CIA, Intelektualët dhe e Majta: Kongresi për Lirinë Kulturore

nga Mücahit Gültekin | Publikuar në Dhj. 29, 2022, 12:22 p.m.

Edhe pse një oficer i NATO-s ose agjent i CIA-s konsiderohet se ka synime të drejtpërdrejta politiko-ushtarake, filozofët, artistët apo poetët nuk vlerësohen kështu. Natyrisht, “Shkenca-Arti-Filozofia” nuk trajohen si çështje “sigurie”, por në kuadrin e mendimit, lirisë dhe të drejtave të njeriut. Edhe pse shumë njerëz mendojnë se nuk kanë takuar kurrë një agjent të CIA-s në jetën e tyre, kjo mund të mos jetë kështu. Ai mund të ketë marrë pjesë në seminarin e një agjenti të CIA-s, të ketë blerë pikturën e tij apo të ketë ndërtuar botëkuptimin e tij me artikujt e tij.

Filozofi francez Gabriel Rockhill tha se: "Imazhi i CIA-s në mendjet e shumicës së njerëzve u formësua kryesisht nga vetë CIA", duke u përpjekur të shpjegojë se agjenti i CIA-së nuk kufizohet në tipologjinë “misterioze” që bën vepra të errëta me identitet të rremë. Rockhill bëri mjaft bujë me serinë e tij të artikujve, të "lavdëruar" në raportet e CIA-s, në të cilët ai përshkruante Michel Foucault, si një nga burimet ushqyese të së majtës së re. Edhe pse më pak theks i është vënë asaj, një nga fushat kryesore të interesit të CIA-s që nga fillimi i saj ka qenë shkenca, filozofia, arti dhe letërsia.

Përdorimi, manipulimi dhe financimi i filozofëve, shkrimtarëve dhe intelektualëve për qëllimet imperialiste të Shteteve të Bashkuara është përfshirë prej kohësh në strukturën institucionale të CIA-s. Historia e CIA-s tregon se ajo nuk i lë bosh karriget e universitetit dhe karriget e predikimit; vepron në një gamë të gjerë nga e majta evropiane deri te grupet fetare. Natyrisht, kjo nuk do të thotë se çdo person që shkruan dhe merr frymë për qëllime të SHBA-së - megjithëse ka edhe prej tyre - është një punonjës me rrogë të CIA-s. Përkundrazi, shumë njerëz e kuptuan më vonë se ishin përdorur dhe manipuluar pa dashje nga CIA dhe i shërbenin “armikut”. Në këtë artikull, ne do të kthehemi në vitet e para të përfshirjes së CIA-s dhe do të shohim Kongresin për Lirinë Kulturore (Congress for Cultural Freedom: CCF) të themeluar nga CIA. Ne duhet ta shikojmë këtë sepse vetëm pak javë më parë, u krijua Kongresi Botëror i Lirisë (World Liberty Congress: WLC) i themeluar nga Masih Alinecad nga Irani, Gary Kasparov nga Rusia dhe Lepoldo Lopez nga Venezuela. Në Kongres, i cili u mbajt me 130 pjesëmarrës nga 40 vende, mori pjesë edhe Enes Kanter, përfaqësues i Turqisë. Është e dobishme të kujtojmë CCF, e cila botoi më shumë se 20 revista dhe u organizua në 35 vende gjatë viteve të Luftës së Ftohtë, kur u themelua WLC - megjithëse ishte projektuar si një pajisje propagande më e hapur se CCF.

“Kjo kërkon privatësi, para dhe kohë; Nevojitet letër, benzinë, liri e shprehjes, liri të grumbullimit, liri për të mos pasur frikë.”[2]

Kjo është ajo që shkroi Arthur Meier Schlesinger në librin e tij të vitit 1949 The Vital Center: The Politics of Freedom. Po t’i kishte shkruar këto sot, me siguri do të kishte shtuar “telefon të mençur dhe lidhje interneti”. Schlesinger punoi nga viti 1943 deri në 1945 si analist i inteligjencës në Zyrën e Shërbimeve Strategjike (Office of Strategic Services: OSS), paraardhësi i CIA-s. Më vonë ai punoi si anëtar i fakultetit në Harvard, nënkryetar i Presidentit Kennedy.

Në librin e tij, Schlesinger tha se mënyra më e mirë për të luftuar kundër të majtës komuniste është e majta jokomuniste. CIA kishte një mendim të ngjashëm; Nuk kishte njeri më të përshtatshëm për të luftuar komunistët sesa ish-komunistët.

