SPECIALE: Përgjigje ndaj Mendimit Disfatist (1): Disfata si një Sëmundje Psiko-politike

Publikuar në Mars 27, 2024, 3:31 p.m.

"Përgjigje ndaj Mendimit Disfatist [Defeatist]" është një seri prej trembëdhjetë pjesësh që trajton mentalitetin e humbjes në përgjithësi dhe argumentet e rreme të përdorura për të justifikuar humbjen në kushtet arabe dhe në veçanti ato palestineze... Ndërsa të shtypurit iu nënshtrohen shtypësve të tyre, ata i nënshtrohen sugjerimeve për ta konsideruar situatën në të cilën ndodhen si racionale ose të pashmangshme.

"Përgjigje ndaj Mendimit Disfatist [Defeatist]" është një seri prej trembëdhjetë pjesësh që trajton mentalitetin e humbjes në përgjithësi dhe argumentet e rreme të përdorura për të justifikuar humbjen në kushtet arabe dhe në veçanti ato palestineze.

Ndërsa të shtypurit iu nënshtrohen shtypësve të tyre, ata i nënshtrohen sugjerimeve për ta konsideruar situatën në të cilën ndodhen si racionale ose të pashmangshme. Zëdhënësit e status quo-së dalin me qëllim për të inkurajuar racionalizimet në këtë drejtim dhe për të krijuar zinxhirë skllavërie mendore.

Për këtë arsye, për të nisur rrugën e shpëtimit të vërtetë, duhet të identifikohen dhe të hidhen poshtë argumentet disfatiste.

Seria e mëposhtme është një përpjekje për të "mposhtur disfatizmin". Edhe nëse qëllimi i tij dhe shumë nga argumentet e shqyrtuara janë të natyrës politike, qasja është shumë jo e zakonshme dhe bazohet në mënyrë liberale nga psikologjia, shkenca ushtarake, historia, ekonomia dhe letërsia për fëmijë. Po ashtu, disa pjesë të serisë do të jenë shumë të dobishme për fëmijët tuaj ose vëllezërit e motrat më të vegjël. Disa pjesë të tjera janë më të drejtpërdrejta dhe politike. Por, kjo seri mund të shihet edhe si një tërësi e vetme e pandashme e dhënë pas mendimit disfatist.

Seria është shkruar nga Ibrahim Alloush dhe është redaktuar nga miqtë dhe redaktorët e Free Arab Voice [Zëri i Lirë Arab], veçanërisht Nabila Harb, Ziad el Jishi dhe Fadia Rafeedie.

Disfata si një Sëmundje Psiko-Politike

Nëse shkoni këto ditë në një cirk, ju mund të shihni një elefant shumë të madh që qëndron pa u ankuar në një vend, të lidhur vetëm me një litar të hollë. Le ta quajmë këtë elefant X...

Nuk ka dyshim se elefanti X ka mjaft forcë muskulore për t'i shpëtuar jo vetëm atij litari të vogël, por edhe litarëve shumë më të trashë dhe më të fortë.

A po thoni: "Por, ky nuk është një litar i zakonshëm"? Jo zoteri! Ky është i njëjti litar, ose shumë i ngjashëm me atë me të cilin ishte lidhur X kur ishte i ri dhe i pafuqishëm.

Me kalimin e kohës, madje vetë ideja e këtij litari filloi të bëhej një pengesë. Vetëm duke e parë atë ngjallte dorëzim dhe palëvizshmëri. Në një rast të tillë, LITARI BËHET I BRENDSHËM. X e ka përvetësuar humbjen e tij (për të përdorur termin e përdorur nga Adel Samara në broshurën e tij Rreth Islamit Politik).

Ky litar i brendshëm shndërrohet në një sëmundje psiko-politike kur frika e dështimit ose besimi në pavlefshmërinë tonë pengon aftësinë tonë për të ecur përpara në jetën tonë si individë dhe si komb - umet.

Shumë prej nesh mendojnë se elementët simbolikë apo moralë nuk janë të rëndësishëm në konfliktin tonë me sionistët. Në fakt, ne mund të mësojmë nga litari i X-it se asgjë nuk është më absurde se ky mendim. Është fakt se në strategjinë ushtarake epërsia në moral është të paktën po aq e rëndësishme sa epërsia në pajisje, planifikim strategjik, disiplinë dhe logjistikë.

Në qoftë se armiku mund të shkatërrojë entuziazmin dhe vullnetin tuaj për të rezistuar që në fillim, arritja e fitores bëhet një detyrë më e lehtë. Në klasikun e lashtë kinez të Sun Tzu, "Arti i Luftës", kjo e vërtetë shprehet kështu: MË E MIRA ËSHTË TË FITOSH PA LUFTUAR.

Nëse besoni se jeni të dënuar të humbisni sepse armiku është teknologjikisht superior, ka spiunë kudo, ose thjesht sepse keni qenë të lidhur me disfatë që në fëmijëri, kjo do t'ia lehtësojë shumë punën armikut, apo jo? Edhe pse shpesh mendojmë kështu kur jemi të shtypur nën okupim dhe diktaturë, mos harroni se vietnamezët, algjerianët dhe të gjithë ata pak njerëz që arritën të çliroheshin (por nuk arritën të vendosnin një regjim të mirë pas çlirimit!) nuk mendonin kështu. Kur je nën presion, DUHET TË SFIDOSH MUNDËSITË nëse shpreson të përparosh! Nga ana tjetër, nëse luani gjithmonë sipas mundësive, JU BËHENI SKLLAV I STATUS QUO-SË, i cili bazohet në nënshtrimin tuaj.

A mendoni se njohja e “Izraelit” nuk është gjë tjetër veçse një njollë boje e pakuptimtë mbi letër? Nëse është ashtu, mendoni përsëri! Njohja do të thotë legjitimitet. Nëse i japim legjitimitet armikut tonë, lufta jonë bëhet automatikisht jolegjitime.

Kjo njohje, në aspektin politik, është e njëjtë me litarin në qafën e X. Kjo gjendje do të përdoret kundër çdo aktivisti palestinez, arab apo islamik që lufton kundër sionizmit dhe shtetit të tij. Vetë kjo njohje buron nga disfata jonë psikologjike si komb dhe si aktivist dhe na është imponuar në një nga momentet tona më të dobëta.

Ne arabët kemi burime të mëdha njerëzore, ekonomike dhe politike të cilat nuk i përdorim sepse na mungon vullneti kolektiv për të luftuar. Një nga arsyet që na mungon vullneti kolektiv është se na mungon lloji i udhëheqjes që na jepte dikur Naseri [Të kujtojmë se ky tekst është shkruar më shumë se 20 vjet më parë;Medya Şafak]. Ndërsa një tjetër është sëmundja e brendshme e disfatës psiko-politike që infekton shumicën prej nesh në shkallë të ndryshme.

NE DUHET ME VETËDIJE DHE QËLLIMISHT TË PËRBALLEMI ME DISFATIZMIN BRENDA NESH DHE TË DEMONSTROJMË VULLNETIN PËR TË FITUAR. Le të fillojmë duke sfiduar veten duke shqyrtuar me kujdes të gjitha justifikimet politike - përfshirë dështimet e mëparshme - të cilat përbëjnë litarin tonë të njohur X të ngulitur në ndërgjegjen tonë.

Vazhdon…Burimi : Free Arab Voice