Një varg përplasjesh për Somalizim, nga Siria te Kenia

nga Pepe Escobar | Publikuar në Tet. 19, 2013, mesnatë

Pra, çfarë ishte Harakat el - Muxhahidin al- Shabaab -Al -Qaeda – që kanë lidhshmëri nga Somalia deri në Kenia?

    Një qendër në kryeqytetin e ekonomisë më të madhe në Afrikën Lindore, pjesa në pronësi të izraelitëve, duke ofruar përvojë supreme në pazar për lokale të klasës të elitës së mesme dhe të lartë, për diplomatët dhe riatdhesuarit. Kjo duket të jetë objektiv i përsosur për një sulm me logjistikën minimale ( sulm me pushkë dhe granata ) dhe të vendosur për të shkaktuar viktima maksimale.

    Por, a ishte kjo vetëm 'terror i pakuptimtë ' ? Nxitje ? Ose një lojë e hijeve ?

     Unë jam përpjekur për të udhëtuar nëpër Somali për vite, por kontaktet i kemi theksuar gjithmonë, sepse një perëndimor i vetmuar pa 'mbrojtjes ' - për të mos përmendur një shumë  parash e municion - kjo është vetëvrasja certifikuar.
 

Ndarja e El- Shabaab-it
 
 
 
    Fillimisht, el - Shabaab ( Lëvizja Rinore e Muxhahidinëve) rrjedh nga Lëvizja Islamike  e Gjykatave, që ishte në pushtet në Somali derisa ata u zprapsën nga trupat pushtuese nga Etiopia në vitin 2007.

    Është e rëndësishme të mbani në mend se një numër i madh i Somalezëve - duke përfshirë biznesmenë - vlerësoi  se Gjykatat Islamike kanë për të sjellë përsëri disa masa të sigurisë dhe milicitë të çarmatosen, diçka që vendi nuk e kishte përjetuar që nga viti 1990.
 
     Kjo ndjenjë, madje ka zëvendësuar faktin se gjykatat dëshironin për të vendosur Ligjin e Sheriatit dhe ndalojnë muzikën për të gjithë.
 
     Pra, gjykatat kishin përkrahje të fortë shoqërore. Në atë kohë, administrata e Bushit i ka quajtur terroristë.

     El - Shabaab mbeti një prej fraksioneve më aktivë në Mogadishu deri në verën e vitit 2011. Por, pastaj ata u nisur nga kryeqyteti dhe u shqelmuan edhe nga porti i Kismayu, baza e tyre kryesore, më vonë në vitin 2012. AMISOM -jo tamam - paqeruajtës , forca nga Kenia, Etiopia dhe Uganda, mes të tjerash, nën ombrellën e Bashkimit Afrikan - u  larguan gradualisht deri me presion.

      Baza e Al -Shabaab mbetet pabesueshëm në Somalia e varfër. Deri në kohë të fundit, grupi u drejtua kryesisht nga pleqtë e fiseve të  Somalisë.  Xhihadistët e huaj me përvojë terreni nga Afganistani në Magreb janë gjetur aty. Por pjesa më e madhe e luftëtarëve janë të rinjë të dëshpruar, të joshur me nga $ 300 ( dollarë)  dhe përfytyrimin e 72 virgjëreshave në Xhennet.

     Lidhja e el-Shabaab me el-Kaiden daton nga viti 2012. El- Shabaab ka qenë gjithmonë në thelb përkrahëse e nacionalizmit Somalez.

Ndarja e brendshme e El -Shabaab është vendimtare për të kuptuar tablon e plotë. Pas dezertimeve rëndësishme dhe ekzekutimeve,  sigurisht të tmerrshme, për tre muajt e fundit, Emiri Ebu Zubejr duket të jetë plotësisht i ngarkuar. Ai nuk është një nacionalist somalez, si larguarit; ai dëshiron të ndjekë  me qëllim – globalizimin  e emirateve në rrugën e El -Kaidës.
 

Çfarë është Kenya ?
 

  El - Shabaab e pohoi sulmin në qendrën Westgate, nëpërmjet Twitter . Dëshmitarët thonë se sulmuesit nuk flasin Suahilisht, por arabisht ose somalisht, disa ishin të maskuar si gra, dhe ata mund të kenë përfshirë edhe një xhihadiste famëkeqe, femër britanike, e ashtuquajtur vejusha e bardhë, Samantha Lewthwaite. Në mënyrë të përmbledhur: një mini -Xhihad Inc.

