Saadollah Zarei: A do të bëhen talibanët përfaqësues të SHBA-së ?

nga Sadullah Zarei | Publikuar në Korrik 30, 2021, 1:03 a.m.

Talibanët përfaqësojnë jo më shumë se 30% të shoqërisë së përqarë të Afganistanit. Për shkak të sfondit të saj fetar dhe axhendës që ajo i ka vendosur vetes nën flamurin e Emirateve Islamike, Talibanët nuk mund të gjejnë blerës midis grupeve etnike jo-pashtune.

Rënia e një numri të konsiderueshëm të qyteteve Afgane në duart e Talibanëve ka shkaktuar shumë polemika në nivelin ndërkombëtar dhe rajonal, përfshirë në Iran. Pyetja kryesore këtu është se cili do të jetë fati i Afganistanit si rezultat i këtyre zhvillimeve, të cilat janë kryesisht një përparësi ushtarake-sigurie. A do të pasohen këto zhvillime nga formimi i një "administrate të fortë fetare" apo ato do të fillojnë shpërbërjen e mëtejshme të shtyllave të sistemit shoqëror të Afganistanit? Për t'iu përgjigjur kësaj pyetjeje, duhet ti shikojmë pikat e mëposhtme:

1. Republika Islamike e Afganistanit ka një sipërfaqe prej 652.840 kilometra katrorë dhe një popullsi prej rreth 40 milion. 77% e popullsisë flet persisht, pjesa tjetër flet dy gjuhë, Pashto dhe Uzbeke.

99% e popullsisë janë myslimanë, të cilët janë të ndarë në më shumë se 10 grupe etnike, përfshirë pashtunët, Taxhikët, Hazaras, Uzbekët, Aymaks (një grup Turko-Mongolian), Turkmenët, Baluchis, Pashas dhe Sadats. Midis tyre, pashtunët janë më të mëdhenjtë nga këto komunitete, me një popullsi prej 16 milion banorësh që përbëjnë 39.5% të popullsisë afgane. Ata janë të përbërë nga sunitët (shumica e pashtunëve) dhe muslimanët shiitë (pakica). Taxhikët e dytë më të mëdhenj janë myslimanët sunitë, të cilët përbëjnë 32.5% të popullsisë me një popullsi prej 13 milion banorësh dhe kryesisht jetojnë në qytetet e Herat, Mazar-i Sharif, Kabul dhe Ghazni. Komuniteti i tretë është i përbërë nga Hazaras, i cili korrespondon me 20 përqind të popullsisë me rreth 8 milion njerëz dhe janë të shpërndarë në provinca të ndryshme. Populli i katërt janë turko-uzbekët, të cilët përbëjnë 10 përqind të popullsisë afgane, domethënë 4 milion njerëz.

Numri i Shiitëve në mesin e tyre është 7 milion dhe ata janë të shpërndarë midis Taxhikëve, Pashtunëve, Qizilbash, Sadatëve, Hazaras dhe të tjerëve. Shiitët janë kryesisht të vendosur në Bamyan, Ghazni (përfshirë Jaghori, Malestan dhe Nawur), Provinca Sar-e Pol (përfshirë Distriktin Balkhab) dhe Daykundi, Distrikti Shekh Ali i Provincës Parwan, dhe Lal dhe Sarjangal District of Ghor, si dhe rrethet Kabul, Herat dhe Mazar të vendit. Ata jetojnë në qytetet e Sharifit.

- Prandaj është e qartë se nuk ka asnjë etni të vetme në Afganistan që mund të pretendojë statusin e shumicës absolute dhe, si pasojë, të proklamojë të drejtën për të marrë kontrollin e administratës, vendit dhe institucioneve të tij.

Sigurisht, 75 deri 80% e popullsisë është e lidhur me shkollën sunite Hanafi. Prandaj, është e natyrshme që administrata të respektojë parimet e kësaj shkolle në lidhje me ligjet dhe të drejtat themelore që ajo ka përcaktuar. Dhe kjo është ajo që po ndodh tani. Por vlen të përmendet se ndarjet në Afganistan - Irak, Liban etj., nuk bazohen në grupe fetare, por në origjinë etnike.

