Maduro: Ne jemi të krishterë besnikë / Historia e lutjes që Kastro kërkoi nga Chavezi

Publikuar në Korrik 6, 2022, mesnatë

"Gjithmonë e kam admiruar kujtesën e shkëlqyer të Imam Khameneit. Është e rëndësishme që ai të kujtojë momentet e atyre ditëve. Në bisedat e mia me të, ai më tregoi disa nga kujtimet e komandantit Chavez për Kubën dhe komandantin Fidel Castro që ai ndau me të. Njëherë e një kohë, një uragan i madh po shkonte drejt Kubës..."

Këtu po ju prezantojmë një përkthim të një pjese të habitshme të intervistës së presidentit venezuelian Nicolás Maduro në web faqen Khamenei.ir në lidhje me vizitën e tij të fundit në Iran dhe takimin e tij me Udhëheqësin e Revolucionit Islamik, Ayatollah Khamenei:

Gazetari: Çfarë roli kanë luajtur gjenerali Syleimani dhe Forca e Jeruzalemit në forcimin e marrëdhënieve midis Iranit dhe Venezuelës gjatë 20 viteve të fundit?

Maduro: U takova me gjeneralin Syleimani në mars dhe prill të vitit 2019. Ai erdhi në Venezuelë në një kohë kur ne vuanim nga sulmet kibernetike në termocentralet tona. Këto sulme janë nisur nga SHBA. Unë nuk e njihja atë. Nuk e dija çfarë njeriu i mrekullueshëm ishte, bisedat tona me të ishin shumë të këndshme. Ne shqyrtuam gjithçka gjatë takimit tonë dhe ai menjëherë sugjeroi që të kërkojmë ndihmë nga ekspertët iranianë. Dy ose tre ditë më vonë, ekspertë iranianë mbërritën për të riparuar shërbimet e energjisë elektrike në Venezuelë.

Gazetari: Imam Khamenei thotë: "Nëse Jezu Krishti do të ishte mes nesh sot, ai do të shfrytëzonte çdo mundësi për të luftuar liderët e shtypjes globale dhe pavarësisë (imperializmit). Cili është mendimi juaj për këtë? Nëse Jezu Krishti do të ishte mes nesh, çfarë do të bënte?

Maduro: Ne jemi të krishterë besnikë. Ne jemi lloji i të krishterëve që veprojmë ndërsa lutemi dhe meditojmë. Dhe Krishti erdhi në këtë botë për të luftuar Perandoritë. Ai erdhi të përballet me Perandorinë Romake, duke rrezikuar jetën e tij. Ai sakrifikoi jetën e tij për të luftuar Perandorinë Romake. Mjafton një gjë e mirë që mund të them për krishterimin; natyra e tij antiimperialiste, kërkimi i së vërtetës dhe drejtësisë kundër shtypësve. Nëse Mesihu do të ishte mes nesh sot, nuk kam asnjë dyshim se ai do të ishte në ballë të luftës kundër imperializmit, kolonializmit dhe të gjitha formave të shtypjes.

Gazetari: Ju jeni takuar me Imam Khamenein disa herë gjatë presidencës suaj. A mund të ndani me ne anekdota që ndoshta nuk i kemi dëgjuar nga këto biseda, si dhe nga biseda mes zotit Chavez dhe Imam Khameneit?

Maduro: Gjithmonë e kam admiruar kujtesën e shkëlqyer të Imam Khameneit. Është e rëndësishme që ai të kujtojë momentet e atyre ditëve. Në bisedat e mia me të, ai më tregoi disa nga kujtimet e komandantit Chavez për Kubën dhe komandantin Fidel Castro që ai ndau me të. Njëherë e një kohë, një uragan i madh po shkonte drejt Kubës. Ishte një uragan i kategorisë 5. Biseda mes Fidel dhe Chavez u zhvillua kështu. Fidel tha: “Chavez! Gjithçka që duhet të bëni tani është të luteni. Lutuni për ne!” Chavez fillon të lutet. Ajo ditë kalon dhe uragani ndryshon rrjedhën e tij, duke mos arritur në Kubë. Chavez e telefonoi Fidelin dhe i tha: "Është një mrekulli!" Fideli u përgjigj: "Po, sepse Zoti po e ndihmon Chavezin dhe miqtë e tij!" Në bisedën time të fundit me Imam Khamenein, ai ma tregoi këtë histori në mënyrë miqësore dhe dashamirëse në kujtim të komandantit Chavez dhe komandantit Fidel Castro. Biseda me Imam Khamenein të mbush vërtet me frymë dhe urtësi. Ai i do njerëzit e Venezuelës. Ai i do idealet e njerëzve dhe gjithmonë na jep ide dhe sugjerime të shkëlqyera.Burimi : Medya Şafak