Pse nuk mund të ndalet Ansarullah

nga Pooya Mirzaei | Publikuar në Jan. 8, 2024, 1:03 a.m.

Ndikimet afatgjata të injorimit të të gjitha rregullave të luftës në Gaza në pasuritë politike të regjimit sionist nuk mund të injorohen, por e vërteta është se, pavarësisht konflikteve të shpërndara dhe të parashikueshme në Libanin jugor, Siri, Irak dhe Bregun Perëndimor, përmasat e këtij konflikti nuk janë shtrirë përtej gjeografisë së konfliktit. Por, si e ndryshoi Jemeni këtë ekuacion?

Interpretimi më i ftohtë dhe më i frikshëm në lidhje me masakrën në Gaza ishte një fjali e shkurtër në pjesën e përparme të një prej raporteve të Al Jazeera: "Lufta në Gaza nuk është një kërcënim i madh për paqen botërore dhe sigurinë ndërkombëtare". Edhe pse është e mundur që zemërimi i njerëzve dhe qeverive në vende të ndryshme të botës të lidhet me këtë fakt si një leckë e vogël, në të njëjtën kohë, ndikimet afatgjata të injorimit të të gjitha rregullave të luftës në Gaza në pasuritë politike të regjimit sionist nuk mund të injorohen, por e vërteta është se, pavarësisht konflikteve të shpërndara dhe të parashikueshme në Libanin jugor, Siri, Irak dhe Bregun Perëndimor, përmasat e këtij konflikti nuk janë shtrirë përtej gjeografisë së konfliktit. Por, si e ndryshoi Jemeni këtë ekuacion?

Skenari i regjimit izraelit dhe amerikan në sulmin e fundit në Gaza ishte ta kthente këtë brez në një varrezë të madhe ku banorët e saj mund të zgjidhnin vetëm në mes të vdekjes së menjëhershme, torturës dhe varrimit të gjallë.

Edhe pse Tel Avivi dhe Uashingtoni, si dhe aleatët e tyre perëndimorë dhe arabë, e dinin se Boshti i Rezistencës nuk do të qëndronte si shikues ndaj tragjedisë së Gazës, ata e konsideruan si më të mundshme që fronti i dytë i konfliktit të dilte nga rajone të tilla si Libani jugor. Ndërkohë, ndërsa vëzhguesit ndërkombëtarë u bënë thirrje palëve për maturi, ata e panë mundësinë e përhapjes së zjarrit të ashpër në vendet e tjera të Azisë Perëndimore si më të fortë se në rajonet e tjera.

Për shkak të kësaj pikpamjeje, disa javë pas fillimit të ofensivës së regjimit izraelit, analistët vunë në dukje me optimizëm se ndërsa mbështetësit rajonalë të Palestinës deklaruan mbështetjen e tyre për popullin e Gazës, ata qëndruan larg përfshirjes së drejtpërdrejtë në konflikt apo e mbajtën rezistencën dhe opozitën e tyre jashtë Gazës në një masë të rreptë dhe të kufizuar. Thënë më thjeshtë, që në fillim ata e panë Boshtin e Rezistencës se kishte vetëm opsionet e “luftës” apo “pasivitetit”, dhe me këtë hyrje i akuzuan se reaguan me kujdes duke ruajtur prestigjin e mbështetjes.

Ndërkohë, edhe pse lufta e pabarabartë në Gaza, bombardimi i spitaleve dhe strehimoreve, bombardimi i fëmijëve dhe shpërngulja dhe vdekja nga uria e 2.300.000 njerëzve të pafajshëm (popullsia e Gazës), ua lëndon ndërgjegjën, në realitet, nuk do të ketë asnjë ndikim në botën jashtë Gazës, veçanërisht në mesin e aktorëve dhe aleatëve jashtërajonal të regjimit sionist.

Vlera strategjike e operacioneve të raketave dhe dronëve të Jemenit zbulohet vetëm nëpërmjet një kuptimi të plotë të një sfondi të tillë; Operacioni që solli luftën dhe pasojat e saj në shtëpinë e aleatëve të Tel Avivit!

