Sauditët dhe Perëndimi dëshirojnë t'i japin fund Luftës së Jemenit ndërsa rrjedha kthehet kundër tyre

Publikuar në Qershor 20, 2021, 2:47 a.m.

"Zyrtarët politikë perëndimorë dhe sauditë tani besojnë se vazhdimi i luftës në Jemen është në kundërshtim me interesat e tyre, kështu që ata po përpiqen të ndërmarrin çdo hap të mundshëm për t'i dhënë fund pa bërë kosto të tepërta ..."

Ndërsa negociatat për të zgjidhur krizën e Jemenit bëhen më serioze, i dërguari special i OKB-së në Jemen, Martin Griffiths vizitoi Iranin dhe diskutoi aspekte të ndryshme të luftës shtatë-vjeçare me zyrtarët iranianë dhe mënyrat për të arritur paqen. Pas pak, një delegacion nga Omani fluturoi në Sana dhe u paraqiti Jemenasve një iniciativë prej katër pikash që përfshinte rihapjen e aeroportit të Sana-s me disa kushte, ndalimin e zjarrit, lejimin e anijeve të hynin në portin e Hudeyde dhe mbajtjen e bisedimeve të paqes që mund të krijonte një zgjidhje përfundimtare për krizën shkatërruese. Propozimi u mirëprit nga Presidenti i dorëhequr Abdrabbu Mansur Hadi dhe mbështetësit e tij, Arabia Saudite dhe Shtetet e Bashkuara.

Shumë vëzhgues politikë tani presin që Ansarullah t'i përgjigjet propozimit dhe lëvizjeve të reja diplomatike. Tani shtrohet pyetja se sa larg mund të shkojë iniciativa e re në rrugën e paqes. Për t'iu përgjigjur kësaj pyetjeje, Alwaght zhvilloi një intervistë me ekspertin iranian të çështjeve rajonale Majid Ghanadbashi.

Griffiths dëshiron një fund të luftës në favor të Arabisë Saudite

Në vlerësimin e tij të vizitës së Griffiths në Iran, Ghanadbashi beson se veprimet e KB lidhur me krizën në Jemen kanë të gjitha shenjat dalluese të qëndrimit pranë kërkesave Saudite, Amerikane dhe Izraelite. Aktualisht, duke iu përgjigjur kërkesave Saudite dhe Amerikane, Griffiths synon t'i japë fund luftës dhe të shmangë çdo kosto kompensimi në kampin arab të agresionit.

“Zyrtarët politikë perëndimorë dhe sauditë tani besojnë se vazhdimi i luftës në Jemen është kundër interesave të tyre, kështu që ata po përpiqen të ndërmarrin çdo hap të mundshëm për t'i dhënë fund asaj pa bërë kosto të tepërta. Në fakt, shumë nga përpjekjet diplomatike të të dërguarit të KB në Iran kanë për qëllim krijimin e një situate ku fundi i krizës nuk shihet si një fitore për Boshtin e Rezistencës të udhëhequr nga Irani, njëra prej të cilave është Jemeni.”

Ghanadbashi shtoi se udhëtimi i ambasadorit në Iran kishte një histori dhe pika kryesore e tij ishte fundi i luftës. Fakti i pamohueshëm i krizës në Jemen është se vazhdimi i luftës do të jetë kundër interesave të Arabisë Saudite dhe Ansarullah. Kjo bëri që sundimtarët Sauditë të shqetësohen për mundësinë e rebelimit dhe grushtit të shtetit të ushtrive të tyre.

“Historia ka treguar se disfata dhe trazirat në luftë rrit gjasat e ndërhyrjes ushtarake në politikë, veçanërisht duke pasur parasysh që shumica e personelit të Forcave Ajrore Saudite janë të trajnuar nga jashtë. Kjo i jep Princit të Kurorës, Muhammed bin Salman çdo arsye për t'u shqetësuar për të ardhmen e luftës. Kjo është arsyeja pse ai e ka syrin në ndërmjetësimin e Iranit si një vend që ka ndikim të madh në Jemen.”

Megjithëse Griffiths përfaqëson interesat perëndimore-saudite, vizita e tij në Iran tregon se kundërshtarët e pranojnë rolin e Teheranit si një aktor me ndikim në zhvillimet e Jemenit.

“Ne duhet të marrim parasysh se perëndimorët duan që Irani të përfshihet në krizën e Jemenit, për të imponuar kosto në Teheran, domethënë ata synojnë t'i imponojnë Iranit kosto të padëshirueshme.”

Ekzistojnë parakushte për zbatimin e propozimit me katër pika të Omanit

Duke detajuar nismën e paqes në Oman, Z. Ghanadbashi tha se propozime të tilla nuk janë të reja. Por këto janë të nevojshme para se të arrijmë në fazën e armëpushimit. Ato mund të lehtësojnë daljen nga kriza.

“Megjithatë, ne duhet ta dimë që zbatimi i propozimit të Omanit është që pala Saudite t'i japë fund luftës pa bërë lëshime. Me fjalë të tjera, Riadi dhe mbrojtësit e tij perëndimorë nuk dëshirojnë që bllokada bllokuese e ajrit, detit dhe tokës e vendosur ndaj popullit jemenas të hiqet.”

Ansarullah duhet të përdorë politikisht fitoret e tij ushtarake

Në fund të takimit, Z. Ghanadbashi komentoi mbi të ardhmen e armëpushimit dhe tha se për momentin Lëvizja Ansarullah është pozicionuar në mënyrë ideale në fushën e betejës. Arritjet e tij ushtarake i japin gjithashtu një profil të veçantë rajonal dhe ndërkombëtar.

“Në situata të tilla, Ansarullah ka nevojë për vendime dinamike për të transformuar arritjet e saj ushtarake në suksese politike për të vendosur pozicionin dhe fuqinë e saj në ekuacionet e ardhshme të vendit. Avokimi për një armëpushim dhe bisedime paqësore mund të jetë një zgjedhje pozitive për Ansarullah, por ai ka nevojë për siguri se agjenda e negociatave nuk do t'i shërbejë interesave Saudite-Perëndimore.”Burimi : Al-Waght / intizar.web.tr