Ishin vitet e Luftës së Ftohtë dhe CIA po përpiqej të krijonte krahun kulturor të kësaj lufte. Përfundimisht, u krijua Kongresi për Lirinë Kulturore (Congress for Cultural Freedom:CCF). E udhëhequr nga agjenti i CIA-s Michael Josselson nga viti 1950 deri në 1967, CCF mbajti shumë konferenca ndërkombëtare, simpoziume dhe ekspozita arti. Ai ka botuar më shumë se njëzet revista. Më e famshmja nga revistat që botuan ishte revista Encounter me bazë në Londër. Përveç kësaj, CCF ka botuar revista letrare, artistike dhe politike në shumë vende; Preuves në Francë, Tempo Presente në Itali, Forumi në Austri, Quadrant në Australi, Jiyu në Japoni, Cuadernos dhe Mundo Nuevo në Amerikën Latine…Një nga revistat e financuara nga CIA ishte revista e quajtur Der Monat, e themeluar nga Melvin Mensky, i cili besohet gjerësisht se është një agjent i CIA-s. Kush nuk shkroi në revistë; Theodor Adorno, Arthur Koestler, Hannah Arendt, Heinrich Böll, Thomas Mann…

Romanet e George Orwell 1984 dhe Ferma e Kafshëve ishin gjithashtu ndër aparatet më me ndikim të CIA-s të luftës së ftohtë. [3], [4] CIA financoi romanin Ferma e Kafshëve, i cila u publikua si një karikaturë në 1954, dhe u shpërndau në të gjithë botën.[5] Poezit e poetit komunist Pablo Neruda dhe intervista e Borges-it, u botuan në Mundo Nuevo, në Amerikën Latine. Në këtë revistë u botuan edhe pjesët e para të romanit Njëqind vjet vetmi të Gabriel Garcia Markez. I njohur për afërsinë e tij me Fidel Castron, Marquez shprehu keqardhjen e tij kur dolën në dritë lidhjet e CIA-s të revistës. Në fakt, shumë vite më vonë, Özdemir İnce do të shkruante në kopertinën e pasme të librit të F. S. Saunders, Gishti i CIA-s në botën e artit dhe letërsisë: “Më rezulton se kam paguar paratë e abonimit për vite të tëra për të lexuar Encounter, arma më efektive e CIA-s. Po të doja do ta dërgonin falas.”

Kongresi për Lirinë Kulturore, i themeluar nga CIA, botoi një manifest në Berlin në vitin 1950.[6] Manifesti me 14 pika u shkrua nga Arthur Koestler, i cili ishte anëtar i Partisë Komuniste Gjermane nga viti 1931 deri në 1938. Manifesti, i cili filloi me “Pranojmë hapur se liria e mendimit është një nga të drejtat e domosdoshme të njeriut”, ftonte regjimet totalitare të jenë “tolerante” dhe njerëzit që jetojnë nën këto regjime të shprehin lirisht mendimet e tyre pa frikë. “Liria” u përsërit 19 herë në manifestin prej 14 pikash, duke thënë se “liria dhe paqja janë të pandashme”. Sipas Manifestit, ata që nuk i dhanë popullit të tyre lirinë e fjalës, tubimit dhe protestës po e bënin botën një vend të pasigurt dhe po kërcënonin paqen.

 Plani ishte thjesht perfekt. Të majtët e vendeve armiqësore do të luftonin kundër armiqve të SHBA-së, jo SHBA-së. Në fakt, në vitin 1967, agjenti i CIA-s Tom Braden tha: "...njerëzit që u vetëidentifikuan si të majtë ishin të vetmit njerëz që u interesuan për të luftuar komunizmin në vitet 1950".[7] Për më tepër, qarqet "intelektuale" që merren me shkencë, art dhe letërsi do të përbënin trupin e kësaj lufte.

*

Në kohën kur Kongresi për Lirinë Kulturore u ekspozua në vitin 1967, Shtetet e Bashkuara tashmë e kishin kthyer botën në një gjakderdhje. Rreth 4 milion njerëz vdiqën në Luftën e Koresë dhe 8 milion ton bomba u hodhën në Luftën e Vietnamit. Në emër të Operacionit Barrel Roll, bombardoi Laosin aq shumë sa vdiqën mbi 20,000 njerëz dhe vazhdojnë të vdesin, vetëm për shkak të 80 milionë bombave të pashpërthyera. Në ato vite, Shtetet e Bashkuara kishin krijuar baza në afro një mijë rajone të botës.

