Alptekin Dursunoglu: Rusia mund t’i jap fund në Idlib kredisë që ia ka hapur Turqisë me Soçinë

nga Alptekin Dursunoğlu | Publikuar në Maj 1, 2021, 11:47 p.m.

Alptekin Dursunoglu argumentoi se nëse Rusia vendos për të ndërprerë kredinë që ia ka hapur Turqisë për çështjen e Idlibit me marrëveshjen e Soçisë, ky ekuilibër mund të prishet në Idlib.

Një gjeografi e gjerë si Siria, Iraku, Jemeni, Libani dhe Palestina është zona ku shfaqen më qartë dinamikat e konfliktit rajonal. Që nga kryengritjet arabe, vendet në fjalë nuk kanë qenë në gjendje t'i shpëtojnë kësaj dinamike konflikti. Aleanca e Gjirit me Iranin dhe aleatët e tij + Izraeli janë palë në konfliktin rajonal, por përfshirja e fuqive globale si Shtetet e Bashkuara dhe Rusia e ndërlikon më tej situatën. Ne biseduam për të ardhmen e rajonit në dritën e ngjarjeve të fundit me Alptekin Dursunoglu, kryeredaktor i  faqes së lajmeve ‘Yakındoğu’.

PASOJAT E REAGIMIT TË IRANIT NDAJ SABOTIMEVE QË DO TA BËJNË IZRAELIN TË PENDOHET JANË VETËM ÇËSHTJE KOHE

Konflikti midis Iranit dhe Izraelit gradualisht po bëhet më i madh. Sulmet e fundit mbi anijet e ndërsjella, sulmi në termocentralin Natanz dhe pastaj sulmi i pretenduar ndaj zyrës së MOSSAD në Erbil. Ku shkon ky fund? A ka ndonjë kufizim në hakmarrjet e Iranit?

Regjimi izraelit e sheh veten nën kërcënime të afërta dhe të mundshme nga Irani. Prania ushtarake e Iranit në Siri, kapaciteti raketor i Hezbollahut që arrin çdo pikë në territoret historike Palestineze dhe programi bërthamor iranian konsiderohen nga regjimi izraelit si kërcënime të afërta që synojnë drejtpërdrejt ekzistencën e tij.

Hashd al-Shaabi, pjesë zyrtare e institucioneve të tij politike dhe ushtarake në Irak dhe lëvizja Ansarullah, e cila udhëheq qeverinë Sana në Jemen, gjithashtu shihen si kërcënime të mundshme nga regjimi izraelit.

Iraku, Siria, Libani dhe Jemeni ishin vende të cilat regjimi izraelit donte ti kthente në mundësi partneritetin e tyre me SHBA-në, Arabinë Saudite, Emiratet, Katarinë dhe Turqinë; por, regjimi izraelit tani beson se mundësitë që ai kërkon të krijojë me partnerët e tij po kthehen në kërcënime nga Irani.

Regjimi izraelit nisi një luftë kundër Iranit, si politikisht ashtu edhe ushtarakisht, si burim i këtyre kërcënimeve për ekzistencën e tij. Ajo bën luftë politike me partnerët e saj dhe luftë ushtarake me shërbimet e inteligjencës dhe rrjetet terroriste që përdor.

Amerika dhe boshti Saudit janë partnerë në luftën politike të Izraelit kundër Iranit. Izolimi i Iranit dhe mobilizimi i vendeve të rajonit kundër Iranit nën udhëheqjen e Izraelit është qëllimi strategjik i kësaj lufte politike.

Ndërsa Amerika po udhëheq qëllimin e izolimit të Iranit duke u tërhequr nga marrëveshja bërthamore dhe duke vendosur sanksione maksimale; Sauditët gjithashtu i shërbyen qëllimit për të krijuar një front anti-Iran të udhëhequr nga Izraeli duke detyruar vendet nën ndikimin e tyre të normalizonin marrëdhëniet e tyre me Izraelin.

