Fushata e lançuar në Sack Profesor i Mbretërisë së Bashkuar për kritikën e Izraelit

Publikuar në Shk. 24, 2021, 2:25 a.m.

Në një shembull tjetër që tregon rritjen e rrezikshme të anulimit-kulturës dhe abuzimin e akuzave për antisemitizëm brenda grupeve anti-palestineze, "avokatët fanatikë të Izraelit" po kërkojnë dëbimin e profesorit të shquar britanik, David Miller, nga posti i tij mbi vërejtjet e tij për sionizmin në një takim virtual javën e kaluar.

Miller ka kaluar 15 vjet duke ndjekur efektet e neveritshme të lobit të karburantit fosil, lobi farmaceutik, lobi i duhanit, si dhe lobet e shtetit që promovojnë islamofobinë, siç janë ato të Izraelit dhe Emiratet e Bashkuara Arabe (Emiratet e Bashkuara Arabe).

Gjatë takimit të zmadhimit, profesori i sociologjisë, i konsideruar si një nga ekspertët kryesorë të botës në islamofobinë, denoncoi ideologjinë e shtetit të Izraelit si raciste dhe bëri thirrje për t'i dhënë fund sionizmit si një "ideologji funksionuese të botës". Ai gjithashtu goditi një numër të grupeve pro-Izrael, të cilët për një numër vitesh kanë udhëhequr një fushatë armiqësore për ta shkarkuar atë nga posti i tij në Universitetin e Bristolit.

Një grup i tillë pro-izraelit Lobi është Bashkimi i Studentëve hebrenj (UJS). Bashkimi e përshkruan veten si një organizatë "krenare" sioniste. Kushtetuta e saj kryen anëtarë të UJS për të "bërë një angazhim të qëndrueshëm" për Izraelin, të cilin muajin e kaluar u denoncua nga një nga grupet kryesore të të drejtave të njeriut si një shtet "aparteid" që "promovon dhe përjetëson supremacinë hebre midis Detit Mesdhe dhe Lumi Jordan. "

Miller hodhi poshtë akuzat për antisemitizmin dhe u bëri thirrje njerëzve të "rezistojnë" atë që ai e quajti "luftën e Izraelit ndaj universiteteve britanike". Shkrimi në intifada elektronike, Miller tha se lobi i Izraelit në Britani po ringjallte fushatën e saj dyvjeçare për ta shkarkuar atë nga Universiteti i Bristolit. Ai beson se është ekspozimi i tij i "islamofobisë sioniste" që është e tmerrshme "avokatët fanatikë të Izraelit".

Disa studime kanë ekspozuar nexus midis grupeve që avokojnë fuqishëm për Izraelin dhe rolin e tyre në përhapjen e islamofobisë. Një studim i Qendrës për Progresin Amerikan zbuloi atë që u përshkrua si një "mbivendosje e pamohueshme" midis "sionizmit të krahut të djathtë dhe islamofobisë".

Miller beson se sulmi i fundit kundër tij është një reflektim i taktikës më të gjerë të vendosur nga grupi lobi i Izraelit për të heshtur kritikët e shtetit sionist. Në vend që të mbështetesh në pikat diplomatike të bisedave, grupet e avokimit pro-Izrael "flasin pothuajse ekskluzivisht për ndjenjat dhe identitetin. Sugjerimi është se sionizmi po paraqitet sikur të ishte një komponent kyç i identitetit hebre ashtu si raca e dikujt, ngjyra, gjinia ose Feja është thelbësore për identitetin e njerëzve ", thotë ai.

"Kritika e Sionizmit apo Izraelit", thotë Miller "'i lëndon ndjenjat e tyre,' 'i bën ata të ndihen të pasigurt' ose 'të pakëndshme në këtë hapësirë'." Sipas Miller qëllimi është të japë "mbulim për aktivistët sionistë, duke i lejuar ata të paraqesin Veten si pjesë e një pakice etnike të butë që përballet me racizmin kur kritikuan dhe të mobilizojnë ata që kurrë më parë nuk do të kishin 'dilnin' si sionistët për ta bërë këtë, të gjithë ndërkohë që do të mbroheshin për këtë pavarësisht gjakderdhjes.

Miller pohon se që nga viti 2011, aktivistët pro-Izraozë janë përpjekur ta shpikin atë personalisht dhe se fushata e tyre kundër tij filloi kur dëshmoi si një dëshmitar ekspert në gjyqin e Shejhit e ringjall Salah, një udhëheqës fetar palestinez i cili u arrestua pas uljes në Mbretërinë e Bashkuar , ku ai do të fliste në një ngjarje të fushatës së solidaritetit të Palestinës së bashku me disa anëtarë të punës të parlamentit.

"Dëshmitë e mia në gjykim treguan se besimi i sigurisë së komunitetit - një nga grupet më të mëdha të Lobit të Izraelit të Mbretërisë së Bashkuar që kishin kaluar fshehurazi" prova "për Shejhun e ringjallur në qeverinë e Mbretërisë së Bashkuar që çoi në arrestimin e tij - kishte motive të mëvonshme në këtë rast", tha Miller. Ai këmbëngul që CST dhe misioni më i gjerë i lobit ishte të pikturonte Shejhun e ringjallur si "provokues" dhe një "antisemit" në një përpjekje për ta ndaluar atë nga Mbretëria e Bashkuar, duke nxitur frikën në fushatat pro-palestineze, arabët dhe muslimanët.

Duke përshkruar fushatën në rritje për ta shkarkuar atë, Miller vazhdoi të përshkruante se si në vitet e ndërhyrjes, disa të drejta të ekstremit, bloget pro-Izrael dhe mediat janë kërcyer në bandwagon, duke botuar akuza të pavërteta për të dhe duke shtrembëruar deklaratat e tij publike. Grupet që enë për të përfshijnë faqen e njohur anti-muslimane të urrejtjes, Instituti i Gatestonit, i cili drejtohet nga Nina Rosenwald, një nga super-donatorët që ushqenin rritjen e islamofobisë në nivel global.

Një peticion është nisur në mbështetje të thirrjes Miller në Universitetin e Bristol që të mos shpellojë të presion dhe të ofrojë mbështetjen e tyre të qartë për profesorin. Jeffrey Bowers e Universitetit të Bristolit tweeted mbështetjen e tij për Miller duke thënë se ai ka qenë "akuzuar gabimisht për antisemitizmin". Llogaria e Bower u pezullua pas kësaj cicëroj.Burimi : IQNA