Jemeni po prish rendin rajonal të vënë nga SHBA

Publikuar në Jan. 24, 2022, 12:50 a.m.

"Emiratet e Bashkuara Arabe nuk janë vasalë të zakonshëm perëndimor; ato janë mjeti nxitës rajonal i NATO-s. Abu Dhabi dhe Dubai shpesh paraqiten si modele sesi nënshtrimi dhe dorëzimi ndaj regjimeve perëndimore mund të përfitojë rajonin. Edhe Singapori dhe Hong Kongu gjatë pushtimit të Vietnamit nga SHBA në vitet 1960 dhe 1970 luanin një rol të ngjashëm të fuqisë së butë."

Hakmarrja me dron e 17 janarit e Jemenit kundër agresionit të Emirateve të Bashkuara Arabe, e cila filloi në vitin 2015, i dha një goditje të madhe arkitekturës së sigurisë dhe politike të imponuar nga SHBA në rajon.

Dronët e Jemenit kanë shënjestruar me sukses objektin e naftës të Emirateve të Bashkuara Arabe ADNOC.

Kjo lëvizje është një tregues i qartë se ombrella e sigurisë politike dhe ushtarake e ofruar nga SHBA për regjimet autokratike në rajon nuk është efektive.

Emiratet e Bashkuara Arabe nuk janë vasalë të zakonshëm perëndimor; Janë mjet nxitës rajonal i NATO-s.

Abu Dhabi dhe Dubai shpesh paraqiten si modele sesi nënshtrimi dhe dorëzimi ndaj regjimeve perëndimore mund të përfitojë rajonin.

Edhe Singapori dhe Hong Kongu luajtën një rol të ngjashëm të fuqisë së butë gjatë pushtimit amerikan të Vietnamit në vitet 1960 dhe 1970.

Një nga pikat e shitjes së angazhimit të Emirateve të Bashkuara Arabe ndaj Uashingtonit është rimesoja e stabilitetit dhe sigurisë që shpeshherë tregtojnë autokratët e Emirateve.

Gjatë rolit shkatërrues të Emirateve të Bashkuara Arabe në Siri, Egjipt, Libi dhe Jemen, Abu Dhabi la të kuptohej se patronazhi i SHBA-së e lejoi atë të godiste shumë mbi peshën e vet dhe t'i mbijetonte pasojave.

Megjithatë, hakmarrja e 17 janarit me dron e shpërndau atë narrativë.

Pasi ka shpenzuar miliarda dollarë për të mbajtur në këmbë kompanitë perëndimore të armëve, Emiratet e Bashkuara Arabe janë ende të paaftë për të mbrojtur veten kundër Jemenit.

Revolucionarët jemenas kanë demonstruar padyshim aftësi të shkëlqyera ushtarake dhe politike për t'i rezistuar një koalicioni të disa shteteve të fuqishme, por industria e tyre ushtarake nuk është shumë e zhvilluar nga një këndvështrim thjesht materialist.

Prandaj, ka implikime më të gjera që duhen nxjerrë nga sulmet me dron të 17 janarit.

Së pari, nëse Emiratet e Bashkuara Arabe lejojnë Izraelin ose SHBA-në të përdorin territorin e tyre kundër Iranit Islamik, do të ketë kaluar vijën e kuqe strategjike të Teheranit. Kjo në thelb do të kthejë Emiratet e Bashkuara Arabe në pozicionin e një rose në ujë për ushtrinë e sofistikuar të Iranit. Nëse Abu Dhabi nuk mund ta pengojë Jemenin të arrijë në thellësi të territorit të tij, ai nuk ka asnjë shans kundër Iranit.

Së dyti, do të jetë më e vështirë të justifikohet shpenzimi i miliarda dollarëve për armët perëndimore që tani janë rezultuar të padobishme në teatrin ushtarak të rajonit.

Së treti, duket se jemenasit do të vazhdojnë të synojnë Emiratet e Bashkuara Arabe për mizoritë dhe ndërhyrjet e tyre të tmerrshme në Jemen.

Kjo do të trembë shumë investitorë të huaj që operojnë në Dubai dhe do të ndikojë negativisht në ekonominë e Emirateve të Bashkuara Arabe.

Në thelb, regjimi autokratik i Emirateve të Bashkuara Arabe ka mbetur mes vdekjes dhe malaries.

Nëse ai zgjedh të përgjigjet në një mënyrë minimaliste, besueshmëria e tij tashmë e gërryer do të zvogëlohet më tej. Nëse ai përgjigjet ashpër, jemenasit do të hakmerren edhe më ashpër.

Analiza e thelluar e rajonit ka treguar gjithmonë faktin se Jemeni do të luajë një rol vendimtar në ristrukturimin e peizazhit gjeopolitik të rajonit. Kjo mund të ndodhë shumë më shpejt nga sa presin shumë.Burimi : Crescent International