Sidoqoftë, ky sukses kolektiv në luftën politike nuk krijoi mjedisin në të cilin regjimi izraelit mund të ndihej i sigurt ushtarakisht. Për shkak se sanksionet maksimale të Amerikës kundër Iranit dhe ligji i Cezarit kundër Sirisë nuk krijuan ndryshimin e pritur të sjelljes as në Teheran dhe as në Damask.

Sidoqoftë, qëllimi i kësaj lufte politike ishte të hiqte Iranin e izoluar politikisht dhe të shtypur ekonomikisht nga partnerët e tij në Siri, Irak, Liban, Palestinë dhe Jemen.

Për më tepër, fronti i kësaj lufte politike dhe ekonomike nuk ishte vetëm Irani. Me ligjin e Cezarit, Siria, Jemeni për shkak të bllokadës Saudite dhe Iraku dhe Libani për shkak të paqëndrueshmërisë politike dhe krizës ekonomike, u detyruan të largohen nga Irani.

Sidoqoftë, në fund të kësaj lufte gjashtë-vjeçare, Teherani as nuk braktisi Boshtin e Rezistencës dhe as Boshti i Rezistencës nuk e la Teheranin vetëm.

Sidoqoftë, regjimi izraelit, i cili ka partnerë në luftën e tij politike, ndihet i vetëm dhe nën një kërcënim më të madh në arenën ushtarake. As boshti amerikan dhe as saudit nuk mund të lejojnë të fillojnë një aventurë ushtarake me Iranin për regjimin izraelit.

Kjo është arsyeja pse regjimi izraelit po përpiqet ta detyrojë Iranin në konflikt të nxehtë dhe partnerët e tij në opsionin ushtarak me sulmet e tij provokuese. Për shkak të ekuilibrit parandalues ​​të krijuar nga Hezbollah, Izraeli nuk mund të kryejë këto sulme provokuese në Liban; por duke u strehuar nën ombrellën amerikane, ai po godet Hashd al-Shaabi në Irak dhe ushtrinë Siriane në Siri.

Ai shënjestron anijet e Iranit që mbartnin grurë dhe naftë në Siri me sulme me mina, vret shkencëtarët bërthamorë të Iranit dhe saboton objektet e tij bërthamore.

Irani, nga ana tjetër, jep përgjigje të ndryshme duke vlerësuar këto sulme në kategori të ndryshme. Për shembull, duke marrë parasysh kushtet e partnerëve të tij në Siri, ai nuk u përgjigjet sulmeve të regjimit izraelit, madje duke synuar drejtpërdrejt veten në Siri. Ai godet caqet ushtarake amerikane në Irak dhe u përgjigjet sulmeve ndaj anijeve të veta duke u kundërpërgjigjur anijeve izraelite.

Për shkak të mbështetjes së tij politike ndërkombëtare, regjimi izraelit nuk sheh asnjë dëm në kthimin e sulmeve të tij në një shfaqje mediatike. Irani, nga ana tjetër, ose qëndron i heshtur si në Siri, ose jep përgjigje të orientuara drejt rezultateve që mund të kuptohen vetëm nga i adresuari i tij, në mënyrë që të mos lejojë institucionet ndërkombëtare të udhëhequra nga Amerikanët dhe partnerët e regjimit izraelit të formojnë një bllok kundër tij.

Mund të thuhet se për sa kohë që kushtet aktuale në Siri vazhdojnë, sulmet e regjimit izraelit kundër Sirisë do të vazhdojnë; Përgjigjet proporcionale të Iranit ndaj sulmeve që synojnë drejtpërdrejt vetveten, përbëjnë një provë të qëndresës për regjimin izraelit.

Sa për vrasjet e shkencëtarëve bërthamorë dhe sabotimin e objekteve, rezultatet që do ta bëjnë regjimin izraelit të pendohet tani janë vetëm çështje kohe.