Strategjia e parë: Sulmet e synuara

Ofensivat "e gjera", "tokësore" janë një taktikë tradicionale e luftërave të vjetra; siq është rruga që ndoqi më në fund regjimi izraelit në përgjigje të operacionit të Hamasit "Stuhia Al-Aksa" .

Ndërkohë, me kompleksitetin e konflikteve dhe shfaqjen e teknologjive të avancuara, sulmet e synuara përcaktojnë rezultatin. Edhe pse regjimi sionist ka pajisjet ushtarake më të shtrenjta dhe moderne të mundshme, për shkak të mentalitetit të tij primitiv, ai e sheh luftën si "vrasje" dhe forcën si "të vështirë". Nga ky këndvështrim, Tel Avivi, i cili hyri në një konflikt të pakuptimtë në Gaza që shteronte të gjitha rezervat e tij diplomatike dhe politike, papritmas u gjend ballë për ballë me Jemenin, i cili synoi thelbin e tij ekonomik me disa sulme të kufizuara pa derdhur asnjë pikë gjaku!

Strategjia e dytë: Sulmi i arteries ekonomike të regjimit sionist

Llogaritjet optimiste në ditët e para të ofensivës së regjimit sionist në Gaza treguan se një vit lufte do t'i kushtonte Tel Avivit afërsisht 44 miliardë dollarë, që në letër dukej një kosto e lartë, por e përballueshme; por sipas vëzhguesve, kjo shifër nuk është shumë reale dhe ndoshta llogaritet të jetë më e lirë për të zvogëluar presionin e publikut në mesin e sponsorëve financiarë dhe taksapaguesëve amerikanë; por kur Ansarullah hodhi raketa dhe mjete ajrore pa pilot në Jemen, u ngatërruan llogaritë dhe librat si dhe shpenzimet e tjera dolën në plan të parë.

Sipas vlerësimeve të Bankës Botërore, 34% e prodhimit të brendshëm bruto të regjimit sionist bazohet në tregtinë e mallrave. Pushtuesit importojnë dhe eksportojnë afërsisht 99% të mallrave të tyre të këmbimit nëpërmjet rrugëve ujore dhe transportit detar. Një pjesë e konsiderueshme e këtyre importeve përfshinin produkte ushqimore që nuk mund të prodhoheshin në territoret e pushtuara dhe këta tre komponentë i treguan qartë Jemenit se ku duhej të synonte dhe të fokusohej.

Ndikimi i parë i agresionit të Jemenit në tregtinë detare të regjimit izraelit u manifestua në ndryshimin e linjave të anijeve dhe marrjen e rrugëve më të gjata rreth kontinentit afrikan. Po ashtu, Tel Avivit i është dashur të përdorë transport ajror të shtrenjtë, ndërkohë që tarifat e policave të sigurimit për anijet që transportojnë mallra të nevojshme nga regjimi sionist po rriten dita-ditës.

Sulmet e fundit me raketa dhe me dron në portin "Eilat" të Detit të Kuq kanë kërcënuar dhe dobësuar jo vetëm sigurinë e regjimit izraelit, por edhe ambiciet ekonomike të sionistëve, përfshirë të ardhurat jetike nga turizmi. Eilat është e njëjta pikë ankorimi që pritet të bëhet tubacioni më i rëndësishëm për transportin e naftës në Emiratet e Bashkuara Arabe pas marrëveshjes për normalizimin e marrëdhënieve midis Izraelit, Emirateve të Bashkuara Arabe dhe Bahreinit tre vjet më parë. Këto zhvillime, së bashku me trazirat politike dhe sociale të regjimit sionist përpara operacionit të bastisjes në Al Aksa, ulja e rezervave valutore, huamarrja e detyrueshme dhe tkurrja financiare, e bënë ekonominë izraelite më të brishtë se asnjëherë më parë. Rënia prej 70% e investimeve në kuadër të tërheqjes së investitorëve dhe shkuarjes masive të emigrantëve në vendet e tyre të origjinës janë vetëm disa nga dobësitë e ekonomisë së regjimit izraelit dhe Jemeni, siç ka treguar në të kaluarën, e ka identifikuar mirë thembrën ekonomike të Akilit të palës tjetër!

