Franca nuk po heq dorë kurrë së plaçkituri Afrikën, por tani tavolinat po rrotullohen

nga Brad Pearce | Publikuar në Gus. 22, 2023, 8:13 a.m.

Duke mos dashur ta bënte këtë, mbreti belg, për të shpërdoruar përfitimet e tij të paligjshme, filloi një seri masive veprash publike dhe krijoi Brukselin modern. Tani BE-ja dhe NATO-ja po mblidhen këtu, duke debatuar me arrogancë për të drejtat universale të njeriut, ndërsa janë të rrethuar nga përfitimet e disa prej mizorive më brutale në historinë njerëzore.

Grushti i shtetit, i cili ndodhi në vendin e Afrikës Perëndimore të Nigerit më 26 korrik dhe kërcënon të dobësojë praninë ushtarake franceze dhe amerikane në rajon, hedh gjithashtu dritë mbi plaçkitjen historike dhe praktikat e vazhdueshme të Francafrique, një term i përdorur për të përshkruar vazhdimin e shfrytëzimit të ish Perandorisë Franceze në Afrikë.

Franca merr 68 për qind të energjisë së saj nga termocentralet bërthamore. Nigeri furnizon 19 për qind të uraniumit të nevojshëm për të drejtuar këto termocentrale. Pavarësisht nga këto kontribute të rëndësishme për nevojat e Francës për energji, vetëm 14.3 për qind e nigerianëve kanë akses në rrjetin elektrik, dhe madje kjo është shpesh e pabesueshme. Ky kontrast i fortë ekspozon pabarazitë në kontinentin afrikan dhe shfrytëzimin e vazhdueshëm që po kryhet nga fuqitë e huaja përdhunuese.

Trashëgimia e Francafrique

Franca është e njohur për sistemet e saj shfrytëzuese të krijuara për të nxjerrë fitime nga burimet afrikane duke përdorur presion, kapital dhe shpesh forcë direkte për të mbajtur kontrollin mbi perandorinë e saj të mëparshme. Si rezultat, shumë vende afrikane, përfshirë Nigerin, vazhdojnë të përballen me varfërinë dhe moszhvillimin.

Ibrahim Traore, lideri i ri dhe karizmatik i Burkina Fasos, në fjalimin e tij në Samitin Rusi-Afrikë të mbajtur së fundmi në Petersburg, shprehu faktin se megjithëse Afrika është e pasur me burime, njerëzit e saj janë të varfër; Ai kritikoi liderët afrikanë që kërkuan lëmoshë nga Perëndimi, duke ruajtur marrëdhëniet e varësisë dhe një gjendje varfërie. Ai gjithashtu përshkroi ato që iu imponuan Afrikës si një formë skllavërie, duke thënë:

"Sa i përket çështjes që shqetëson sot Burkina Fason, ne jemi përballur me formën më barbare, brutale të neokolonializmit imperialist për më shumë se tetë vjet. Neve vazhdon të na imponohet skllavëria. Paraardhësit tanë na mësuan një gjë: një skllav që nuk mund të përballet me rebelimin e tij nuk meriton asnjë mëshirë. Neve nuk na vjen keq për veten dhe nuk duam që dikush të ndjejë keqardhje për ne."

Paaftësia e Francës për të justifikuar praninë e saj në Afrikë me një narrativë koherente e ndërlikon më tej situatën. Parisi nuk mund të pranojë hapur lakminë e tij, as të pretendojë se ka një "mision qytetërues" dhe nuk pranon asnjë përgjegjësi për krimet e tij të së shkuarës. Kjo mungesë synimi dobëson fuqinë e Francës në kontinent dhe çon në dhunë dhe varfëri.

Kërkimi i Afrikës Perëndimore për pavarësi i ka shqetësuar Atlanticistët se do të çojë në rritjen e ndikimit të tyre në Afrikë nga fuqitë euroaziatike si Rusia dhe Kina. Reagimi i Perëndimit dëshmon se nuk respekton sovranitetin e vendeve afrikane dhe e sheh kontinentin vetëm si një teatër për të ruajtur dominimin e tij global.

Që nga fillimi i luftës në Ukrainë në fillim të vitit 2022 e deri më tani, Atlanticistët kanë shprehur shqetësimin për hezitimin e shteteve të Jugut Global për të mbështetur politikat anti-ruse të Perëndimit; kjo prirje është forcuar kudo nga kalimi në multipolaritet. Ky dobësim i hegjemonisë perëndimore ka nxitur shumë vende të eksplorojnë me padurim opsionet e tyre gjeopolitike dhe të diversifikojnë ekonomitë e tyre.

