Haxhijtë lejohen të kryejnë tavafin në Xhaminë e Madhe të Mekës

Publikuar në Jan. 12, 2021, 1:24 a.m.

Haxhijtë  që kryejnë ritualet e Umres janë të vetmit që lejohen të bëjnë tavafin rreth Qabes së Shenjtë në Xhaminë e Madhe në Mekë.

"Raportet e fundit se nuk u lejohet të bëjnë tavaf në Xhaminë e Madhe janë të pavërteta", tha e përditshmja Saudite Okaz, duke cituar burime "të mirëinformuara".

Raportet e mediave sociale kishin pohuar së fundmi se autoritetet Saudite vendosën të rihapin zonën e rreth Qabes  për adhuruesit  duke filluar të shtunën.

"Askush nuk duhet të mashtrohet nga ajo që qarkullon në faqet e rrjeteve sociale," shtuan burimet.

Tetorin e kaluar, Arabia Saudite vuri në lëvizje një plan me faza për rinisjen e Umres ose pelegrinazhit të vogël pas pezullimit prej rreth shtatë muajsh për shkak të pandemisë globale të koronavirusit. Pelegrinët që atëherë janë lejuar gradualisht në Xhaminë e Madhe në Mekë me rregulla të rrepta shëndetësore.

Faza e parë e planit, e cila filloi në 4 tetor, lejoi 6,000 pelegrinë në Umre nga brenda Mbretërisë Saudite në ditë në Xhaminë e Madhe.

E dyta hyri në fuqi më 18 tetor, duke lejuar rreth 40,000 adhurues dhe 10,000 pelegrinë në ditë në Xhaminë e Madhe.          Deri në 20,000 pelegrinë Umra dhe 60,000 adhurues në ditë lejohen të kryejnë lutje në xhami, sipas fazës aktuale të tretë që filloi në 1 nëntor.Burimi : IQNA