Strategjia e tretë: Një sinjal për aleatët e Tel Avivit

"Ngushtica e Babu'l Mandebit" nuk është vetëm një kalim jetik për regjimin izraelit; Kjo ngushticë strategjike ujore, ngjitur me kanalin e Suezit, është unaza lidhëse e tregtisë së Azisë Lindore dhe Perëndimore me Evropën, përmes së cilës kalon 30-40% e trafikut të kontejnerëve në botë. Vlerësimet sugjerojnë se 12 deri në 15 për qind e tregtisë botërore kalon përmes kësaj rruge ujore dhe 7 deri në 10 për qind e naftës dhe 8 për qind e gazit natyror të lëngshëm transportohen përmes kësaj rruge. Statistikat tregojnë se përmes kësaj rruge ujore udhëtojnë 6 milionë fuçi naftë nga Azia në Evropë çdo ditë. Në qoftë se kjo rrugë detare bëhet e papërdorshme për ndonjë arsye, anijet dhe mjetet detare do të duhet të udhëtojnë nëpër të gjithë kontinentin afrikan për të dorëzuar ngarkesën e tyre. Vëllimi i transaksioneve tregtare në Bab el Mandeb e ka bërë vlerën gjeopolitike të Jemenit unike gjatë historisë; sepse ky vend është në kryqëzimin e Bririt të Afrikës dhe Arabisë Saudite, me pamje nga ngushtica Bab el Mandeb, porta kryesore e energjisë në botë.

​Por, dita kur krahu ushtarak i Jemenit, Ansarullah, i kërkoi regjimit izraelit t'i jepte fund masakrës dhe rrethimit në Gaza, në të kundërtën do të përballej me një reagim serioz, nuk u mor seriozisht. Edhe konfiskimi i anijes "Galaxy Leader" nga Jemeni u konsiderua si një masë "simbolike" në mbështetje të popullit të Gazës dhe regjimi izraelit u përpoq të minimizonte peshën e operacionit të Ansarullahut duke u shtirur si indiferent ndaj kësaj çështjeje dhe duke pretenduar se nuk kishte asnjë lidhje me ngarkesën e sekuestruar.

Intensifikimi i sulmeve me raketa dhe dronë nga Jemeni kundër portit të Eilat dhe anijeve që transportonin mallra izraelite po ashtu u konsideruan dhe u klasifikuan si veprime "të dëmshme" nga Tel Aviv. Por aleatët politikë dhe perëndimorë të regjimit izraelit, të cilët panë anijet, ngarkesën dhe kapitalin lundrues të tyre në rrezik në ujërat e Detit të Kuq dhe në Gjirin e Adenit, nuk ranë dakord me Tel Aviv. Prej ditës së sotme, pesë kompani të mëdha ndërkombëtare të anijeve njoftuan se po pezullojnë tranzitin e mallrave përmes Detit të Kuq deri në një njoftim të radhës; Këto kompani zotërojnë afërsisht gjysmën e tregut botëror të transportit të kontejnerëve dhe janë në një pozicion monopol.

Kompania e parë e cila njoftoi se nuk do të lejonte që anijet e saj të kalonin nëpër kalimin Bab el Mandeb ishte Danish Maersk Shipping (APM-Maersk), e cila ka një nga flotat më të mëdha të transportit me kontejnerë. Vëllimi i mallrave të transportuara nga kjo kompani është më shumë se 40 milionë kontejnerë. Maersk ka 300 anije që transportojnë mallra të ndjeshme, naftë, gaz të lëngshëm dhe derivate të naftës dhe posedon 20% të tregut të transportit detar.

​Kompania gjermane "Hapag-Lloyd" u bë kompania e dytë e anijeve që pezulloi udhëtimet e anijeve të saj në rrugën e Detit të Kuq, më pas Kompania e Transportit Mesdhetar "MSC", e cila ka 800 anije në tregtinë e mallrave të ndryshme, përfshirë ilaçet dhe eksplozivët dhe konsiderohet flota më e madhe detare tregtare në botë, njoftoi se do të shmangë këtë rrugë. Edhe kompania franceze “CMA-CGM”, e cila ka një flotë të madhe prej 593 anijesh, bëri të ditur se po përdor rrugë alternative. Së fundmi, edhe British Petroleum (BP) iu bashkua shumicës së kompanive të transportit botëror në largimin e cisternave të saj nga Deti i Kuq. Po ashtu, edhe Kompania "Over Green" njoftoi se do t'u kërkonte anijeve me kontejnerë të ndalonin udhëtimet e tyre në këtë drejtim "deri në njoftimin e radhës". Kompania ndërkombëtare “Orient Overseas Container Line” (OOCL), një nga kompanitë më të mëdha të transportit në botë, njoftoi së fundmi se do të ndalojë eksportin dhe importin e të gjitha llojeve të mallrave në rajonet e pushtuara.

