Protesta e mbajtur në kryeqytetin francez kundër ligjit anti-musliman

Publikuar në Shk. 16, 2021, 6:40 a.m.

Turma u mblodh në Sheshin Trocadero kundër projektligjit të quajtur Karta e Vlerave Republikane

Hanane Loukili, një nga protestuesit, i tha Anadolu Agency se ajo ishte një nga viktimat e Islamofobisë në Francë.

Ajo tha se shkolla që ajo drejtoi u mbyll nëntorin e kaluar me arsyetimin se nuk plotësonte standardet e sigurisë.

Keltouma, e cila dha vetëm emrin e saj të parë, tha se shkolla e mbyllur ishte gjithëpërfshirëse dhe studentët në këtë institucion po privoheshin nga e drejta e tyre themelore për arsimim.

Ajo tha se shkolla ishte një hapësirë ​​e sigurt për vajzat që dëshironin të visheshin në mënyrë konservatore.

Olivia Zemor, kreu i EuroPalestine, një shoqatë pro-Palestinës, tha se ligji i propozuar po hap rrugën për situata më të rrezikshme pasi ai kishte potencialin për ta vënë publikun nën kontroll dhe mbikëqyrje.

Duke vënë në dukje se fatura franceze ishte e ngjashme me politikat e shtetit izraelit mbi Palestinën, Zemor tha se Franca po kalonte një krizë të paparë shoqërore dhe ekonomike dhe muslimanët u zgjodhën si cjapi i kokës gjatë kësaj periudhe.

Vitin e kaluar, projektligji u prezantua nga Presidenti francez Emmanuel Macron për të luftuar të ashtuquajturin "separatizëm islamik".

Ajo po kritikohet sepse synon komunitetin mysliman dhe vendos kufizime në pothuajse çdo aspekt të jetës së tyre.

Ai parashikon ndërhyrjen në xhami dhe shoqatat përgjegjëse për administrimin e xhamive, si dhe kontrollimin e financave të shoqatave dhe organizatave joqeveritare që u përkasin myslimanëve.

Ai gjithashtu kufizon zgjedhjet arsimore të komunitetit mysliman duke parandaluar familjet që t'u japin fëmijëve arsim në shtëpi.

Projekt-ligji gjithashtu ndalon pacientët të zgjedhin mjekë në bazë të gjinisë për arsye fetare ose të tjera dhe e bën të detyrueshëm "arsimin e sekularizmit" për të gjithë zyrtarët publikë.
 Burimi : IQNA