Në thelb përmbledh gjithçka që ka thënë Tom Braden. Të ashtuquajturit intelektualë që e quanin veten “të majtë” u bënë pjesë e pushtimeve kulturore të CIA-s. Shumë shkrimtarë, akademikë dhe intelektualë me vetëdije apo pa vetëdije bënë "propagandë" amerikane për popullin e tyre. Siç shkruan Richard Crossman në hyrje të librit të Saunders, "Mënyra më e mirë për të bërë propagandë është të pretendosh se nuk po e bën fare". Në të vërtetë, kush do të mendonte se ata po merren me propagandë të CIA-s teksa vizitojnë një ekspozitë pikture të organizuar nga lëvizja "ekspresionizmi abstrakt"? Por, ekspresionizmi abstrakt i financuar dhe i mbështetur nga CIA ishte një mjet i dobishëm për të penguar realizmin sovjetik[8], duke nxitur subjektivitetin, individualitetin dhe interpretimin e pakufizuar.

Në këtë kontekst, është e nevojshme të merret parasysh fakti se lëvizjet e quajtura poststrukturalizëm dhe postmodernizëm, veçanërisht pas viteve 1960, filluan të kenë ndikim në botën akademike dhe intelektuale. Lëvizjet e reja shoqërore dolën nga kanali i hapur nga këto rryma filozofike. Filloi një periudhë në të cilën realiteti objektiv dhe material u mohua, betejat sistematike u tallën si "rrëfime të mëdha" dhe u shpall fundi i ideologjive. Anëtarët e një ideologjie të themeluar mbi bazën e "materializmit" u bënë të diskutueshëm për "realitetin material". Flamuri i feminizmit, flamuri LGBT, flamuri kafshëdashësve dhe flamuri ambientalist u hodhën në duart e të majtëve, që luftonin kundër kryeqytetit në bazë të “proletariatit”. Lufta e klasës punëtore është kthyer në një luftë për diversitetin seksual. Duke qenë se u bindën ndaj kundërshtimeve të vogla si filantropia e kafshëve, LGBTizmi, feminizmi dhe ambientalizmi, ata  nuk u merakosen, nuk pyetën, nuk u interesuan për financimin e kapitalit.

Siç mund të vërejmë në ngjarjet e fundit të Iranit, një segment i madh i së majtës turke është në linjë me SHBA-në dhe Perëndimin; Nuk është për t'u habitur që gazetat që i përkasin këtij fraksioni veprojnë ndaj Iranit me një motiv që nuk ndryshon nga BBC dhe CNN. Është e pashmangshme që një identitet i tillë, i cili formësohet më shumë nga antiislamizmi sesa nga antiimperializmi, të jetë bartës i diskursit kolonialist.

*

F. S. Saunders citon revistat e botuara nga Kongresi për Lirinë Kulturore si "NATO kulturore" nga një zëdhënës i Kongresit. Kur përmendet menaxhimi i perceptimit dhe manipulimit, vijnë në mendje mediat dhe gazetarët. Megjithatë, roli i thellë dhe delikat i filozofëve, shkrimtarëve, artistëve dhe shkencëtarëve nuk është hulumtuar në mënyrë adekuate. NATO-ja kulturore është më e rrezikshme se NATO-ja ushtarake. Kongresi për Lirinë Kulturore tregon se ata që mendojnë se janë kundër NATO-s ushtarake mund t'i binin daulleve të NATO-s kulturore. Ja ku SHBA dhe aleatët e saj janë vërtet të suksesshëm; Fakti që janë në gjendje të krijojnë një të djathtë që bën thirrje për një raketë amerikane në Siri, dhe një të majtë që brohoriste njësoj si Amerika në Iran.

[1] https://www.ekdergi.com/foucault-komunizm-karsitligi-ve-kuresel-teori-endustrisi/

[2] Saunders, F. S. (2016). Parayı Verdiği Düdüğü Çaldı Sanat ve Edebiyat Dünyasında CIA Parmağı, s. 358, İmge Yayınları

[3] https://vesaire.org/cia-tarafindan-desteklenen-dergiler/

[4] https://www.yeniulke.com.tr/2022/cia-ve-frankfurt-okulunun-anti-komunizmi-kuresel-teori-endustrisinin-temelleri-5093/

[5] Saunders, F. S. (2016). Parayı Verdiği Düdüğü Çaldı Sanat ve Edebiyat Dünyasında CIA Parmağı, s. 358, İmge Yayınları

[6] https://www.filosofia.org/mon/cul/clc_043.htm

[7] https://vesaire.org/cia-tarafindan-desteklenen-dergiler/

[8] https://bilimveutopya.com.tr/cianin-kulturel-silahi-cagdas-sanatBurimi : Milli Gazete