Faqja e internetit e lidhur me IRGC-në kërcënon Evropën me raketa për 'strehimin' e MeK

Publikuar në Korrik 28, 2022, 12:31 a.m.

Faqja e lajmeve Fars e Iranit e lidhur me Gardën Revolucionare të mërkurën bëri thirrje për të shënjestruar një grup opozitar në Evropë me raketa balistike dhe drone.

Në një artikull me një sfond të gjatë historik mbi aktet e dhunshme terroriste nga organizata Moxhahedin Khalq, e njohur si Mek në vitet 1980, zëdhënësi i IRGC-së këmbënguli se Irani ka Republika Islamike të ketë të drejtën e vetëmbrojtjes dhe do të ishte e justifikuar nëse “ajo përdor fuqi të fortë kundër terroristëve. Aftësitë e dronëve sulmues dhe raketave balistike të Iranit mund të përdoren për të goditur qendrën e [Mek] në Shqipëri pa asnjë pengesë ligjore.

Artikulli shtonte se autoritetet në Teheran duhet t'i japin paralajmërimin e nevojshëm qeverisë shqiptare, e cila po pret disa mijëra anëtarë të MeK, dhe ta ndjekin atë me veprime ushtarake.

Por Fars përmendi gjithashtu "qeveritë pritëse", ku MeK mund të ketë një prani, e cila mund të përfshijë Francën dhe të tjerët në Evropë.

“Nëse qeveritë pritëse refuzojnë të dëbojnë dhe ekstradojnë hipokritët (një term i përdorur nga Teherani për MeK), ato duhet të kërcënohen me veprime reciproke…bazuar në doktrinën e Republikës Islamike për të luftuar kërcënimet e sigurisë në burimin e tyre”, thuhet në artikull. . Ai vazhdoi të citonte parimin e "Përgjegjësisë për të mbrojtur" kombin dhe nenin 51 të Kartës së OKB-së, "i cili lejon veprimin ushtarak për të ruajtur paqen dhe sigurinë ndërkombëtare".

Një imazh i kampit të MeK-së në Shqipëri, i publikuar nga Fars, i cili përshkruan raketat në hyrje. 27 korrik 2022

Muxhahedinët ishin një grup revolucionar i angazhuar në opozitë ndaj monarkisë në vitet 1970 dhe kryen sulme të armatosura. Ata mbështetën plotësisht vendimin e Ayatollah Ruhollah Khomeinit për të krijuar Republikën Islamike në fillim të vitit 1979 pasi Shah Mohammad Reza Pahlavi u largua nga vendi dhe Khomeini u kthye nga mërgimi. Megjithatë, tensionet u rritën midis grupit dhe regjimit klerik që po merrte formë, gjë që çoi në dhunë reciproke.

Udhëheqja e MeK-së iku në Irak, i cili kishte sulmuar Iranin në shtator 1980, dhe mori mbrojtje nga diktatori irakian Sadam Husein, i cili i ndihmoi ata të formonin një milici dhe të luftonin kundër Iranit. Republika Islamike e konsideron këtë si tradhti të lartë, përveç akteve të dhunshme që grupi kreu brenda Iranit.

Në vitin 1988, Republika Islamike zbatoi një vendim të bekuar nga Khomeini për të vrarë rreth 3,000 anëtarë të grupit që vuanin dënimet e tyre me burg. Shumë thonë se kjo është e barabartë me krimet e luftës dhe një krim kundër njerëzimit.

Një diplomat iranian që komplotoi për të bombarduar një tubim të MeK-së në Paris u dënua dhe u dënua me 20 vjet burg me akuza për terrorizëm nga një gjykatë belge, dhe një ish-gardian burgu u dënua së fundmi me burgim të përjetshëm në Suedi për rolin e tij në vrasjet e burgut të vitit 1988.

Anëtarët dhe simpatizantët e MeK migruan gradualisht në Evropë dhe Amerikën e Veriut, ku formuan një organizatë të lidhur ngushtë, ndonjëherë të krahasuar me një sekt, i cili gjithnjë e më shumë e ndryshonte rrugën e tij si një grup terrorist në një organizatë relativisht të pasur lobuese në Perëndim kundër regjimit klerikal. Megjithatë, disa mijëra anëtarë që kishin qëndruar prapa në një kamp në Irak u transferuan në qarqet evropiane dhe në Shqipëri nga Shtetet e Bashkuara dhe Kombet e Bashkuara në vitin 2016.

Në të njëjtin vit grupi hapi një zyrë në Shqipëri dhe në përgjithësi quhet një organizatë me bazë në Shqipëri. Deri pak vite para lëvizjes, MeK ishte në listën e organizatës terroriste nga Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Evropian, por pasi u shndërrua në një entitet lobues dhe politik, emërtimet u hoqën.Burimi : Iran İnternational