    El - Shabaab theksoi se vetëm të pafetë u vranë në sulm , dhe e ishin të sigurt se kjo ishte hakmarrje kundër pushtuesëve kenias në  Somali që nga viti 2011. Sulmet e mëparshme në Mogadishu gjatë këtij viti ishtin paraqitur me një makinë bombë dhe një vetëvrasës me bombë, por asnjë përpjekje për të marrë pengje. Këtu është një përmbledhje e shkëlqyer,  pse Kenia, dhe pse tani, shkruar nga djali i mikut tim të ndjerë dhe ish- redaktori i Azisë Times Tony Allison.

    Lojë e gjatë, Nairobi ështëpër të mbrojtur industritë e dy vetëve, dhe të anijeve  ( të përqëndruara në portin e Mombasa-s ) . Kjo ka evoluar në strategjinë e krijimit të një shteti tampon në Somalinë jugore. Jo rastësisht, në këtë rajon, Jubaland, një vend i pasur me naftë, vend i pashkelur, kjo është pjesë e rëndësishme e historisë.

      Ky është sfondi për pushtimin e Somalinë Jugore në vitin 2011 - kur të el - Shabaab ishte nisur nga Kismayu. Shumë e rëndësishme, SHBA dhe Franca ishin kyçur në departamentin e mbështetjes ushtarake. Ushtria e Kenias, sinqerisht, është një shaka. Pushtimi është  përshëndetur në Perëndim dhe - ku tjetër ? -Këshilli i Sigurimit i OKB-së.

  .Pushtimi Kenian arriti deri Somali me mbështetjen popullore për el- Shabaab, ndërsa el- Shabaab i la Somalezët të vdesin nga thatësira, viktima të urisë. Kështu, Kenia ka vepruar si një kukull e SHBA-ve dhe Francës.
 

Ëndërra e Dick Cheney’t -El - Kaida
  
   Por e gjithë kjo është vetëm një pjesë e tregimit. Që të dukemi, ne kemi nevojë të kthehemi në ' bombardime humanitare' të NATO-s si në  Libi, tani një shtet i dështuar,  një zhvillim që pjellë lidhjen Libi -Siri.

     Ne duhet të kujtojmë se el - Kaida në Perendimin (Magreb) Islam ( AQIM ) ishte bashkuar me Grupin Libian për luftën islame ( LIFG ) në vitin 2007, kjo u njoftua nga Ayman al - Zawahiri vetë . Pas shkatërrimit të Libisë, AQIM pushtuan veriun e Malit.
 
Dhe pastaj LIFG, tani  e ' përkrahur ' nga NATO-ja , aktivizohen lidhjet me Sirinë - me xhihadistët, fondet dhe armët, furnizimi me karburant non-stop për të ashtuquajturen “Ushtria e Lirë Siriane”.
      Paralelisht, el - Shabaab e lidhur edhe me LIFG dhe AQIM, dhe në fund të fundit, ata të gjithë të lidhur me Frontin el-Nusra në në Siri.     Edhe kreu i AFRICOM-it, gjenerali Carter Ham, deshti të pranojë një pjesë të tregimit në vitin 2012.

      Në fakt kjo ishte ajo që është dashur të ndodhë. NATO – në Libi,  Siri, një lidhje e pashmangshme që do të zgjerojë shtrirjen operative të el-Kaidës, nga AQIM të AQAP dhe nga zgjerimi el- Shabab. Gjarpëri kafshon bishtin e vet,  një ofensivë ushtarake perendimore çon në reagimin e shpërndarë.

     Po, pra, po, LIFG, AQIM , AQAP, Boko Haram në Nigeri , el- Shabab , Al - Nusra Front ; ky akronim është i ndërlidhur me të gjithë.
 
     Nga pikëpamja e Uashingtonit, ekipet e huaja brenda Somalisë, janë hije e SHBA-ve, Britanisë së Madhe dhe Izraelit, pasi të gjitha, janë tashmë në vend dhe ç'është më e rëndësishmja, është vendosja e bazave në Kenia.
    Somalezët që nuk kanë asgjë të bëjnë me el- Shabaab, mund dhe do të paguajë çmimin - sa më shumë sirianë të cilët urrejnë Frontin el - Nusra  janë viktima të Perëndimit.
 
  Dick Cheney duhet të ndihet i përligjur;Perëndimi është konsoliduar më në fund  me 'vizionin' e tij  për el- Kaidën, si një ushtri mercenare, një hije e maskuar, si Inc. Terror Global dhe është gjithçka nën kontroll, natyrisht. 


Shënim:
 
Pepe Escobar është korrespondent për Azia Times, në Hong Kong, një analist për RT dhe Tom Dispatch dhe një kontribues i shpeshtë në faqet e internetit , në radio që variojnë nga SHBA deri në Azinë Lindore.

Pepe Escobar

Pepe Escobar është korrespondent për Azia Times, në Hong Kong, një analist për RT dhe ...