MEDIA IZRAELITE PO BËN SHFAQJEN, POR ASKUSH NUK E NJEH MINISTRIN IZRAELIT TË ENERGJISË, I CILI PUNON PËR IRANIN

Sulmi ndaj Natanz është në të vërtetë interesant. Izraeli ka preferuar sulmet kibernetike deri më tani, por ky sulm i fundit ndaj Natanz është një shpërthim. Si arriti Izraeli në një objekt bërthamor nëntokësor?

Siç e thashë më parë, regjimi izraelit është i etur të shndërrojë edhe sabotimin e thjeshtë në një shfaqje mediatike, për shkak të mbështetjes së tij ndërkombëtare. Jo, regjimi izraelit nuk ka kapacitet për të filluar një sulm kibernetik mbi Iranin. Nëse ajo që kuptoni me sulm kibernetik është "Stuxnet", regjimi izraelit ishte vetëm në rolin e një modeli. Këtë sulm e bëri Amerika. Izraelitët gjithashtu bënë një histori suksesi nga kjo. Organizatat terroriste të tilla si iranianët e blerë ose Organizata e Muxhahedinëve të Popullit u përdorën në sabotim dhe vrasje të shkencëtarëve kundër Natanz.

Vetëm regjimi izraelit mund ta shesë atë në botë si një sukses i madh për të blerë një teknik për të sabotuar rrjetin e shpërndarjes së energjisë elektrike në Natanz. Sidoqoftë, askush nuk e njeh as Ministrin Izraelit të Energjisë Gonen Segev, i cili u dënua me 11 vjet burg për spiunim për Iranin. Për shkak se mediat ndërkombëtare dhe pajisjet politike janë vendosur të shkëlqejnë sabotimin e një tekniku të blerë si një operacion të madh të inteligjencës dhe për të mbuluar përdorimin e një ministri si spiun.

Sidoqoftë, ky kuriozitet i shfaqur i regjimit izraelit krijon gjithashtu një mundësi për t'u hakmarrë me Iranin. Për shembull, nuk kishte asnjë sulm ndaj anijeve izraelite para se të botohej në Wall Street Journal se regjimi izraelit ka sulmuar anijet iraniane që mbanin naftë dhe ushqim në Siri që nga viti 2019. Që nga botimi i këtij lajmi më 11 mars, dy anije izraelite kanë qenë shënjestra e sulmit. Vazhdimësia dhe madhësia e këtyre sulmeve do të përcaktojë sjelljen e regjimit izraelit.

QËNDRIMI I SHBA-SË NDAJ MARRËVESHJES BËRTHAMORE 5 + 1 MBETI I PANDRYSHUAR PAS BIDEN-IT

Irani thotë se pasi Biden të vijë në pushtet, ai nuk do të tërhiqet nga rinovimi i Marrëveshjes Bërthamore dhe është i mbyllur për të gjitha opsionet përveç që teksti i vjetër mbetet i paprekur. Në këtë rast, si e shihni fatin e 5 + 1?

"Plani i Përgjithshëm i Veprimit të Përbashkët", i njohur për publikun si "Marrëveshje Bërthamore", nuk ishte një marrëveshje dypalëshe midis Amerikës dhe Iranit. Ishte një marrëveshje e nënshkruar nga 5 anëtarë të përhershëm të OKB-së dhe Gjermanisë. Deri në këtë marrëveshje, pse Amerika, e cila dëshironte që Irani të ndalonte plotësisht programin e saj bërthamor, nënshkroi këtë marrëveshje që e lejoi Iranin të vazhdonte programin e tij bërthamor?

Për shkak se Irani pranoi të kompromentonte të drejtat ligjore të parashikuara nga konventa e NPT (Traktati për Mospërhapjen e Armëve Bërthamore). Për shembull, edhe pse NPT nuk vendosi ndonjë kufizim në pasurimin e uraniumit, Irani ra dakord me këtë marrëveshje të mos pasurojë më shumë se 3.67 përqind të uraniumit. Pra, kjo ishte një marrëveshje ku të dy palët bënë lëshime dhe të dy palët shpaguajnë.