Lista e kompanive që dërgojnë anijet e tyre nga Deti i Kuq dhe Bab al-Mandeb rritet çdo ditë. Edhe pse Jemeni ka njoftuar se nuk lejon kalimin e anijeve që transportojnë mallra drejt ose nga regjimi sionist, "kapitali" është shumë i ndryshueshëm dhe rreziku i trafikut në det nën hijen e raketave dhe mjeteve ajrore pa pilot është një kosto që kompanitë tregtare janë të detyriara të paguajnë dhe nuk duan të paguajnë.  Tërheqja e gjigantëve të anijeve është një ndërprerje dhe vonesë në transportin e mallrave thelbësore, duke përfshirë energjinë, e cila ka sjellë pasojat e luftës në Azinë Perëndimore në shtëpi për aleatët evropianë të Tel Avivit, dhe vazhdimi i luftës në Gaza është një kërcënim i madh për tregtinë dhe ekonominë globale!

Strategjia e katërt: Manovra reklamuese

Pirja e nargjileve në kuvertën e anijes izraelite të kapur nga Jemeni ose organizimi i dasmave në anijen "Galaxy Leader" dhe publikimi i fotove dhe videove të tyre ishin vetëm pjesë e operacionit mediatik për të treguar fuqinë detare të Ansarullahut të Jemenit. Jemeni është i vetëdijshëm për rëndësinë e faktit se operacioni ushtarak do të jetë më efektiv kur të ketë një reflektim të saktë dhe pozitiv në fushën e informacionit.

Ansarullah i Jemenit, ashtu si forcat e tjera të rregullta ushtarake, ka kuptuar se suksesi maksimal i tij varet nga përdorimi i teknologjisë në industrinë ushtarake dhe përfaqësimi i kësaj teknologjie në fushën e propagandës. Paralajmërimet sekrete dhe përparimi hap pas hapi në sulmet me raketa dhe dron të Jemenit në dy muaj e gjysmë pas sulmit sionist në Gaza, ishte një shenjë e shahut të zgjuar që avancoi paralelisht dimensionin operacional dhe atë propagandistik dhe i dha Jemenit dorën e sipërme si në "Bab el-Mandeb" ashtu edhe në tryezën e negociatave.

Strategjia e pestë: Parandalimi dhe presioni për të ndaluar luftën

Përballë sulmit të koalicionit saudit, filozofia ekzistenciale e “Ansarullahut” në Jemen ishte mbrojtja nga sulmi dhe largimi i palës tjetër nga vazhdimi i luftës. Lufta në Jemen i ka ngarkuar këtij vendi shumë kosto financiare dhe njerëzore, dhe në mes të luftës, operacionet me dron dhe raketa në Jemen janë bërë një mjet efektiv për të bindur palën tjetër që t'i japë fund luftës. Jemeni miratoi një qasje të ngjashme kundër sulmeve të regjimit sionist në Gaza dhe tha se kushti i vetëm për ndalimin e operacioneve me raketa dhe dron që nga dita e parë e sulmeve e deri më sot ishte ndalimi i sulmit të sionistëve dhe rrethimi i Gazës.

Strategjia e gjashtë: “Forcimi” i Boshtit të Rezistencës

Shumë analistë e konsiderojnë shfaqjen e Jemenit si një aktor i ri rajonal si zhvillimi më i madh i dy muajve e gjysmë të fundit; Edhe pse ky vend ka pasur gjithmonë një pozicion të veçantë për shkak të vendndodhjes së tij gjeopolitike, operacionet ajrore të Ansarullahut në Detin e Kuq bënë që lufta e Gazës të bëhej në qendër të vëmendjes së botës nga një këndvështrim tjetër dhe demonstruan aftësinë e Jemenit për të ndikuar në zhvillimet rajonale.

