Çfarë thotë Alexander Dugin? / Beteja për fundin e historisë

nga Alexander Dugin | Publikuar në Shta. 4, 2022, 10:09 p.m.

“Pikërisht atëherë u shfaq Kojève me leximin e tij liberal të fundit të historisë. Pas rënies së BRSS, Fukuyama ia kujtoi Perëndimit këtë teori dhe qendrat globaliste e morën dhe filluan ta zbatojnë atë. Rendi botëror unipolar bazohej në versionin liberal të eskatologjisë hegeliane.”

E vërteta është se globalizimi, i përfaqësuar më së miri nga "Rivendosja e Madhe" e tij në organizata ndërkombëtare si Forumi i Davosit i Klaus Schwab, Komisioni Trepalësh, Këshilli Amerikan për Marrëdhëniet me Jashtë (CFR), ose Fondacioni i Shoqërisë së Hapur të George Soros, këmbëngul për një njerëzim të bashkuar nën udhëheqjen e Qeverisë Botërore, me përhapjen e gjerë të ideologjisë liberale dhe rregullave dhe normave të bazuara në të, duke përfshirë politikën gjinore, LGBT+, individualizmin ekstrem dhe transhumanizmin. Dhe ky është "fundi i historisë", i cili ishte qartësisht i parakohshëm, por ende mjaft i logjikshëm, dhe i shpallur nga Francis Fukuyama në fillim të viteve '90. Fundi i historisë; është fitorja e liberalizmit dhe e Perëndimit në shkallë globale, që nënkupton eliminimin e të gjitha alternativave ideologjike, gjeopolitike, ekonomike dhe socio-kulturore. Fukuyama e shkroi tekstin e tij kur BRSS u shemb, Rusia dukej se nuk kishte gjasa të ngrihej përsëri, dhe Kina në këtë fazë ndoqi me bindje strategjitë e qendrave ekonomike perëndimore dhe u përfshi shpejt në globalizim. Më vonë, përfshirë në bisedën e tij me mua, Fukuyama pranoi se ishte me nxitim, por se fundi i historisë mbetet dhe do të mbetet objektivi i globalistëve.

Rusia nën qeverisjen e Putinit është bërë një pengesë e dukshme për fundin e historisë dhe e sfidoi plotësisht atë pas fillimit të projektit të Rendit të Ri Botëror. Prandaj zemërimi i Fukuyama rrjedh nga kjo: para syve të tij, projekti i fundit të historisë jo vetëm u shty, por u shemb plotësisht. Kjo shpjegon gjithashtu armiqësinë e furishme ruse midis elitave perëndimore. Putin dhe Donbass i dhanë një goditje të madhe planit të qytetërimit global - dominimit botëror të Perëndimit liberal.

Por koncepti i fundit të historisë nuk është pronë e liberalëve. Për më tepër, e vunë në shërbim mjaft vonë.

Filozofi Alexander Kojève ishte i pari që përshkroi hapur triumfin global të afërt të Perëndimit liberal dhe Fukuyama vetëm e huazoi prej tij. Por Kojève e përshkroi atë gjithashtu si triumfin e komunizmit botëror (versioni marksist i fundit të historisë); thjesht ia mori Marksit, duke e zëvendësuar me triumfin e kapitalizmit botëror, një shoqëri civile planetare dhe ideologjinë e "të drejtave të njeriut".Në fakt, e gjithë lëvizja komuniste, përfshirë BRSS, në shekullin e njëzetë kishte luftuar për këtë interpretim marksist të fundit të historisë. Gjatë Luftës së Ftohtë, pati mosmarrëveshje rreth interpretimit të fundit të historisë – nëse do të ishte komunist apo kapitalist. Dhe nuk është rastësi që Fukuyama e shkroi tekstin e programit pikërisht kur u shemb BRSS. Tani dukej se problemi ishte zgjidhur dhe liberalizmi më në fund kishte fituar.