Qeverisë së ardhshme amerikane nuk i pëlqente marrëveshja e paraardhësit të saj dhe u tërhoq në mënyrë të njëanshme, duke shkelur 4 anëtarët e përhershëm të OKB-së dhe Gjermaninë. Ndërsa, ata vetëm panë këtë poshtërim dhe nuk mund të zhvillonin asnjë kundërmasë për të mbrojtur reputacionin e nënshkrimeve të tyre.

Pas qeverisë Trump, e cila nuk e pëlqente marrëveshjen, erdhi qeveria Biden, e cila e pëlqeu marrëveshjen; por qëndrimi i regjimit amerikan nuk ka ndryshuar. Sepse Biden mendon se Trump mund ta bëjë Iranin të bëjë me karota atë që nuk mund ta bënte me shkop: Por, ai as nuk ndjen nevojën për të fshehur se nuk dëshiron të japë karota.

DIPLOMACIA ËSHTË DIALOG, POR SHBA E KTHEU DIPLOMACINË NË NJË LOJË POKER ME KËRCËNIME DHE BLOFA

Fakti që Amerika, e cila u tërhoq nga marrëveshja, për t'u kthyer në marrëveshje kërkon që Irani të kthehet i pari, tregon se nuk dëshiron të kthehet në marrëveshje. Pra, çfarë ndodh nëse Amerika nuk kthehet në marrëveshje? Çfarë ndodhi këtë javë në të vërtetë jep përgjigjen për këtë pyetje.

Pas sabotimit të Natanz, Irani vendosi të rrisë pasurimin në Natanz në 60 përqind. Obama ra dakord për marrëveshjen pasi Irani filloi të pasuronte 20 përqind. Regjimi amerikan luan diplomaci si poker, diplomacia është dialog; por Amerika mund të formojë vetëm fjali që përmbajnë kërcënime dhe blofa. Megjithëse kjo gjuhë dhe metodë funksionoi mirë për partnerët e Shteteve të Bashkuara, ajo ka pasur pasoja të kundërta për programin bërthamor të Iranit që nga viti 2002.

Duke marrë parasysh që nuk kishte asnjë teknologji për të pasuruar 20 përqind në Iran në 2009 dhe se Teherani po blofonte, Amerika u detyrua të bëjë një marrëveshje në 2013. Reduktimi i Iranit në pasurimin e uraniumit nga 20 përqind në 3 përqind u arrit përmes një marrëveshjeje të bazuar në një parim të fitores, e jo me imponim.

Kur regjimi amerikan ndryshoi gjuhën e dialogut, e cila ishte e detyrueshme gjatë epokës Obama, me gjuhën e kërcënimit dhe bllof përsëri gjatë periudhës Trump, Irani arriti nivelin e 20 përqind të pasurimit para marrëveshjes. Gjuha e kërcënimit, shantazhit dhe bllofit që Joe Biden, nënkryetari i presidentit që bëri këtë marrëveshje, filloi të përdorte përsëri, e çon Iranin të pasurojë 60 përqind. Sidomos pas horizonteve ekonomike që janë hapur përpara dokumentit 25-vjeçar të bashkëpunimit gjithëpërfshirës të nënshkruar me Kinën, derdhja e betonit në centrifugat e Iranit dhe ulja e pasurimit në 3 përqind nuk duket më realiste.

Konflikti i Iranit me SHBA dhe Izraelin jashtë vendit e shtyn atë drejt një linje më autoritare brenda vendit. A mund të themi që presioni i shtuar brenda e bën edhe më të fortë mundësinë e një kryengritjeje?

Trump ka filluar të zbatojë sanksionet maksimale duke investuar në fantazinë në pyetjen tuaj. Sipas tij, kur Irani nuk mund ta shiste naftën e tij dhe të varfërohej ekonomikisht, njerëzit do të revoltoheshin dhe regjimi do të binte. Gjashtë vitet e fundit që kemi jetuar duhet të kenë treguar se sa realiste është kjo tezë, që vetë perëndimorët shpikën dhe besuan.