Një raport në Konferencën e Sigurisë së Mynihut në shkurt e thekson këtë divergjencë reale me Perëndimin:

"Shumë vende në Afrikë, Azi dhe Amerikën Latine po humbasin gjithnjë e më shumë besimin në legjitimitetin dhe drejtësinë e një sistemi ndërkombëtar që nuk u jep atyre zërin e duhur në çështjet globale dhe as nuk adreson në mënyrë adekuate shqetësimet e tyre thelbësore. Për shumë shtete, këto dështime janë thellësisht të lidhura me politikat perëndimore. Ata mendojnë se rendi i udhëhequr nga perëndimi karakterizohet nga dominimi postkolonial, standardet e dyfishta dhe injorimi i shqetësimeve të vendeve në zhvillim."

Grabitja nga franga e CFA-së

Pas Luftës së Dytë Botërore, ndodhi një ndryshim i rëndësishëm në dinamikën e fuqisë globale dhe fuqitë fituese u përpoqën të vendosnin një rend të ri botëror që do të mbronte paqen dhe do të mbështeste ekuilibrin ekonomik.

Në kontekstin e kolonive afrikane, ku trupat koloniale luajtën një rol të rëndësishëm në fitoren e aleatëve, fuqitë fituese, përfshirë Francën, u përpoqën të ruanin kontrollin ekonomik dhe të shfrytëzonin kolonitë e tyre të mëparshme, edhe pse bota po shkonte drejt dekolonizimit.

Kjo përfshinte vendosjen e sistemeve të reja monetare. Udhëheqësi francez Charles De Gaulle krijoi dy monedha, të njohura si franga CFA, në vitin 1945 për ish-kolonitë e tij në Afrikën Perëndimore dhe Qendrore. Në fund të viteve 1950, ndërsa dëshira për pavarësi politike u bë më e fortë, Franca mbajti referendume në kolonitë e saj afrikane për të votuar miratimin e një kushtetute të hartuar prej saj.

Guinea, e udhëhequr nga ish-sindikalisti Sekou Toure, nuk e pranoi kushtetutën franceze dhe votoi me shumicë dërrmuese kundër saj. Si përgjigje ndaj kësaj, qeveria e De Gaulle tërhoqi me zemërim të gjithë sundimtarët francezë nga Guinea dhe ndërmori veprime për të sabotuar infrastrukturën dhe burimet e vendit. Masat e ashpra të Parisit kishin për qëllim të jepnin një shembull se çfarë do të ndodhte me çdo ish-koloni franceze që i rezistonte agjendës së Francës.

Gjatë Luftës së Ftohtë, shtetet komuniste përfituan nga veprime të tilla duke u paraqitur si shpëtimtarë dhe aleatë të vendeve afrikane që kërkonin pavarësinë nga ndikimi evropian. Ky qëndrim ka bërë që disa afrikanë të shohin vendet si Rusia si partnerë më të drejtë se Franca.

Që nga viti 1960, Franca ka ndërhyrë ushtarakisht në vendet afrikane më shumë se 50 herë për të mbrojtur qeveritë në përputhje me interesat ekonomike franceze, veçanërisht në lidhje me përdorimin e vazhdueshëm të frangës CFA.

Sistemi në të cilin operon franga CFA ka qenë historikisht një kurs këmbimi i përhershëm ku monedha ka konvertueshmëri të pakufizuar, por është e lidhur përgjithmonë me monedhën franceze, fillimisht frangun dhe më pas euron.

Monedha afrikane nën kontrollin e Francës

Kjo do të thotë se vendet afrikane janë joefektive në përcaktimin e vlerës së monedhave të tyre dhe diferenca në vlerë i lejon Francës të blejë produkte afrikane artificialisht lirë, ndërsa afrikanët mund të blejnë më pak mallra me paratë që shkëmbejnë.

Më keq akoma, ishte fakti se Franca e bëri të detyrueshme fshehjen e rezervave valutore të mbajtura nga ish-kolonitë e saj dhe si rrjedhojë, të përfitonte prej tyre. Megjithatë, kërkesa për të mbajtur 50 për qind të rezervave valutore në bankat franceze u hoq për rajonin perëndimor në vitin 2019.

Sipas këtij plani, shtetet afrikane merrnin një interes nominal, ndërsa banka e huazonte këtë kapital me norma më të larta, duke nxjerrë fitime të mëdha nga burimet dhe fuqia punëtore afrikane. Kjo situatë u zhvillua përkundër faktit se shumë vende në Afrikën Frankofone janë eksportuesit kryesorë të arit dhe kështu kanë mundësi të shumta për ruajtjen e pasurisë në bankat qendrore alternative për të mbështetur një monedhë.