Strategjia e shtatë: Aftësitë e dronëve

Luftërat e epokës sonë aktuale konsiderohen si luftëra teknologjike dhe rezultatesh; Në këtë luftë, frontet e pajisura me teknologji kibernetike dhe të aviacionit duket se kanë më shumë gjasa të kenë sukses. Nga pikëpamjet aktuale konfirmohet se në botën e sotme, data e përfundimit, forma dhe madje edhe koha e konflikteve përcaktohen nga teknologjitë në fjalë. Në botë dhe në luftërat moderne, aeroplanët dhe linjat ajrore luajnë një rol shumë më efektiv sesa luftërat tokësore dhe detare, dhe nga ky këndvështrim, shumë njerëz besojnë se "dronet" do të përcaktojnë të ardhmen e konflikteve.

Prodhimi i dronëve është më efikas ekonomikisht dhe shkatërrimi ose kundërvënia e tyre me raketa mbrojtëse ngarkon shumë kosto në frontin kundërshtar; për shembull, një raketë tokë-ajër kushton më shumë se një milion euro për t'u prodhuar dhe në disa raste përdoret për të rrëzuar një dron që kushton më pak se 30,000 dollarë; Një shifër që tregon se çdo dron që arrin objektivat e tij dhe rrëzohet i shkakton palës tjetër një humbje prej të paktën një milion eurosh! Vëzhguesit e konsiderojnë pikën e kthesës në transformimin e pushtetit nga Ansarullah si përvetësim të forcës së dronëve dhe besojnë se ushtritë me dron janë pjesë e "të ardhmes" ushtarake botërore që jemenasit kanë "sot".

Strategjia e tetë: Orari i pasigurt i luftës

Gjeneralët që ndjekin dhe analizojnë operacionet ushtarake në Jemen pajtohen se koha e sulmeve të Ansarullahut nuk është e rregullt. Forcat e armatosura të Jemenit nuk i janë përmbajtur kurrë sulmeve të përditshme apo përsëritjes së operacioneve në një datë dhe orar të rregullt, duke e bërë Ansarullahun jashtëzakonisht të paparashikueshëm dhe të pakapshëm. Kjo veçori ka bërë që operacionet ushtarake të Jemenit të mos humbasin efektivitetin e tyre. Ansarullahu është i vetëdijshëm për këtë rregull të artë të luftës, sipas të cilit përdorimi i vazhdueshëm i kërcënimeve, qofshin ato ushtarake apo propagandistike, shkatërron besueshmërinë, humbet fuqinë e tij psikologjike dhe bëhet një gjë normale. Nga ky këndvështrim, Jemeni po përpiqet të qëndrojë brenda kornizës së “kërcënimit efektiv” dhe të përdorë atutë që ka në duar në kohën e duhur në terren dhe në diplomaci.

Në ditët e sotme, aktorit që ka mjete më të forta i takon më shumë pushtet dhe falë këtyre strategjive të zgjuara, Jemeni deri më tani ka qenë në gjendje të ndryshojë ekuilibrin e pabarabartë të konfliktit në Gaza dhe të rrisë kostot indirekte të mbështetjes së Tel Avivit ose indiferencës së vendeve ndaj luftës së Gazës. Në javët e fundit, Ansarullah ka treguar se mund ta vendosë Tel Avivin dhe aleatët e tij nën presion ekonomik dhe të shndërrohet nga një “problem i vogël” në një “kërcënim të madh sigurie” për regjimin sionist. Mosefektshmëria e opsionit të "sanksioneve" dhe konflikti ushtarak me Jemenin gjatë dekadës së fundit e kanë lënë Amerikën, regjimin sionist dhe aleatët perëndimorë dhe arabë të Tel Avivit të hutuar rreth zgjedhjes së opsioneve të kundërta; sepse Ansarullah mund të ushtrojë akoma më shumë presion mbi regjimin izraelit dhe aleatët e tij, veçanërisht ato pak vende islamike që kanë rënë dakord të normalizojnë marrëdhëniet me regjimin sionist.Burimi : Noor News