INTEGRIMI I HASHD AL-SHAABI NË USHTRI ËSHTË I MUNDUR ME VENDIMIN E PARLAMENTIT

Në Irak, ka presion serioz si nga SHBA ashtu edhe nga qeveria e udhëhequr nga Kazim mbi Iranin dhe grupet Hashd al-Shaabi që ajo mbështet. A e pranojnë grupet e Hashd në Irak integrimin e plotë me ushtrinë dhe shpërbërjen në ushtrinë e rregullt?

Hashd al-Shaabi është ligjërisht një pjesë zyrtare e forcave të armatosura Irakiane dhe komandanti i tij është i lidhur me Kryeministrin Kazimi si komandant i përgjithshëm i forcave të armatosura. Koalicioni Al-Fatah, koalicioni i dytë më i madh në parlamentin Irakian, është dega politike e Hashd al-Shaabi. Mustafa Kazımi i detyrohet kryeministrisë së tij miratimin e koalicionit al-Fatah. Eliminimi i plotë i Hashd al-Shaabi dhe shpërbërja në ushtri varet nga një ligj që duhet të miratohet në parlamentin Irakian, jo nga vendimi i Kazim, i cili i detyrohet kryeministris të tij miratimin e al-Fatah.

Hashd al-Shaabi nuk është një grup i paligjshëm i armatosur që imponon pushtetin në Irak, por një forcë ligjore e sigurisë që mbron Irakun kundër terrorizmit dhe banditizmit ndërkombëtar. Nëse Kryeministri Irakian Kazimi dhe Amerika vlerësojnë sovranitetin dhe ligjet e Irakut, Hashd al-Shaabi duhet të përqendrohet në zbatimin e vendimit vitin e kaluar të parlamentit Irakian për të dëbuar fuqitë e huaja nga Iraku, e jo në heqjen e Hashd al-Shaabit.

QËNDRIMI PASIV I RUSISË NDAJ TURQISË, IZRAELIT DHE SHBA I HAP HAPËSIRË ​​IZRAELIT PËR TË MANOVRUAR

Në Siri, Izraeli, Irani dhe Siria po godasin objektivat e tyre. Deri kur Siria do të mbetet në strategjinë e saj të mbrojtjes? Në çfarë kushtesh mendoni se Irani dhe Siria do t'i bëjnë të njëjtën gjë Izraelit siç bëri Izraeli në Siri?

Damasku dhe Teherani fituan luftën e ndërmjetme që Amerika dhe partnerët e regjimit të Izraelit i imponuan Sirisë; por, Amerika në lindje të Eufratit dhe Turqia në veriperëndim po parandalojnë Sirinë që të arrijë integritetin territorial me përfaqësuesit e saj. Nga mundësitë e krijuara nga marrëdhëniet dypalëshe me Moskën, Ankaranë dhe Tel Avivin; Me Uashingtonin, nuk bën një hap për të ndryshuar ekuilibrin aktual për shkak të kërcënimeve që vijnë nga konkurrenca globale.

Megjithëse Damasku dhe Teherani nuk janë të kënaqur me ekuilibrin aktual, ata e kuptojnë qëndrimin pasiv të Rusisë ndaj Turqisë, Izraelit dhe Amerikës. Është ky ekuilibër i palëve kundërshtare që e pengon Sirinë të arrijë integritetin territorial dhe ky ekuilibër i palëve kundërshtare i hap hapësirë ​​regjimit izraelit për të manovruar. Në mënyrë që Teherani ose Damasku t'i përgjigjen Izraelit nga Siria, ky ekuilibër duhet së pari të prishet dhe Moska duhet t'i caktojë një vijë të kuqe Ankarasë dhe Tel Avivit.

BILANCI AKTUAL MUND TË PRISHET KUR LINDJA E EUFRATIT DHE IDLIBIT TË FUTEN NËN KONTROLLIN E DAMASKUT

Gjërat duket se po zvarriten në Siri, nuk ka asgjë përveç lëvizjeve të vogla në terren. Prej gati një viti, aktorët janë në vendet e tyre. E njëjta gjë vlen për çështjen Idlib, nuk ka asgjë tjetër përveç konflikteve lokale dhe operacioneve të kufizuara nga Rusia dhe Siria. Çfarë do të dëshironit të thoni për horizontin e zhvillimeve komplekse në Siri?

