Armët e blera nga sauditët nga Serbia u gjetën në ISIS

Publikuar në Tet. 6, 2021, 3:47 a.m.

Dokumentet që tregojnë se disa nga armët që sauditët blenë nga Serbia janë në duart e organizatës ISIS në Jemen janë lëshuar.

ARIJ, rrjeti hetimor i përfshirë në publikimin e 'Dokumenteve të Pandorës', i cili u zbulua me kontributin e më shumë se 600 gazetarëve nga 117 vende, raportoi se armët që Arabia Saudite bleu nga Serbia iu dorëzuan ISIS -it në Jemen.

Sipas raportit të ARIJ, më 1 shtator 2020, Mbreti Salman bin Abdulaziz i Arabisë Saudite, me dekretin që botoi, hoqi Princin Fahd bin Turki bin Abdulaziz nga pozita e Komandantit të Forcave të Koalicionit të Jemenit dhe djalit të tij Abdulaziz nga pozicioni i zëvendës guvernatorit të al-Jawf. Pas kësaj, Princi i Kurorës Saudite Mohammed bin Salman i akuzoi ata për përfshirje në aktivitete biznesi të dyshimta.

Dekreti i mbretit përfshinte emrat e katër zyrtarëve nga Ministria e Mbrojtjes e Arabisë Saudite, përfshirë Mohammed bin Abdulkarim al-Hasan dhe Yusuf bin Rakan bin Hindi al-Otaybi.

Përveç al-Hasan dhe al-Uteibi, dokumenti gjithashtu përmend një kontraktues amerikan të quajtur William Michael Somerendecki dhe një kanadez të quajtur Shadi Sharani, i cili ka lindur në Tripoli, Liban.

Këto dokumente tregojnë se al-Hassan është regjistruar si drejtor i Larkmont Holdings Limited në Ishujt e Virgjër Britanikë më 13 dhjetor 2016, një vit apo më shumë pasi koalicioni saudit filloi sulmin e ashtuquajtur 'Stuhia e Vendosmërisë' në Jemen.

Më 8 maj 2017, El Hasan dhe Sharani bënë inspektime në fabrikën Krusik në Serbi për furnizimin me armë. Më 10 dhjetor 2018, një grup kontraktorësh amerikanë dhe katër oficerë sauditë vizituan këtë fabrikë.

Sipas dokumentit, al-Hasan, një oficer saudit, ishte përgjegjës për të gjitha transaksionet financiare dhe administrative me kompaninë Larkmont, si përfaqësues i Rinad al-Jazeera. Ai pastaj përdori fuqitë e kompanisë për të ndërmjetësuar marrëveshjet e armëve midis Serbisë dhe Arabisë Saudite.

Një nga aktivitetet e kompanisë ishte blerja e armëve nga kompania serbe "GIM", në pronësi të Nebojsha Stefanovic, babai i ministrit serb të Mbrojtjes, por disa nga këto armë ranë në duart e ISIS në Jemen.

ISIS në Arabinë Saudite, Serbi dhe Jemen

Në pamjet e marra nga videot e lëshuara nga ISIS në provincën al-Bayda të Jemenit, shihet se gjenden edhe armë serbe të blera nga Ministria Saudite e Mbrojtjes nga fabrika 'Krusik' në Serbi. Nuk dihet se si arritën këto armë në organizatë.

Shenjat identifikuese të predhave të mortajave në fotot e publikuara nga ISIS në faqen ARIJ krahasohen me marrëveshjet e blerjes të nënshkruara nga Arabia Saudite me fabrikën serbe 'Krusik' përmes kompanisë së ndërmjetësimit GIM, dhe numrat serik duket se janë të njëjtë.

fosfor i bardhë

Dokumentet tregojnë se Ministria Saudite e Mbrojtjes ka porositur zyrtarë me adresa në Emiratet e Bashkuara Arabe, por të kombësive rumune, amerikane, saudite dhe bullgare, për të blerë dhe transportuar armë serbe.

Marrëveshja përfshinte dërgimin në Arabinë Saudite të shtatë mijë predhave mortaja M74 82 mm (fosfor të bardhë), të vlerësuara në më shumë se 217 milion dollarë, nga uzina Krusik e Serbisë.

Në lajmet e publikuara nga Washington Post dhe media të tjera, u pa se Arabia Saudite përdori fosfor të bardhë në operacionet e saj në Jemen, si pranë qytetit kufitar të Jizanit ashtu edhe kundër objektivave në kryeqytetin Sanaa.

Koordinimi Ndërkufitar

ARIJ raportoi se Serbia, Bullgaria, Azerbajxhani dhe Turqia kontribuan në lehtësimin e transferimit ajror të armëve nga Serbia në Arabinë Saudite.

Azerbajxhani Silk Road Airlines, i cili mban armë serbe të blera nga Ministria Saudite e Mbrojtjes, luajti rolin më të madh në lehtësimin e punës së sauditëve në këtë drejtim, në fluturimet ku zhdoganimi u krye sipas protokollit diplomatik.

Dokumentet e armëve

Shumë nga armët që al-Hasan dhe oficerët e tjerë sauditë ndihmuan të blinin përmes kompanive që ai menaxhonte, ende përdoren nga ISIS në Jemen.Burimi : Yakın Doğu Haber