Algjeria përuron Xhaminë e Madhe

Publikuar në Nën. 8, 2020, 12:49 a.m.

Xhamia e Madhe e Algjerisë, e treta më e madhe në botë dhe  më e madhja ne Afrike, do të perurohet të mërkurën.

E njohur në vend si Djamaa El-Djazair, struktura moderniste shtrihet në 27.75 hektarë  dhe është më e vogël se dy xhamitë në Mekë dhe Medinë, vendet më të shenjta të Islamit, në Arabinë Saudite.

Kritikët e saj, xhamia është një projekt kotësi dhe një simbol i megalomanisë së ish-autokratit Abdelaziz Bouteflika, i cili u detyrua të largohej në prill të vitit të kaluar pas protestave masive në rrugë kundër sundimit të tij dy dekadësh.

Presidenti Abdelmadjid Tebboune pritej të përuronte sallën e lutjeve të xhamisë - kapaciteti maksimal i së cilës është 120,000 - në ngjarjen të mërkurën, në prag të ditëlindjes së Profetit Muhammed (paqja e Zotit qoftë mbi të).

Por prania e tij ishte në dyshim pasi zyra e tij njoftoi një ditë më parë se ai ishte shtruar në spital.

Tebboune kishte shkuar në vetë-izolim javën e kaluar pas rasteve të dyshuara të koronavirusit midis ndihmësve të tij, por presidenca tha të martën se "gjendja shëndetësore e Tebboune nuk ngre ndonjë shqetësim".

Ishte e paqartë se sa njerëz do të lejoheshin të ndiqnin lutjet mes pandemisë së re të koronavirusit.

 

- Minareja më e lartë –

 

Brendësia e xhamisë, në stilin Andaluzian, është zbukuruar në dru, mermer dhe alabastër.

Ajo përmban gjashtë kilometra (3.7 milje) të tekstit Kur'anor në kaligrafinë arabe, së bashku me shtrojet e lutjes bruz.

Xhamia synon të jetë një qendër e rëndësishme teologjike, kulturore dhe kërkimore, dhe kompleksi përfshin një bibliotekë që ka një milion libra.

Duke shfaqur arkitekturën gjeometrike, ajo gjithashtu ka  minaren më të gjatë në botë - 267 metra - të pajisur me ashensorë dhe një platformë shikimi që shikon nga kryeqyteti dhe Gjiri i Algjerit.

Struktura më e lartë e tillë më parë ka qenë një minare 210 metra në qytetin marokene të Casablanca.

Por e gjitha ka ardhur me një kosto prej mbi 1 miliard dollarë në para publike, sipas shifrave të ministrisë së financave.

Puna ndërtimore shtatë-vjeçare përfundoi në Prill 2019, tre vjet pas planit, dhe kompania e ngarkuar, China State Construction Engineering (CSCEC), solli punëtorë nga Kina.

"Ka xhami në pothuajse çdo lagje," tha Said Benmehdi, një banor i Algjerit në të shtatëdhjetat, dy fëmijët e të cilit janë të dy të papunë.

Ai i tha AFP hidhur se ai do të kishte preferuar që "shteti të ndërtonte fabrika dhe të linte të rinjtë të punonin".

 

- 'Nuk është ndërtuar për njerëzit' –

 

Pesë hoxhallarë kryesojnë xhamitë dhe pesë muezinë janë përgjegjës për thirrjen e ezanit, tha Kamel Chekkat, një anëtar i shoqatës së ulemave të Algjerisë,  të dijetarëve myslimanë.

Ai i tha AFP se xhamia do të kishte për detyrë "rregullimin dhe harmonizimin e fetvave me jetën algjeriane".

Një grup studimi dhe disiplinor do të shqyrtojë tekstin Kur'anor dhe "mbajtjen e tij me kohën dhe mbi të gjitha, me shkencën", shtoi ai.

"Ideja është që Xhamia e Madhe do të jetë një vend për të luftuar të gjitha llojet e radikalizmit, fetar dhe sekular," tha Chekkat.

Por sociologu Belakhdar Mezouar tha se xhamia "nuk ishte ndërtuar për njerëzit".

Eshtë "vepër e një njeriu (Bouteflika) i cili donte të konkurronte me Marokun fqinj, ta bënte emrin e tij të përjetshëm dhe ta vendoste këtë konstruksion në CV-në e tij, në mënyrë që ai të hynte në parajsë ditën e gjykimit", tha ai, duke shtuar se mendimi i tij ishte të shpërndara gjerësisht.

Nadir Djermoune, i cili mëson planifikimin e qytetit, kritikoi "zgjedhjen e dukshme" të mega projekteve të tilla në një kohë kur ai tha se Algjeria kishte nevojë për ambiente të reja shëndetësore, arsimore, sportive dhe rekreative.

Xhamia është "e izoluar nga nevojat reale të qytetit për sa i përket infrastrukturës", tha ai.

Pika më pozitive, tha ai, ishte koncepti i tij modernist, i cili "do të shërbejë si një model për projektet e ardhshme arkitektonike".Burimi : IQNA