Riadit.

Arabia Saudite ka rritur arrestimet, ndjekjen penale dhe dënimin e motivuar politikisht të shkrimtarëve paqësorë disidentë dhe aktivistë të të drejtave të njeriut, veçanërisht në Provincën Lindore.

Provinca ka qenë skena e demonstratave paqësore që nga Shkurti 2011. Protestuesit kanë kërkuar reforma, lirinë e shprehjes, lirimin e të burgosurve politikë dhe fundin e diskriminimit ekonomik dhe fetar kundër rajonit të pasur me naftë.

Protestat janë përcjellur me një goditje të ashpër, me forcat e regjimit që shtojnë masat e sigurisë në të gjithë krahinën.

Gjatë viteve të kaluara, Riadi ka ripërcaktuar ligjet e tij anti-terrorizëm për të synuar aktivizmin.

Në janar 2016, autoritetet saudite ekzekutuan klerikun shiit Shejh Nimr Bakir al-Nimr, i cili ishte një kritik i hapur i regjimit të Riadit. Nimr ishte arrestuar në Katif, Provinca Lindore, në vitin 2012.Burimi : Press Tv