Megjithatë, vetë Marksi e huazoi këtë koncept nga një ideologji politike krejtësisht e ndryshme - nga Georg Wilhelm Friedrich Hegel, një monarkist dhe mendimtar perandorak shumë konservator. Nëse gërmojmë edhe më thellë, arrijmë te eskatologjia e krishterë dhe madje parakristiane (kryesisht iraniane), doktrina e fundit të kohëve. Por kjo na çon shumë larg. Në kohët moderne, ishte Hegeli që parashtroi dhe vërtetoi tezën për fundin e historisë dhe ai luan një rol kyç në sistemin e tij të filozofisë.

Sipas Hegelit, historia është procesi i shfaqjes dhe zhvillimit të Shpirtit, i manifestuar në natyrë, në ndryshimin e feve dhe qytetërimeve derisa të arrijë kulmin e saj dhe Fundi është me Fillimin; Alpha do të mbyllet me Omega. Pasi e ka shtyrë njerëzimin nëpër shumë sprova, duke kapërcyer kthesat dialektike, Shpirti përfundimisht do të mishërohet si Perandori Shpirti në Monarkinë Absolute të Perandorisë së Tokës. Fuqia në të do të transferohet te autokrati më i lartë, një sundimtar-filozof i shkolluar. Kapitalizmi dhe shoqëria civile do të jenë vetëm një fazë në realizimin e këtij procesi, dhe materializmi shkencor; do të evoluojë në një shkencë engjëllore, plotësisht shpirtërore. Hegeli besonte se kjo do të ndodhte në Gjermani (atëherë Perandoria Gjermane nuk ishte ende në shesh) si një triumf i kulturës dhe filozofisë shpirtërore gjermane. Bismarku, i cili krijoi Reich-in e Dytë, gjithashtu i besoi Hegelit në fushën filozofike.

Kështu, sipas interpretimit autentik të krijuesit të konceptit të "fundit të historisë", ky fund është fitorja e Monarkisë Shpirtërore Botërore. Kështu menduan Hegelianët e Djathtë – sllavofilët rusë ose ndjekës të Giovanni Gentilit në Itali. Gjermanët besonin në misionin e Reich -it të tyre. Sllavofilët gjithashtu e interpretuan atë si një parashikim për fatin e Perandorisë Ruse kur ajo u bë shpirtërore dhe popullore. Nga ana tjetër italianët e lidhën fundin e historisë me ringjalljen e traditës romake dhe madhështinë e Italisë.

Duke e shndërruar dialektikën shpirtërore të Hegelit në materializmin e tij historik (duke shtrembëruar kryesisht origjinalin), Marksi e njohu kapitalizmin liberal si vetëm një fazë të ndërmjetme, por e zëvendësoi Perandorinë e Shpirtit me komunizmin dhe një botëkuptim materialist. Por megjithatë eskatologjia është ruajtur - gjithçka që bëjnë komunistët synon pikërisht të ardhmen, pra fundin e historisë.

Fitorja e BRSS ndaj Reich-it të Tretë në Luftën e Madhe Patriotike hoqi nga rendi i ditës interpretimin gjerman të fundit të historisë. Hegelianizmi i majtë mundi të djathtën. Dhe në një nivel tjetër, Perandoria Ruse (edhe pse në mënyrë implicite) mbizotëroi mbi Perandorinë Gjermane.

Pikërisht atëherë u shfaq Kojève me leximin e tij liberal të fundit të historisë. Pas rënies së BRSS, Fukuyama ia kujtoi Perëndimit këtë teori dhe qendrat globaliste e morën dhe filluan ta zbatojnë atë. Rendi botëror unipolar bazohej në versionin liberal të eskatologjisë hegeliane.

Këtu ndërhyri Putini. Putini është një fenomen filozofik; Është një pikë kthese në historinë e mendimit, një betejë komplekse idesh dhe botëkuptimesh. Që në momentet e tij të para në pushtet, ai filloi të rivendoste sovranitetin e Rusisë. Por kjo nënkuptonte shtyrjen e fundit të historisë, kundërshtimin ndaj totalitarizmit liberal, globalizimit dhe Qeverisë Botërore. Putini e ndoqi këtë linjë me kujdes; si një çekist dhe një realist i bindur, duke fshehur shpesh qëllimet dhe planet e tij. Ndonjëherë dukej gati për t'u marrë me globalistët, por në momentin tjetër doli të ishte thjesht një manevrim. Këtu lindi pyetja: "Kush jeni ju, zoti Putin?"