2. Grupi taleban lindi në 1991 gjatë Luftës Civile Afgane dhe mbajti pushtetin në vend nga 1996 deri në 2001. Trekëndëshi amerikano-pakistanez-saudit thuhet se ka luajtur një rol të rëndësishëm në formimin dhe rritjen e tij. Talibanët përfaqësojnë jo më shumë se 30% të shoqërisë së fragmentuar të Afganistanit. Për shkak të prejardhjes së tyre fetare dhe axhendës që kan vendosur për veten nën flamurin e Emiratit Islamik, talebanët nuk mund të gjejnë blerës midis grupeve etnike jo-pashtune. Vetë Pashtunët grupohen nën tre lëvizje: një lëvizje fetare sunite që ushqehet në mënyrë edukative nga grupi Hakan i Pakistanit dhe shkolla të tjera, një lëvizje fetare Shiite Pashtune dhe një lëvizje laike Sunite Pashtune që promovon ide jofetare. Edhe nëse lëvizja e parë fetare, talebanët, do të mund të rekrutonte tre të katërtat e të gjitha etnive pashtune, ajo do të përfaqësonte më së shumti 30%, ose 12 milionë, të njerëzve afganë.

- Qëllimi i ndjekur aktualisht nga talebanët është kontrolli absolut mbi Afganistanin dhe përjashtimi praktik i aksioneve dhe të drejtave të etnive të mbetura. Kjo do të thotë se një pakicë prej 30% kontrollon të gjithë Afganistanin. Për më tepër, Taxhikët me një popullsi prej 13 milion përbëjnë një pakicë më të madhe.

Pika që duhet theksuar këtu është se fjalët dhe angazhimet e talebanëve largohen nga e kaluara dhe veprimet e tij në një distancë kritike.

Talibanët e sotëm këmbëngulin se ata pranojnë statusin e tyre aktual dhe talebanët e së kaluarës. Nga ana tjetër, Emirati i mëparshëm me qeverisjen e dëshiruar nga grupi është thelbësisht i ndryshëm. Por metoda e miratuar nga Talibanët për të marrë kontrollin e Afganistanit bazohet në detyrimin e etnive dhe feve të tjera që t'i nënshtrohen dominimit të tij absolut. Në fakt, kjo i korrespondon një forme të re të "totalitarizmit" të grupit dhe nëse merr kontrollin mbi Afganistanin sigurisht që do të marrë armët për të heshtur të tjerët dhe për t'u kthyer shpinën premtimeve të tij aktuale.

- Ndërsa rreth 70 për qind e popullsisë dhe shumica absolute e grupeve etnike janë kundër kësaj ideje, Talibanët tani insistojnë në krijimin e Emirateve Islamike dhe nuk tërhiqen nga ajo. Talibanët refuzojnë Kushtetutën e miratuar nga shumica afgane dhe as nuk bien dakord të bëjnë kompromis me të.

Nuk merr më shumë se 30% sepse është kundër zgjedhjeve parlamentare ose kapacitetit të presidentit. Prandaj, ai po konsideron një Loya Jirga (Asambleja Kombëtare Afgane; një kuvend qindra vjeçar i përbërë nga përfaqësues të fiseve, anëtarët e të cilëve emërohen nga shumica pashtune dhe një pakicë e të tjerëve, duke lejuar Pashtu, Taxhik, Hazara, Turkmen dhe Uzbeks të takohen në të njëjtin mjedis). Kjo do të thotë se me krijimin e një sistemi të tillë, populli afgan nuk do të jetë në gjendje të gëzojë të drejtat dhe aksionet e tij reale në strukturën qeveritare në vitet e ardhshme.

