Davos 2023: Mbrojtja e një bote të padrejtë

nga Atilio A. Boron | Publikuar në Mars 3, 2023, 3:45 a.m.

“Duhen 112 vjet që një person në gjysmën më të varfër të popullsisë së botës të fitojë atë që fiton një nga 1% më të pasurit në një vit. Në dekadën e fundit, 1 përqindëshi më i pasur kishte fituar rreth gjysmën e të gjithë pasurisë së re; tani ata po kapin dy të tretat e kësaj. Është kjo botë jashtëzakonisht e padrejtë që Davos kërkon të stabilizojë.”

Forumi Ekonomik Botëror, një organizatë e fuqishme globale, kremton individualizmin, por e di shumë mirë se e vetmja mënyrë efektive për të ruajtur privilegjet e tij është të nxisë veprimin kolektiv të klasave kapitaliste të botës.

Forumi Ekonomik Botëror u mblodh këtë të hënë në Davos. Ky është takimi i 53-të i elitës globale ekonomike dhe politike, ose ajo që Fideli e quan ndryshe "borgjezia perandorake".Ndryshe nga fakti që shumica dërrmuese e popullsisë së botës, e shfrytëzuar dhe e shtypur nga kapitalizmi, nuk ka arritur të krijojë një strukturë të ngjashme me Davosin për të koordinuar betejat e mëdha të epokës sonë, e djathta është e vetëdijshme mirë për përfitimet e organizimit mbarëbotëror dhe zhvillimin e strategjive globale të ndërhyrjes. Ky fondacion i fuqishëm global feston individualizmin, por e di mirë se mënyra e vetme efektive për të ruajtur privilegjet e tij është të nxisë veprimin kolektiv të klasave kapitaliste në mbarë botën. Kjo do të thotë se ata lëvizin së bashku në tabelën e shahut gjeoekonomik dhe gjeopolitik botëror për të përballur nën një çati kundërshtarët e shumtë të kapitalizmit që këmbëngulin të luftojnë në nivel lokal kundër një aktori me një strategji globale dhe të unifikuar. Nëse duhet të ilustrojmë atë që thamë: Ju nuk mund të luftoni protestat e izoluara dhe të shkëputura kundër pesticideve dhe barnave transgjenike të Bayer, prodhimi dhe përdorimi i të cilave në bujqësi bazohet në një strategji globale, me pak ndikim lokal ose rajonal në rastin më të mirë.

Që në fillim, ky ishte i gjithë misioni i takimit të Davosit. Të forcohen përpjekjet e koordinimit midis aktorëve dominues të kapitalizmit bashkëkohor, të zhvillohen strategjitë dhe taktikat e tyre të luftës, të merren vesh për diagnozën e situatës dhe mënyrat e mundshme për t'u përballur me sfidat e paraqitura prej saj. Po ashtu, thirrja e krerëve të shteteve dhe qeverive nga pesë kontinente, qindra politikanë, ekonomistë, ekspertë dhe një mori komunikuesish social, të cilët do të përhapin marrëveshjet e nënshkruara në atë qytet zviceran në botë, për të bërë një shfaqje fuqie. Rreth 2700 liderë të kapitalizmit global pritet të marrin pjesë në Davos këtë vit.

Takimi do të bëjë thirrje për bashkëpunim ndërkombëtar në një botë të fragmentuar; kjo do të thotë të pranosh se globalizimi i vjetër liberal është shpërbërë, në të vërtetë të pranosh ekzistencën e "dy globalizimeve" ose nënsistemeve ekonomike ndërkombëtare. E para është në botën e Atlantikut të Veriut me degë-zgjerime në Japoni, Korenë e Jugut dhe Australi; tjetra është e vendosur në Kinë, është më e fuqishme ekonomikisht dhe po përhapet në të gjithë Azinë, nëpërmjet "Nismës Brez dhe Rrugë", në 128 deri në 144 vende të planetit (në varësi të vitit). Në këtë kuadër, ekspertët dhe strategët e Davos-it do të përpiqen të arrijnë një konsensus se si të përballen me sfidat e njëkohshme të shkaktuara nga rritja e ngadaltë ekonomike, inflacioni, krizat e energjisë dhe ushqimit, si dhe situata shumë e rëndë në nivelin gjeopolitik global, e demonstruar nga presioni i luftës në Ukrainë. I vetëdijshëm se legjitimiteti i kapitalizmit global po vihet gjithnjë e më shumë në pikëpyetje, Klaus Schwab, themelues dhe kryetar i Forumit Ekonomik Botëror, propozon forcimin e "bashkëpunimit midis qeverive dhe sektorit privat".Në kulmin e epidemisë, Schwab po ngrinte nevojën për një "version të ri të kapitalizmit" në të cilin theksohej roli i shteteve në rimëkëmbjen e ciklit ekonomik. Për më tepër, ai filloi të fliste për "kapitalizëm e drejtuar nga shteti". Tashmë duket se ka zbutur qasjen e tij dhe ka rivlerësuar rolin e tregjeve duke u fshehur nën maskën e “sektorit privat”. Por në asnjë rast, më parë apo tani, Schwab dhe miqtë e tij nuk kanë nënkuptuar synimin më të vogël për të demokratizuar shtetet kapitaliste, dhe nuk bënë asnjë përpjekje as në masën më të vogël, për ta rishpërndarë pasurinë e tyre, e cila është monopolizuar në mënyrë skandaloze vitet e fundit, veçanërisht që nga shpërthimi i pandemisë dhe lufta në Ukrainë. Të dhënat e ofruara nga raportet e Oxfam 2023 janë të tmerrshme. Mendoni pak, “miliarderët kanë grumbulluar pasuri në 2 vitet e fundit më shumë se sa në 23 vjet; miliarderët e ushqimit dhe energjisë u pasuruan 453 miliardë dollarë më shumë se dy vjet më parë, ndërsa në vitin 2022, 263 milionë njerëz ranë në nivelin e 'varfërisë ekstreme'”. Për një përshkrim më konkret, Oxfam e përmbledh situatën si më poshtë: "Duhen 112 vjet që një personi në gjysmën më të varfër të popullsisë së botës të fitojë atë që do të fitonte një nga 1% më të pasurit në një vit. Për fund, një raport i ri i Oxfam thotë se "1 përqindëshi më i pasur mori gati dy të tretat e të gjithë 42 trilion dollarëve në pasurinë e re të krijuar që nga viti 2020, gati dy herë më shumë para se 99 përqind e popullsisë së botës".Në dekadën e fundit, 1 përqindëshi më i pasur kishte fituar rreth gjysmën e të gjithë pasurisë së re; tani ata po kapin dy të tretat e kësaj. Është kjo botë jashtëzakonisht e padrejtë që Davos kërkon të stabilizojë.Burimi : Al Mayadeen English