Fillimi i Rendit të Ri Botëror në Ukrainë më 24 shkurt 2022 vendosi gjithçka në vendin e vet me gjithë paqartësitë e saj. Filloi një epokë e re në filozofi. Një fazë e re në historinë botërore. Putin sfidoi interpretimin liberal të fundit të historisë, përkatësisht projektin kryesor global, Qeverinë Botërore. Por këtu fillon gjëja më e rëndësishme: të hedhësh poshtë interpretimin liberal të fundit të historisë nuk do të thotë të braktisësh Hegelin. Në fund të fundit, të gjithë e dinë se Putinit i pëlqente të citonte Ivan Ilyin, dhe ai ishte gjithashtu një Hegelian i krahut të djathtë, një mbështetës i Monarkisë Ruse dhe Perandorisë së Madhe. Ai ishte qartazi i afërt me Putinin dhe teorinë sllavofile. Është e pamundur të refuzosh një ide filozofike thjesht mbi bazën e faktorëve praktikë, të zakonshëm - për shembull, thjesht ekonomikë. Kjo nuk është serioze. Një ide mund të mposhtet vetëm nga një ide.

Kjo do të thotë se Rendi i Ri Botëror si fenomen filozofik shënon rikthimin e Perandorisë. Kthimi i Rusisë në Perandori nënkupton rivendosjen e plotë të fatit tonë futurist mesian. Gjermania nuk është më konkurrente në gjendjen e saj aktuale. Reich, versioni gjerman i dominimit botëror, u hoq në mënyrë të pakthyeshme nga rendi i ditës. Projekti komunist i fundit të historisë u braktis gjithashtu dhe mund të përfshihej lehtësisht në një sintezë të re perandorake (si "stalinizmi i djathtë") në rastin më të mirë. Ne kundërshtohemi vetëm nga Kojève dhe Fukuyama, të cilët mbështeten në të njëjtat burime shumë më afër nesh. Ne jemi bartësit ortodoksë të Perandorisë Euroaziatike të Fundit të Kohëve, dhe ata janë uzurpatorë. Dhe Roma e Tretë dhe Katekonizmi i Carëve rusë [sipas një interpretimi në teologjinë e krishterë, që pengoi shfaqjen e Antikrishtit; Nëse kujtojmë rolin e tyre si bartës të misionit, atëherë gjithçka duket edhe më radikale sesa interpretimi kontekstual ultra-ortodoks, rus (sllavofil, monarkist) i hegelianizmit.

Rendi i Ri Botëror është një betejë për kuptimin e fundit të historisë. Beteja e madhe filozofike. Është koha për të mbyllur faqen e bërjes së interpretimeve materialiste, energjetike dhe ekonomike si shkaktarë të luftës - kjo nuk është vetëm e vrazhdë, por është edhe e gabuar. Historia është histori e ideve.

Ata do të pyesin se çfarë ka të bëjë Ukraina me të? Në fakt nuk ka asgjë. Por do të jetë pjesë e Perandorisë sonë të re. Vetëm atje, në Mbretërinë filozofike të Shpirtit të mishëruar, në Perandorinë e kuptimeve, do të rilindë, do të lulëzojë. Meqë ra fjala - pra çfarë duam ne nga një regjim terrori i udhëhequr nga një komedian? Ky është një keqkuptim. Por vetë Ukraina ishte e destinuar të ishte skena e një lufte themelore metafizike. Unë mendoj se gjithçka ka të bëjë me gjeografinë. Ne luftojmë për kthimin e djepit tonë historik, Kievit, nga sundimi i globalistëve në sundimin e Perandorisë së Shpirtit. Kyiv është fillimi i historisë sonë. Dhe kjo gjithashtu do të thotë se është fundi i historisë sonë.Burimi : Medya Şafak