Duke sulmuar rajonet veriore, talebanët po luftojnë aktualisht me etnitë Taxhike, Hazara dhe Uzbek. Çdo ditë, dikush nga të dy palët po vdes, dhe kjo do të thotë një përsëritje e një lufte etnike në Afganistan. Talibanët këmbëngulin se ata kanë kapur paqësisht qytete në veri dhe nuk kanë qëllime luftarake, por kjo nuk është e vërtetë sipas mijëra njerëzve që kanë imigruar nga rajonet veriore dhe kanë parë qindra vdekje. Ai këmbëngul se nuk do të dëmtojë Shiitët dhe se ai respekton kufijtë e Republikës Islamike, por përdorimi i tij i forcës për të kontrolluar Afganistanin e ka lënë të paqartë të ardhmen e Shiitëve dhe kufijve tanë. Sigurisht, shiitët mund të bëjnë një mbrojtje serioze dhe nuk do të lejojnë ndërhyrjen më të vogël në kufijtë e Republikës Islamike. Shiitët dhe Republika Islamike do të paguajnë çfarëdo çmimi që mund të jetë për ta, dhe kjo nuk mund të jetë shkak për shqetësim.

3. Një pikë tjetër, siç u tha në pjesën e mëparshme, është se krijimi i një administrate absolute talebane nuk është aq e lehtë sa ata dhe SHBA mendojnë. Nga viti 1991 deri në 1996, ne ishim dëshmitarë se talebanët nuk mund të mbanin kontroll absolut dhe për këtë arsye lufta vazhdoi në rajonet veriore gjatë kësaj periudhe. Talibanët nuk mund të marrin 100% të territorit afgan dhe të krijojnë Emiratin e tyre pa arritur marrëveshje me të tjerët dhe tani duke paraqitur një kornizë të qartë që mbron të drejtat e të gjitha grupeve etnike. Edhe pse media talebane tani paraqet fotografi të fitores së plotë të grupit, më shumë se 50% e 369 rajoneve të Afganistanit, ose shumica e 183 janë jashtë kontrollit të tyre, dhe lufta dhe konflikti intensiv vazhdon në 136 rajone. Sidoqoftë, grupi pretendon se ka marrë nën kontroll 90% të Afganistanit. Administrata që duan talebanët nuk shndërrohet në asnjë administratë, duke çuar në një luftë të vazhdueshme të ngushtë midis etnive. Dhe kjo nuk është diçka që do të zhduket kur grupi të ndryshojë retorikën e tij, ndërsa ende këmbëngul në elementet e tij ideologjike më themelore.

4. Pjesëmarrja e SHBA - së në formimin e të gjitha këtyre është shumë e rëndësishme. Gjatë 20 viteve të fundit, gjatë të cilave Shtetet e Bashkuara kishin kontrollin mbi sektorët politikë dhe të sigurisë ushtarake të Afganistanit, Uashingtoni duhej të trajnonte dhe pajiste ushtrinë afgane për të ndërmarrë detyra ushtarake-të sigurisë. Sidoqoftë, pas 20 vjetësh pushtimi të vendit me pretekstin e përballjes me Talibanët dhe dështimin për ta bërë këtë, ai në vend të kësaj zbaton një plan me të gjitha shenjat dalluese të intrigave: konflikt ushtarak në më shumë se 136 zona të territorit Afgan, i cili përbën 37% të territorit afgan.

Tani pyetja e vërtetë është: Cili është aspekti i fshehur i këtyre konflikteve etnike që filluan të ngrihen si një fantazmë mbi Afganistanin si rezultat i bisedimeve në Doha? A e dinin SHBA se talebanët nuk mund ta marrin Afganistanin vetëm? Pra, pse nuk bëri asgjë për të arritur një ekuilibër të fuqisë midis talebanëve dhe qeverisë pashtune të Ashraf Ghanit dhe në mënyrë efektive e ktheu vendin në një fushë beteje duke refuzuar pajisjen e ushtrisë afgane dhe parandalimin e pajisjes së saj nga pajisjet e të tjerëve? A do ta luajnë tani talebanët rolin e përfaqësuesit amerikan, të cilin SHBA do ta përdorë për të frenuar kundërshtarët e saj në Afganistan dhe rajon?Burimi : Medya Şafak