Prania e Turqisë në lindje të Eufratit dhe në veriperëndim të Sirisë krijon ekuilibrin e palëve kundërshtare që ushqejnë njëra-tjetrën, gjë që përmenda në pyetjen e mëparshme. Ky ekuilibër mund të prishet nga ri-hyrja e Idlibit ose lindjes së Eufratit nën sovranitetin sirian. Fakti që Idlib është nën kontrollin e organizatave në listën terroriste të të gjitha palëve e bën më të lehtë që ky ekuilibër në Idlib të prishet. Nëse Rusia vendos të shkurtojë huanë që i hapi Turqisë në Idlib me marrëveshjen e Soçit, ky ekuilibër mund të prishet në Idlib. Nëse Rusia dëshiron t'i përgjigjet qëndrimit pro-ukrainas të Turqisë ndaj Krimesë nga Siria, statusi terrorist i Idlibit mund të përfundojë pas zgjedhjeve presidenciale siriane.

KUR TRUMP LUAJTI TË GJITHA LETRAT, TEHERANI DHE DAMASKU PANË QË SHBA NUK KISHTE ASNJË ‘FLUSH MBRETËROR’ NË DUART E TYRE

 A mendoni se administrata e Biden do të ndryshojë politikat e saj ndaj Iranit në Irak, Siri dhe Irak? A është e mundur të kthehemi në epokën e Obamës?

Biden nuk dëshiron të tërhiqet nga politikat e Trump. Përkundrazi, ai dëshiron të arrijë qëllimet e tij, të cilat përpiqet t'i arrijë përmes sanksioneve dhe kërcënimeve të luftës, duke vendosur një marrëveshje mbi Teheranin dhe Damaskun. Me fjalë të tjera, Biden dëshironte që Teherani të ndalonte programin e tij të raketave si dhe programin e tij bërthamor; Ai gjithashtu dëshiron t'i imponojë Damaskut të ndërpresë marrëdhëniet e tij me Teheranin dhe të normalizojë marrëdhëniet e tij me regjimin izraelit; por ai e quan atë 'marrëveshje'.

Sidoqoftë, regjimi amerikan nën qeverisjen e Biden nuk është në gjendje të bëjë blof kundër Teheranit dhe Damaskut; Sepse Trump vendosi të gjitha kartat e regjimit amerikan në tryezë në 6 vjet; Teherani dhe Damasku gjithashtu panë që Uashingtoni nuk kishte "flush mbretëror".

Kush është Alptekin Dursunoğlu?

Alptekin Dursunoğlu u diplomua në Universitetin Atatürk, Fakulteti i Arteve dhe Shkencave. Ai është kryeredaktori i  faqes së lajmeve ‘Yakındoğu’. Ai ka pesë libra të botuar mbi çështjet e Lindjes së Mesme.

Kush është Islam Özkan?

Ai u diplomua në Fakultetin e Shkencave Politike të Universitetit të Stambollit. Ai filloi gazetarinë në gazetën Selam. Ai ishte aktiv në botimin e librave për një periudhë. Më pas, ai punoi si redaktor për faqet e internetit të tilla si Filistinhaber, Time Türk, Dünya Bulteni, Birleşik Basin, si drejtor i lajmeve për kanalet televizive si TRT Arabisht, Kanal On4 dhe Kudüs TV, dhe si moderator i programit në TV 5, dhe si përfaqësues i disa kanaleve televizive arabe në Turqi. Ai ende vazhdon arsimin e tij të doktoratës në Universitetin Marmara, Instituti i Lindjes së Mesme dhe Studimet e Vendeve Islamike, Sociologjia dhe Antropologjia e Lindjes së Mesme.Burimi : Gazete Duvar