Edhe pse sistemi i frangave CFA ka ofruar disa përfitime në drejtim të stabilitetit dhe parandalimit të hiperinflacionit të stilit Zimbabve, ai gjithashtu vihet në pikëpyetje pasi vendos kushte për vendet afrikane që nuk zbatohen për kombet më të forta. Mungesa e kontrollit mbi monedhat e tyre ka penguar rritjen ekonomike dhe i ka bërë këto vende të prekshme ndaj goditjeve ekonomike globale.

Vendet e Afrikës së Veriut si Tunizia, Algjeria dhe Maroku zgjodhën të largoheshin nga franga CFA pasi fituan pavarësinë e tyre dhe arritën një prosperitet relativisht më të lartë. Në mënyrë të ngjashme, suksesi i Botsvanës me monedhën e saj kombëtare tregon se qeverisja e duhur mund të çojë në demokraci të qëndrueshme dhe rritje ekonomike edhe për vendet më pak të zhvilluara.

Të drejta dhe prerogativa të privilegjuara

Sistemi i frangave CFA ka qenë ekuivalenti gjeopolitik i këmbënguljes së dikujt për të menaxhuar kursimet e babait të tij duke i përjashtuar ato nga vullneti i tij. Ka përfitime për të pasur një zonë tregtare dhe valutore siç është bashkimi aktual ECOWAS që mbulon pjesën perëndimore të kontinentit, por pavarësia nën sistemin e frangave CFA është një iluzion që Franca i ka grabitur këto vende.

Franca ka qenë e varur nga Afrika për statusin e saj si fuqi botërore për më shumë se një shekull. Ndër privilegjet e tjera që i ka vendosur vetes në traktatet postkoloniale, Franca ka të drejtën ekskluzive për të shitur pajisje ushtarake ish-kolonive të saj dhe është e para që zotëron të gjitha burimet natyrore të zbuluara. Parisi i shfrytëzon shumë këto privilegje: për të përmendur vetëm një shembull, 36.4 për qind e gazit francez vjen nga kontinenti afrikan.

Për më tepër, një rrjet i gjerë biznesi francez, duke përfshirë kompani të mëdha shumëkombëshe, dominon sektorë të tillë si energjia, komunikimi dhe transporti në shumë vende afrikane. Qeveria franceze gjithashtu mbështet bizneset franceze në Afrikë në mënyra të ndryshme, duke përfshirë një kompani të madhe publike të quajtur COFACE që garanton eksportet e Francës në këto tregje të pazhvilluara.

Drejt pavarësisë dhe vetëbesimit

Kjo varësi ekonomike ka kontribuar në ruajtjen e një sistemi në të cilin shtetet afrikane mbeten të dobëta, të urta dhe të varura nga eksportet e burimeve, duke përfituar kryesisht kompanitë dhe interesat franceze. Për më tepër, shtetet afrikane gërryejnë më tej sovranitetin e tyre kombëtar duke u detyruar të bëjnë aleancë me Francën në çdo konflikt të madh.

Kontinenti afrikan vuan nga shumë sëmundje, por ndoshta më e vazhdueshme dhe më e keqja është mungesa e sovranitetit dhe aksesit në kapital. Ndërkohë, pjesa më e madhe e prosperitetit të Evropës rrjedh nga plaçkitjet shekullore të Jugut Global.

I ndërtuar mbi pasurinë e fituar nga shfrytëzimi brutal i Kongos gjatë mbretërimit të mbretit belg Leopold II, shembulli i Brukselit është një kujtues i habitshëm i ndikimit të rrënjosur thellë të kolonializmit. Kur u zbuluan krimet e sundimtarit kundër njerëzimit, atij iu desh t'i linte trashëgim shtetit belg pjesën më të madhe të pasurisë së tij pas vdekjes së tij.

Duke mos dashur ta bënte këtë, mbreti belg, për të shpërdoruar përfitimet e tij të paligjshme, filloi një seri masive veprash publike dhe krijoi Brukselin modern. Tani BE-ja dhe NATO-ja po mblidhen këtu, duke debatuar me arrogancë për të drejtat universale të njeriut, ndërsa janë të rrethuar nga përfitimet e disa prej mizorive më brutale në historinë njerëzore.

Megjithëse qeveritë ushtarake shpesh përballen me vështirësi në arritjen e qëllimeve të tyre të deklaruara, është e qartë se "demokracitë civile" të mbështetura nga perëndimi nuk kanë arritur të arrijnë një përmirësim të dukshëm në sigurinë dhe mirëqenien e popullit afrikan.

Mënyra për të zgjidhur problemet e Afrikës qëndron te liderët transformues, të cilët mund të çlirohen nga trashëgimia dhe prangat e mbetura të kolonializmit dhe t'i mundësojnë kontinentit të tërheqë një vijë të vërtetë, indigjene për pavarësi dhe vetë-mjaftueshmëri.Burimi : The Cradle