LuftanëA fganistan. Turqia ofron mbrojtje për aeroportin e Kabulit.

nga Alma Prifti | Publikuar në Gus. 20, 2021, 2:49 p.m.

Pas dezertimittë ushtrisë afgane dhe largimittë NATO-s nga Afganistani, duket se situata nuk është qe të suaraspak.

Dhjetëra viktima janë shënuar në përpjekje për t'u larguar nga vendi dhe aeroporti I Kabulit ka dalë jashtë kontrollit.

Situata kaotike në aeroport ka tërhequrvë mendjen e shtetit turk dhe të presidentit RecepTayıp Erdoğan.

Ky I  funditësh të shprehurigat shëm dhe po vijon për gatitjet për të marrënëm brojtje aeroportin e Kabulit në Afganistan, i cili aktualishtështë i rrezikuar ngaTalebanët.

Lajmin e ka bërëtëditur BBC, e cilat ha se presidenti RecepTayıp Erdoğan, ka shprehurgatishmërinë për të marrë nënkontroll aeroportin dhe ofron mbrojtje për qytetarët civilë të rrezikuar, të cilën ndodhenendenëpritjepërevakuim.

Momentalisht,zyrtartëTurqisë janë në bisedime me zyrtarët e mbrojtjes amerikane për këtë çështje. Nënjë intervistë për një media turke, Erdogan tha se Turqia i qëndron vendimit të saj dhe se po për gatitet me ritme të shpejta, për dërgimin sa mëparë të trupave ushtarake drej tAfganistanit.

Kreu i shtetit turk shpreh u gatishmërinë për të negociuar me talebanët për këtë çështje dhe arritjen e një marrëveshje jetë për bashkët, për shmangien e incidenteve të mundshme ushtarake.

“Ne jemi të hapur për çdo bashkëpunim. Liderët e talebanëve janë tëndjeshëm ndaj marrëdhënieve diplomatike me Turqinë”, tha Erdoğan gjatë intervistës.

Një marrëveshje diplomatike midisTurqisë dhe talebanëve mund të sjellë reagime të fortanë rajonin europian. Pritet me interesroli I Europës mbi kë të çështje, edhe për se shumë shtete janë distancuar nga kërkesa e Amerikës, për strehimin e refugjatëve afgan në shtetet e tyre. E tillë është Greqia dhe Austria.

Më frikëmbete treagimi I talebanëve për ballë vendeve europiane, që kanë pranuar strehimin e refugjatëve, të konsideruar nga talebanët si tradhëtarë. Me interes shihet në seky vendim I këtyre shteteve si Kosova, Shqipëria apo Gjermania, do të bëhen shkas për lindjen e një konflikti të mundshëm ushtarak midis qeverisë talebane dhe shteteve europiane të për fshira në marrëveshje.